"Programozóként kezdte pályáját, de a nagyvállalati szektorban ígéretes karriert hagyott félbe, amikor úgy döntött, kipróbálja magát vállalkozóként."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A dobozban rejlő varázslat

Programozóként kezdte pályáját, de a nagyvállalati szektorban ígéretes karriert hagyott félbe, amikor úgy döntött, kipróbálja magát vállalkozóként.

Túlzás nélkül állítható, hogy a Duelbox alapítója a három társalapítóval közösen kifejlesztett interaktív módszerével alaposan felkavarta a rendezvényszervezés csendes állóvizét.

 

Akkor házasodtam, eldöntöttük, hogy gyereket szeretnénk, miközben már érezni lehetett a kezdődő világgazdasági válság előszelét; ez volt az ideális pillanat nekivágni az ismeretlennek – meséli nevetve Sárosi Róbert, hogyan kezdődött az interaktív rendezvényeszközöket fejlesztő Duelbox története. Aki járt már konferencián, az ismeri a forgatókönyvet: regisztráció, irány a plenáris ülés, majd kisebb szekciótermekben előadásokat hallgathatunk meg. A különböző felmérések egybehangzóan állítják: az elhangzó új információk nagyjából tíz százalékát visszük magunkkal, és hasznosítjuk később a munkánk során. Sárosi Róbert azt állítja, hogy az általuk fejlesztett, „learning by doing” metódusra épített eszközökkel ez a kissé lehangoló arány akár 80–90 százalékra növelhető!

 

 

Kincsvadászok


A lényeg az interaktivitás, a résztvevők bevonása, a szavazás, a kérdésfelvetés, illetve a játékok lehetősége az egyébként is kéznél lévő mobiltelefon segítségével. A tapasztalatok szerint a dolog kiválóan működik, olyannyira, hogy az interaktívélmény-alapú kommunikációs platformra építve Róbert és csapata kidolgozta a tévés alkalmazást is. „A legnagyobb sikerünket a Goodwill Communications ügynökséggel közösen a Discovery Channel kampányával értük el. A cél a főműsoridő nézettségének növelése volt. Kidolgoztuk, hogy az Aranyláz Alaszkában című műsorhoz kapcsolódóan hogyan gyűjthetnek a nézők is virtuális aranyrögöt a képernyőn. A rövid időn belül népszerűvé vált interaktív játéknak köszönhetően 29 százalékkal nőtt a nézettség” – meséli Róbert büszkeséggel a hangjában, de amit talán még ennél is fontosabbnak tart: összekötötték az offline teret (a tévé nehezen mérhető világát) a nagyon jól nyomon követhető online térrel. Az ATV-n két műsor nézői is a Duelbox segítségével szavazhatnak, illetve mondhatnak véleményt, de a lényeg minden alkalmazásnál ugyanaz: gyorsan, személyre szabva, előre elkészített modulokból lehet felépíteni a megrendelő igényeire szabott szolgáltatási csomagot.

 

SÁROSI RÓBERT
„Ha ma valahol elmondom, hogy részese voltam a tehetségprogramnak, máris megvan a pozitív felütés.”

A sikertörténet mögött persze rengeteg munka van. Róbert és felesége egyedül kezdte építeni a vállalkozást, és nagyon sok mindent a saját kárukon tanultak meg. „A személyiségemben benne volt, hogy vállalkozó leszek, még akkor is, ha az eredeti szakmám programozó, és nagyon ígéretesen indult a karrierem egy biztosítótársaságnál. Vállalkozóként a kezdeti periódusban irgalmatlan mennyiségű hülyeséget követtem el. Feleségemmel ma is emlegetjük a »vajaskenyér-opciót«, azaz a kezdetekben képesnek kellett lennünk arra, hogy jelentősen visszavegyünk az életszínvonalunkból annak érdekében, hogy felépíthessünk valamit. Szerintem annak, aki vállalkozó akar lenni, számítania kell erre az eshetőségre is.”

 

Sárosi Róbert

I. évad

Mentor: Szűts Ildikó

Cégével és fejlesztőcsapatával kreatív technológiák marketingcélú alkalmazásán dolgozott, eljutott egy olyan fejlesztés kö­zelébe, amely alapvetően megváltoztatná a múzeumpedagógia módszereit. 2013-ban a múzeumi tárlatlátogatás pers­pektíváit és lehetőségeit szélesítő fejlesztéssel projekttervezőként dolgozott a Szépművészeti Múzeumnak. A tehetségprogram után új cég építésébe kezdett, ebbe mentora számos tanácsát, iránymutatását is beépítette. A Duelbox Kft. 200 millió forintos tőkebefektetést kapott a nemzetközi terjeszkedés elősegítéséhez.


Előnyös háttér


A lassan profi vállalkozóvá váló Róbert életében fontos mérföldkő volt, amikor bekerült az 50 tehetséges magyar fiatal programba. „Ha ma valahol elmondom, hogy részese voltam a programnak, máris megvan a pozitív felütés. Kicsit olyan, mintha szereztem volna egy nehezen elérhető, de annál nagyobb megbecsülésnek örvendő certificate-et. A program napjainkra nagyon pozitív branddé vált. A mai napig rendkívül hálás vagyok a mentoromnak, Szűcs Ildikónak. A mentorálási időszakban formálódott a Duelbox ötlete, és Ildikó lehetőséget adott arra, hogy az akkori munkaadójánál, az OTP Banknál kipróbálhassuk, finomhangolhassuk az ötletet. Általuk nagyon fontos, ma is hasznos és meghatározó visszajelzéseket kaptunk.

