"Mindketten azért dolgoznak, hogy másokon segíthessenek, saját bevallásuk szerint a munkájukkal szeretnék az emberek életét jobbá tenni. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Közös szenvedélyük az egészségügy jövője

Mindketten azért dolgoznak, hogy másokon segíthessenek, saját bevallásuk szerint a munkájukkal szeretnék az emberek életét jobbá tenni.

Ez a közös szenvedély és a közös érdeklődési terület volt az, amely végül Bényei Éva Bernadettet és Meskó Bertalant egy izgalmas projekt kapcsán összehozta.

 

Együttműködésük eredménye fontos lépés lehet a digitális technológiák szélesebb körű adaptálásához az egészségügyben és az egészségügy megreformálása felé. Bár Bényei Éva Bernadett és dr. Meskó Bertalan az orvosi pályán belül eddig eltérő karrierutat járt be, abban hasonlítanak, hogy a tudományos életben találták meg hivatásukat, gyermekkoruk óta ez a szenvedélyük, és díjaknál, címeknél sokkal nagyobb becsben tartják azon emberek pozitív visszajelzéseit, illetve köszönetét, akiknek életén javíthattak munkájukkal.

 


Digital Health


Bényei Éva Bernadettet már középiskolás korában is a kutatás kötötte le a leginkább, mindössze 17 éves volt, amikor bekerült az 50 tehetséges magyar fiatal programba. Jelenleg negyedéves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetemen. Tanulmányai mellett rendszeresen szervez rendezvényeket, konferenciákat és kampányokat, tudománynépszerűsítő előadásokat tart, illetve orvosi karrierje megalapozásán dolgozik. Az egyetem befejezését követően infektológiával szeretne foglalkozni, ezért igyekszik mindent megtenni, ami a területhez kapcsolódó ismeretterjesztést segíti. „Elsősorban a területhez tartozó sokszínűség ragadott meg – mondja. – A megjelenő betegségek sokasága gondolkodásra készteti az embert, ha rá akar jönni, hogy pontosan mi is áll egy-egy fertőzés hátterében.”

 

 Azt is mondja, sikereiben nagy szerepet játszott az 50 tehetséges magyar fiatal program és mentora, Horváth Magyary Nóra is, akitől rengeteget tanult a közös munka során. „Nórától kommunikációt, beszédtechnikát és mentalitást tanultam. Rávezetett, hogyan lehet jól nyilatkozni, mire kell odafigyelni egy-egy előadás során, és hogyan lehet megfogni akár a laikusok figyelmét is tudományos témákkal. Mindemellett arra is alkalmam nyílt, hogy ellessem, miként lehet igazán jól vezetni egy csapatot.”

 

Bényei Évi szerint azonban a mentorok mellett a többi mentortált éppúgy fontos eleme a programnak, hiszen, ahogyan ő fogalmaz: „amikor két tehetséges fiatal újra összetalálkozik, abból nagyszerű együttműködések is kisülhetnek”. Ezt bizonyítja dr. Meskó Bertalannal közösen folytatott munkája, amely fontos mérföldkövet jelenthet a digitális egészségügy előretörésében. „A Digital Health egy viszonylag fiatal, de annál inkább meghatározó témakör. Olyan paradigmaváltás, amely nagyban meghatározza a jövő orvoslását, sőt már napjainkban is jelentős mértékben megjelenik. Vége annak a korszaknak, amikor csak és kizárólag az orvosok tudtak minden információt. A páciensek is kíváncsiak, és aktív részesei akarnak lenni az eseményeknek. Ehhez pedig nagy segítséget nyújt, hogy már számos olyan eszköz, program és platform áll rendelkezésükre, amelyek segítségével rögzíteni és sok esetben értelmezni is tudják a szervezetük működésének paramétereit. Természetesen ez nem helyettesíti az orvosok szerepét, hanem azt mutatja, hogy rengeteg új információ jelenik meg, ez jó és hatékony együttműködés mellett sikeresebb gyógyító munkát és gyógyulást eredményezhet.”

