"Tapasztalatok, sikerek és tanulságok az „50 tehetséges magyar fiatal” program első évadából."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az önbizalom ereje

Tapasztalatok, sikerek és tanulságok az „50 tehetséges magyar fiatal” program első évadából.

Az „50 tehetséges magyar fiatal” program azt tűzte célul maga elé, hogy a hasonló kezdeményezéseken túlmutató felelősségvállalással a tehetségek elismerésének rangos, mértékadó platformjává váljon. Akik eddig részt vettek benne, visszaigazolták ezt a törekvést. A La femme pedig folytatni akarja, amit elkezdett.

 

Plaszkó Noel, a 16 éves borsodi fiatalember zongoratehetség, matekzseni és a fizika szerelmese. Jóban van a kvantumfizikával, izgatják a szupravezetők is. A világvégén, Abaújszántón van az általános iskola mellett egy alapfokú művészetoktatási intézmény, ahol felfigyeltek a zenei tehetségére. De nemcsak ebben tűnt ki, tanulmányait is kitűnővel végezte, mind a matematika, mind a fizika magával ragadta. És szerencséjére a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban is támogatták, hogy kibontakoztassa különleges tudását és szorgalmát. Noel havonként utazott Miskolcról Budapestre, a La femme 50 tehetséges magyar fiatal mentori program felkaroltjaként.

 

 

Plaszkó Noel sok mindent köszönhet a mentorprogramnak és mentorának: talán legfőképpen mégis az önbizalma megerősödését. Vagy mondjuk úgy: az önértékelése erősödését. Legelőször említ valami olyasmit, amit a mentorprogram nyilvánosságától kapott: meghívták őt a LINK-csoportba, egészen pontosan Csermely Péter hálózatkutató, akadémikus, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára hívta meg őt mint a matematika-fizika-biokémia iránt vonzódó fiatalembert, vegyen részt a hálózatkutatásban. Mindezt a La Femme magazin teremtette ismertségének tudja be.

 

De hasonló támogatást kapott Hardy Ilonától is, aki megismerkedésük óta arra trenírozta őt, hogy bátrabban és nyitottabban kezelje a benne meglévő képességeket, adottságokat, ne szégyelljen megnyílni mások előtt, bátran nyilvánítson véleményt, egyáltalán: mindig legyen véleménye! És azt erősítette benne: az életben talán a legfontosabb a kapcsolatépítés. Dr. Hardy Ilona jogász, üzletasszony, az 1990-es években aktív résztvevője volt Magyarország átalakulásának, vezető szerepet vállalt a hazai értékpapírpiac kialakításában, ő lett a Budapesti Értéktőzsde első ügyvezető igazgatója. Legendásan ismerős a jogi-pénzügyi világ köreiben, ma minden befolyásával a befektetésvédelem, a hazai pénzpiaci folyamatok felügyelete terén működik: máig ügyvezető, felügyelő bizottsági elnök, és persze a magánszférában is elnökösködik, az egészségügyi és nyugdíj-magánpénztári irányításban hasznosítja tudását és kapcsolatait.

TEHETSÉG
"Ilonával egyszerre épült a fiú kapcsolatteremtő képessége és az ehhez szükséges önbizalom ereje."

 

Ilona révén tehát a fél évet éppen erre: kapcsolatépítésre használták. Noel számára legemlékezetesebb a Corvinus Egyetem pénzügyi szakán tett látogatás volt, és a megismerkedés Járai Zsigmond volt pénzügyminiszterrel. De hasonlóan fontosnak érezte a találkozót a testvérével, Járai Antallal, az ELTE informatikai tanszékének tanárával. Az egyetemi tanszékeken járva ismerte meg a lehetséges továbbtanulási irányokat és a tájékozódásban az emberi kapcsolatok jelentőségét. Ilonával egyszerre épült a fiú kapcsolatteremtő képessége és az ehhez szükséges önbizalom ereje. „Talán a legfontosabbnak azt éreztem a fél év alatt, hogy nagyon sok helyen jártunk Hardy Ilonával!” Először is, amikor Miskolcról megérkezett Budapestre, Ilonáéknál szállásolták őt el. Azután rengeteg helyre vitte őt el Budapesten: minden hétvégi találkozójukon, havonta egyszer, először is valamilyen színházi előadás megtekintésével kezdték a programot. Majd járták a várost vagy a város környékét: így jutottak el például Szentendrére, s egy pécsi utazás is szerepel a terveikben.

 

De a legfontosabb mégis: a kapcsolati tőke gyűjtése. „Jól megszervezett programnak érzem a mentorprogramot, úgy éreztem, hogy mindenki részéről lelkes volt a hozzáállás: a szervezők és a mentorok is beleadtak mindent. És hogy ne feledkezzünk meg a fiatal zongorista ezen oldaláról se: annyira megjött az önbizalma minden téren, hogy ezután önálló koncertje volt a Rózsavölgyi Szalon köré ifjú tehetségeknek szerveződő Entrée Fesztivál 1.0-án. Erre már saját magától jelentkezett.

La femme La femme cikke 2014. október
címkék:
Karrier | Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.