"A hanbok Korea ősi, misztikummal átszőtt divatja, amely mindig képes megújulni."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Selyemköltemény ezer színben

A hanbok Korea ősi, misztikummal átszőtt divatja, amely mindig képes megújulni.

Míg a világ legtöbb pontján minden év elején vékony, titokzatos arcú modellek sora mutatja be a híres divatcégek vezetőinek aktuális gondolatvilágát, addig a világ másik részén megállt az idő. Korea őrzi hagyományait többek között az egyedi öltözködés terén is. Ennek a folyamatnak a legjelesebb képviselője Kim In-ja, hanbok-designer, aki a 89-es számú szellemi és kulturális érték őrzője, Csim Seon Jang tanítványa, már megnevezett utódja.

 

 

Az elmúlt évszázadokban Koreát kettős öltözködési hagyomány jellemezte. Míg az uralkodó és a nemesi osztály az ősi stílusok keverékét viselte, addig a polgárság az ősi viselet egy színesebb változatát, amit ma hanbokként ismerünk. Ezért is nevezhetjük Korea tradicionális viseletének a gyakran élénk színű, egyszerű, zseb nélküli vonalakkal tervezett selyemkölteményt. Annak ellenére, hogy maga a szó, a „hanbok”, koreai ruházatot jelent, manapság már csak a Csoszon-dinasztia rendezvényein vagy hagyományos ünnepnapokon tűnik fel egy-egy letisztultabb, modernebb formája. Színösszeállításában inkább az egyéni ízlés a mérvadó, ez alól egyedül a git, a szövet szalagja kivétel. Itt lehet ugyanis lemérni, ki hajadon, és ki férjezett asszony már, vagy esetleg gyászoló özvegy.

 

 

A kultúra és a szokások kortól függően különböznek. Kim In-ja elgondolkodva ezen, visszanyúlt a legősibb vonalakhoz, a hanbok eredetéhez. Ebben látta meg a mindig újraéleszthető és testet öltő kultúrát, amely minden pillanatban felfedezésre vár. Hiszen elmondása szerint a koreai fiataloknak már nincs lehetőségük a szertartásokon viselt öltözékkel találkozni, így nem ismerhetik viselését, lényegének titkát.

 

 

A ma már világhírű hanbok-designernek nem volt nehéz az ősi hagyományt újrafelfedezni, hiszen 11 éves volt, amikor édesanyjával elkészítette első hanbokját, ami nem könnyű feladat még egy felnőttnek sem. Mivel a család minden eseményén ezt a ruházatot viselték, érdeklődése egyre jobban a színes áradatok felé irányult. Először a ruha betoldása – gil –, gallérja – gongjeong –, masnija – git – és hímzett mintái kezdték érdekelni, ami egy idő után nem állt meg a családi történetek több száz éves áradatában. Könyveket kezdett olvasni a viseletről, s ahogy egyre jobban elmerült a rejtelmekben, ráeszmélt, nincs más útja az életben, csak az, ha visszahozza ezt az ősi viseletet a mindennapokba.  

 

Itt már a Kim Mehee Hanbok Couture

 

A terve sikerrel járt. A 89-es számú szellemi és kulturális örökség várományosa 1989-ben rendezett először kiállítást külföldön, Valenciában, a nemzetközi vásáron. Azóta már a világ számtalan pontján érdeklődők százai előtt aratott sikert bemutatóival. Sikerének titkát leginkább abban látja, hogy egy-egy ilyen alkalommal a koreai történelem lelkivilága is kifejeződik. Hiszen az ősök emlékének állított rendezvény mindig a legjobb módja annak, hogy őszintén feltárhassa érzéseit, és ezzel az ősök iránt kifejezi a tiszteletét, amelynek alapja a helyes magatartás.

A designer ruháinak anyaga, tapintása és illata könnyedséget és eleganciát sugároz még a modern, csíkos változatokban is, nem csak az egyedi esküvői ruhákban.

 

Lee Young Hee kollekciója

 

Ám mit sem érne mindez a kiváló minőségű anyagok és Kim In-ja pontos, alapos munkája nélkül. A ruhaköltemények kényelmesek, finom szabásvonalúak, éreztetve a rendkívüli tehetséget és alázatot, amely minden részletre kiterjed. A tradíciókat megtartó Kim In-ja színezéskor gardéniamagokat, sáfrányt, illetve fenyő- és perillaleveleket morzsol össze, és természetes színezőanyagként használja őket ruhakészítéskor. Ugyanezt a technikát alkalmazza keményítéskor és ványoláskor is.

 

Lee Young Hee alkotása

 

Az ősi viselet nem merül ki a női ruhákban. A tradicionális szertartásokon a férfiak fehér dopót, vagyis díszruhát viselnek, amelyhez durumagi, tradicionális kabát és jugon, kalap tartozik.

De hiába minden szín és hagyomány. A designer szerint a hanbokot csak akkor lehet boldogan viselni, ha felfedezzük valódi értékét: „Mi magunk gyakran viselünk hanbokot, és nem csupán a tradíció megőrzése céljából. Így fejezzük ki, hogy múltunkból, gyökereinkből önbizalmat, illetve erőt merítünk, és a pesszimista világtól eltávolodva azonosulni tudunk a ruhával.”

 

Kim Kyung Soo munkái


Fotó: sweetandtastytv.com

Riedl Annamária Riedl Annamária cikke 2013. augusztus
címkék:
Divat | Hagyomány | Korea
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.