"Nem is olyan régen az ember még döntésre kényszerült: vagy divatos lesz, vagy zöld. A trendek követése nem fért össze az ökológiai szempontokkal."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Luxusaszkéták és a többiek

Nem is olyan régen az ember még döntésre kényszerült: vagy divatos lesz, vagy zöld. A trendek követése nem fért össze az ökológiai szempontokkal.

Mára a helyzet mindinkább változóban van: a legnépszerűbb hollywoodi sztárok népszerűsítik azt az új életmódot, amely sikeresen kombinálja a trendi termékek fogyasztását és a környezetbarát megfontolásokat.

 

Valahányszor erőt venne rajtam a lustaság, és az üres tejfölösdobozt laza mozdulattal a kukába hajítanám ahelyett, hogy gondosan kimosva a szelektív hulladékgyűjtő dobozba helyezném, a lányom hangos óbégatásba kezd: „Persze, szegény Sting meg hiába harcol az esőerdők megmentéséért!”


Ilyenkor belátom, nem vállalhatom annak az ódiumát, hogy miattam pusztuljanak ki az amazóniai őserdők, és engedelmes szemétválogatásba kezdek. Hiába, ez már egy új generáció, amelynek tagjai az iskolában azt tanulták a földrajztanáruktól, hogy ők tehetnek a globális felmelegedésről, amiért epret akarnak enni februárban. Igaz, a tanár úr ökológiai lábnyoma aligha volt kisebb az epermajszoló gyerekekénél, mert bár napelemeket szereltetett a háza tetejére, telente viszont a Maldív-szigetekre járt pihenni, és öttagú családja számára három autót tartott fenn. De bizonyára úgy gondolta, ő már kivette a részét a föld megóvásából azzal, hogy hatására a diákok egy emberként tiltották meg a szüleiknek ketrecben tartott tyúkok tojásának megvásárlását. Mi azóta élünk kizárólag biotojáson, amióta a gyerek sivalkodni kezdett a hipermarketben: „ Apu, te szegény, boldogtalan tyúkok tojását akarod megvenni?! Nem tudod, hogy csak a szabadon kapirgálók a boldog tyúkok?”

 

Színre lépett az ökohibrid

 

Ha nem újságíró lennék, hanem trendkutató, akkor most egyetértő bólogatásba kezdenék: igen, ez az a fajta magatartás, amelyet 2008-ban még az autentikusság iránti vágy, egy évvel később pedig a lelkiismeretes vásárlás trendje néven tartottak számon. Ebből fejlődött ki 2010-re az ökohibrid névre keresztelt irányvonal, amelynek képviselői elméletileg szívből helyeslik az ökotudatos gondolkodást, ugyanakkor saját mindennapi életükben nem szívesen mondanak le a megszokott kényelemről. Ez azért eredményez hibrid viszonyulást, mert mellette felértékelődik a személyes felelősségvállalás, állítják a trendkutatók, akik szerint egyébiránt a a zöld életmód világszerte terjedőben van. Egyre többen ügyelnek a környezetükre és akarnak biotermékeket használni, legyen szó bár élelmiszerekről, kozmetikumokról vagy ruhákról.

 

 

Zöld trend manapság többféle is létezik, és mindenféle szakértelem nélkül én azt kockáztatnám meg, hogy követőik közül a legtöbben ebbe az előbb említett ökohibrid kategóriába tartoznak. Egyszerűen azért, mert ez az, ami az áltagember számára életszerű, betartható, követhető, és nem jár olyanfajta áldozatvállalással, amire a XXI. századi, elkényeztetett nyugati polgár nemigen kapható. Amikor a 70-es években elindult a zöld mozgalom, éppen azért nem talált túl sok követőre, mert céljai túl egyoldalúnak tűntek és túl sok kényelmetlenséggel jártak. Emlékszem, amikor a 80-as évek végén megjelent nálunk a Zöldköznapi kalauz című könyv első kiadása, őszinte lelkesedéssel vettem kézbe. Beleolvasva azonban rájöttem, hiába vonzanak a célok – a teljes értékű táplálkozással elért egészség és a természettel harmóniában lévő élet –, ha cserébe egy középkori cselédlány életszínvonalára zuhanok vissza, háziszappant kell főznöm obskurus hozzávalókból és a mosdókagyló alá állított vödörben összegyűlő koszos vízzel kell leöntözgetnem a vécét.

1 | 2 | 3 | tovább
Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2014. január
címkék:
Környezetvédelem
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.