 

Bényei Éva Bernadett

I. évad

Mentor: Horváth Magyary Nóra

17 évesen került be a La femme 50 fiatal magyar tehetség programjába. Az édességek pozitív és negatív tulajdonságait vizsgáló saját projekttel szerepelt az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján. A Semmelweis Egyetem befejezése után infektológiával szeretne foglalkozni. Jelenleg ennek meg­alapozásán dolgozik, illetve a területhez kapcsolódó ismeretterjesztést segíti. 2018-ban a Semmelweis-emlékév és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének szervezésében egy nagyszabású rendezvénysorozat főszervezője.


Orvosi jövőkutató


Dr. Meskó Bertalan már a tehetségprogramba való bekerülésekor is bámulatos eredményekkel és komoly szakmai hírnévvel büszkélkedhetett: dinamikus, felkészült előadásait már akkor több százan hallgatták, sőt vastapssal jutalmazták, díjnyertes angol nyelvű orvosi blogját magyar blogjával együtt pedig több millió olvasó látogatta. Bár orvos-genetikusként végzett az egyetemen, itt nem állt meg, úgy döntött, két szenvedélye, az orvostudomány és a technológia egyesítéséből új szakmát alkot, és orvosijövő-kutató lesz. Az első és egyelőre úgy tűnik, az egyetlen a világon.

 

Mit csinál egy orvosijövő-kutató? Elmondása szerint az elmúlt 8-9 évben egyetlen napja sem telt ugyanúgy. Szinte folyamatosan úton van, konferenciákon vesz részt, előadásokat tart, könyvet vagy éppen e-bookot ír, tanít, kutat, és a világ vezető egyetemein tart az orvostudomány újításairól kurzusokat. Keynote speakerként utazásai során arról beszél, hogy a digitális egészségügy milyen hatással van az egészségügyre, a mindennapokra, az orvoslásra, illetve a beteg-orvos kapcsolatra, és hogy a science fictionből a technológia hogyan fog valóságot teremteni.

 

MESKÓ BERTALAN
„Nem technológiai forradalomról van szó, hanem sokkal inkább kulturális transzformációról.”

Mint mondja, csapatával egyszerű céljuk van: hidakat építenek a döntéshozó és az orvos, a beteg és az orvos, valamint mindenféle egészségügyi szereplő között. „Azt szeretnénk elérni, hogy a technológiákat gyorsabban, jobban, hatékonyabban fogadhassák be az emberek. Egy olyan technológiahullám közeledik felénk, egy olyan változáshullám, amelyen szörfözni kell, nem menekülni a változás elől. A csapatommal ebben próbálunk segítséget nyújtani, úgy is fogalmazhatnánk, hogy szörfözni tanítom az embereket.”

 

Példatár döntéshozóknak


 Időközben dr. Meskó Bertalan egy másik nagy álmát is megvalósította: egy nemzetközi nonprofit kutatóintézetet hozott létre The Medical Futurist Institute néven, globális kutatásokat végeznek a digitális egészségügy témájában, eredményeiket angol nyelven publikálják. Ebbe a folyamatba kapcsolódott be dr. Meskó felkérésére Bényei Évi is, örömmel. „Már a program alatt is nagyon érdekesnek találtam Berci munkáját, de az együttműködés 2016-ban kezdődött, amikor dr. Drobni Zsófiával és Gergely Bencével együtt lehetőséget kaptunk arra, hogy beszélgessünk vele. Nagyon inspiráló diskurzus alakult ki, utána Berci megkeresett hármunkat, és javasolta, hogy dolgozzunk együtt. Így indult az együttműködés, amelynek immár egy cikk a gyümölcse, amely a digitális egészségügyet definiálja.”

