"Nagyon fiatalon, 22 évesen lett hirtelen séf tavaly a szűk hazai élvonalhoz tartozó Tanti étteremben, amelyet akkor bezárás fenyegetett, miután többszöri, hirtelen séfváltást is el..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Eszenyi Gábor Dániel

Szakmája szerelmese

Nagyon fiatalon, 22 évesen lett hirtelen séf tavaly a szűk hazai élvonalhoz tartozó Tanti étteremben, amelyet akkor bezárás fenyegetett, miután többszöri, hirtelen séfváltást is el kellett szenvednie.

A célom tíz éven belül minimum két Michelin-csillag, aztán a harmadik elnyerése is – szögezi le a Magyarbólyból származó Eszenyi Gábor Dániel. A Tantiban jövőre vagy legkésőbb két év múlva szeretné visszaszerezni azt az egy Michelin-csillagot, amelyet az étterem korábbi két séfje egymást követően elnyert. Azután újabb két éven belül még egyet.

 

Szakközépiskolásként körbejárta a baranyai pincészeteket. Hamarosan olyan neves éttermekben dolgozott, és igyekezett minél többet elsajátítani az ottani séfek tudásából,  mint a villányi Bock Óbor Étterem vagy a pécsi Zsolnay Étterem és Kávéház. Egy évig Írországban dolgozott szakácsként, de nem azt a munkát kapta, amit szeretett volna. Ezért haza költözött. A Tantiba jelentkezett 2016 márciusban próbafőzésre, és rögtön fel is vették. 2015-ben a Tanti Michelin-csillagot kapott, de a séf ezután távozott az étteremből. A tulajdonos a bezárást fontolgatta. A következő séf alatt az étterem ismét megkapta a Michelin-csillagot kapott, de augusztusban, az éttermi szünet lejárta előtt kiderült, hogy a séf az üzletvezetővel együtt távozik. Csütörtök volt, hétfőn pedig nyitni kellett…

A tulajdonos végleg lakatot akart rakni az étteremre. „Azt, hogy én lettem az új séf, az étterem magasan kvalifikált sommelier-jének, a szakmában csak Öcsinek hívott Angerman Lászlónak köszönhetem. Szenvedélyt és fantáziát látott bennem” – meséli. A tulajdonost sikerült meggyőzni, hogy Öcsi üzletvezetőként, Dani séfként képes lenne tovább vinni a kis budai bevásárlóközpont sarkában működő fine dining éttermet.

 

 

Nyitáskor csak egy tanuló szakács volt mellette, a pincérek rengeteget segítettek neki a konyhán. Daninak sok feladata van. „A legfontosabb munkám a fiatal csapat összetartása, jelenleg hat szakácsból, két cukrászból és három konyhai kisegítőből áll” – mondja. 90 százalékban az ő elképzelései alapján születnek a különleges ételek, a többin ötletelnek a kollégáival. Egyre gyakrabban használ magyar szürke marhát, akasztói pontyot, mangalicát. „Minden étlapunkon szerepel autentikus magyar étel, de kicsit újra gondolva” – mondja, bár eleinte franciásabb vonalat vitt.

 

Vasárnap kivételével reggel 9-től este 11-ig, éjfélig is az étteremben van. Fiatal vezetőként eleinte azt hitte, minden csak akkor megy gördülékenyen, ha ő is állandóan dolgozik, jelen van. Most már úgy gondolja, időnként magára hagyhatja a konyhát. Áprilisban két hétig ismét tanul, ingyen dolgozva Heston Blumenthal egyik éttermében. Szakmai szempontból látja azt az utat, amelyen a fejlődése érdekében járnia kell. A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programnak azért örül, mert lehetősége lesz olyan mentortól tanulni, aki a világlátását és személyiségét is tovább fejlesztheti.

Kereszty Gábor
"Dani olyan séf, aki nagyon fiatalon kapott hatalmas lehetőséget és felelősséget egyszerre. Dani receptje: egy nagy adag elszántság, egy púpozott kanál profizmus és egy gesztusnyi művészet. A siker kombinációja. Várom, hogy vele dolgozhassak."