SÁROSI RÓBERT
„Céget, vállalkozást lehet újat építeni, de a személyes életedet akkor kell jól csinálni, amikor történik.”
Ildikó emellett egy kicsit előre is tekintett: felhívta a figyelmemet a HR, azon belül a kiválasztás fontosságára: lehet, hogy most néhány barát közös projektjéről van szó, de előbb-utóbb másokat is fel kell majd venned – figyelmeztetett. Ez a kapcsolat kiállta az idő próbáját. Azóta mindkettőnk élete sokat változott, de mindmáig rendszeresen beszélünk egymással, figyelünk egymásra.”

A mentor előrejelzése megvalósult, a Duelboxnál ma tízen dolgoznak. A cég társalapítói között olyan programozók is vannak, akikben Róbert már akkor meglátta a lehetőséget, amikor ők még csak az egyetemet kezdték. Azóta több tucat sikeres projekten dolgoztak együtt, és többen már a doktori képzést is elvégezték. Sárosi Róbert ma ügyvezető igazgatóként dolgozik, de azt mondja, nagyon jó, hogy programozói háttere van: „Értem, hogy mit akarnak az ügyfelek, tudom, hogy mit tudunk mi, és ezt össze tudom kötni a fejlesztőkkel, meg tudom velük beszélni, hogy mire van szükség a kitűzött irányvonal megvalósításához. Folyamatosan bővül a szolgáltatásunk, és néha én magam is meglepődöm, hogy ez a platform milyen hozzáadott értéket tud teremteni, és milyen sokféle módon lehet használni.” Példaként egy közelmúltban lezajlott salestréninget említ: az új termék ismertetőjéhez kapcsolt Duelbox-játékok, az interaktív gyakorlatok, a sok nevetéssel járó pozitív élmények szinte észrevétlenül tudatosítják a sarokpontokat, nagyságrendekkel hatékonyabban adva át így az információt, mint egy szimpla előadás – kísérje is azt bármilyen látványos prezentáció.

 

 Arányok egyensúlya


A Duelbox története mögött végig ott volt a család, sőt a „mögött” nem is igazán fedi a valóságot. „Céget, vállalkozást lehet újat építeni, de a személyes életedet akkor kell jól csinálni, amikor történik. Később nem lehet bepótolni az elmaradt személyes élményeket, a kirándulásokat, az együtt megünnepelt születésnapokat” – vallja. Vállalkozóként szerzett tapasztalata alapján úgy látja, hogy napi szinten nem lehet megvalósítani a munka-magánélet egyensúlyát, de egy hosszabb periódust vizsgálva már helyükön kell lenniük az arányoknak. „Ha tudom, hogy el kell utaznom, előtte igyekszem a gyerekekkel intenzívebben foglalkozni, kicsit előre feltölteni őket érzelmileg.” Márpedig a külföldi utak száma várhatóan csak nőni fog: a Duelbox platformjában rejlő ezernyi lehetőségre külföldön is felfigyeltek. Első állomásként Európa legnagyobb rendezvénypiacát, azaz Németországot szeretnék meghódítani.

 

Sárosi Róbert az elmúlt években bebizonyította, hogy egy jó ötlettel nem „csak” sikeres céget lehet felépíteni a semmiből, emberek százezreinek életére lehetünk pozitív hatással akkor, ha jóra használjuk a tehetségünket és a képességeinket.

 

 3-szor is mentor

 

Szűts Ildikó

az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke

 

Megtisztelő volt számomra, hogy egy olyan mentori kör tagja lehettem, amelynek mentorai nagyon komoly szakmai nívót, kiemelkedő tudást és kapcsolatrendszert tudhatnak magukénak. Másrészt nagyon jó érzés volt találkozni azokkal a fiatal tehetségekkel, akik tényleg a programtól várták, hogy az életük esetleg fordulatot vegyen. Komoly szakmai teljesítményt már felmutató, őszinte és tenni akaró fiatalokat ismertünk meg, akik nekünk, mentoroknak is sok inspirációt és örömet adtak.

Sajnos a ma társadalma sok esetben nem az együttműködésről és az önzetlen segítségnyújtásról szól. A program éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentorok a munka során miként tudtak jó szakmai és emberi kapcsolatot kialakítani a mentoráltakkal, továbbá miként tudtak valós segítséget nyújtani a fiatalok továbblépéséhez.

Nagyon jó érzés, hogy erős emberi kapcsolatok alakultak ki a mentoráltak és köztem. Ma is figyelemmel követem az életüket. Van, akivel többet, van, akivel kevesebbet beszélünk, de azt biztosan tudják, hogy ha segítségre van szükségük, akkor bátran kereshetnek.

Látható, milyen sok tehetséges magyar fiatal él köztünk. Az ő képességeik kiaknázása, azt hiszem, nem csak személyes ügyük – ez része a közös jövőnknek, és ezért érdemes mentorként is tenni.

La femme La femme cikke 2018. március
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.