 

Meskó Bertalan szerint Évi friss látásmódja és technológiai világgal kapcsolatos meglátásai sokat segítettek a cikk megszületésében. „A digitális egészségügyet, mint olyat, korábban soha senki nem definiálta. Ezt mi most megtettük, és kimondtuk végre, amit ki kellett mondani, vagyis azt, hogy nem technológiai forradalomról van szó, hanem sokkal inkább kulturális transzformációról, és éppen az emberi tényező miatt kell jobban odafigyelnünk arra, hogy mi hogyan alakulunk a technológiához, mint arra, hogy melyik mikrocsip lesz jövőre az erősebb vagy a gyorsabb.”

 

Meskó Bertalan

I. évad

Mentor: Somorjai Éva

Orvosként végzett 2009-ben a Debreceni Egyetemen Weszprémy díjasként, 2012-ben PhD fokozatot szerzett a klinikai genomika területén. Hogy egyesíthesse az orvos és technológiai szemléletét, új szakmát alkotott: „orvosi jövőkutató” (The Medical Futurist) néven, melyben küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba. A The Medical Futurist brand kialakítása a tehetségprogramba kerülésekor még ötlet volt, ma ő a The Medical Futurist Institute vezetője. Egyedüli magyarként felkerült a jövő egészségügyét meghatározó innovátorok nemzetközi Future Health 100 listájára, a Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának tagja.

 

Az együttműködés ezzel nem ért véget. Nemrégiben jelent meg ugyanis a The Medical Futurist Institute első reportja, amelynek kialakításában Évi is közreműködött. Maga a report egy olyan gyűjtemény, amelyben Meskó Bertalan és csapata ötleteket ad döntéshozóknak világszerte, miként kezeljék a Digital Health térnyerését.

BÉNYEI ÉVA BERNADETT
„Vége annak a korszaknak, amikor csak és kizárólag az orvosok tudtak minden információt. A páciensek is kíváncsiak…”
„Mindig azt hallom a döntéshozók részéről világszerte, hogy nem tudnak mit kezdeni ezzel a sok technológiai változással, amely folyamatosan áramlik feléjük. Mi most segíteni szeretnénk ezen. Éppen ezért adunk muníciót, egy olyan példatárat, amely a lehető legjobb példákat vonultatja fel azzal kapcsolatban, hogy a digitális egészségügyet hogyan próbálták adaptálni a világ különböző országaiban.”

 

 

 

 3-szor is mentor

 

Horváth Magyary Nóra

a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója

 

A fiatalokkal való kapcsolat fiatalon tart minket is. Az új perspektívák, az újító szellem, a múlt és a jelen gyakorlatának megkérdőjelezése segít kilépni a mindennapokból, a bevált szokásokból. Ezt tettük mi is fiatalon. S ezt az energiát, lelkesedést, megújulási képességet lehet megőrizni, ha folyamatos kapcsolatban vagyunk az új generációval. Mit adhatunk cserébe? Tapasztalatot, az események összefüggésének meglátását, az emberi viselkedés mozgatórugóinak ismeretét. És örömmel adjuk, mert annak idején mi is kaptunk ilyen ismereteket.

Talán kliséként hangzik, hogy a fiatalok a jövő. Pedig így van. Ők határozzák meg, miként fejlődik egy társadalom, egy ország tovább. Ők határozzák meg, miként fejlesztik tovább, és mit hagynak el abból, amit mi letettünk az asztalra. Hogyne lenne fontos látni, segíteni azokat, akik továbbviszik a fejlődést! S közülük is a kiemelkedőket, a legtehetségesebbeket!

Az 50 tehetséges magyar fiatal program alatt mentorként egy-egy probléma kapcsán sosem én mondtam meg, mi a megoldás. Mindig a fiatalok találták ki, látták meg, méghozzá azt a megoldást, mely személyiségükkel leginkább összeillett, s így a legkönnyebben tudták megvalósítani is. Mert nem elég a megoldást tudni, elhatározni, hogy akként cselekszünk, ha nem belülről fakad, sosem követi a valós tett.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2018. március
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.