"Nem véletlenül volt már a középiskolában is matematika, fizika és informatika tagozatos. Autodidaktaként tanult meg programozni, majd elsajátította az elektronika és a robotika alapjait...."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hegyesi Donát

A pókerező robottól a felboríthatatlanig

Nem véletlenül volt már a középiskolában is matematika, fizika és informatika tagozatos. Autodidaktaként tanult meg programozni, majd elsajátította az elektronika és a robotika alapjait. Mostanában a Daniel nevű humanoid robot építésén dolgozik.

A természettudományok, már egészen fiatalon lenyűgözték, a matematika, fizika, informatika tagozat választása a középiskolában utólag is helyes döntésnek bizonyult. A programozási ismeretek által új világ nyílt meg Hegyesi Donát előtt, ahol a kreativitását szinte korlátok nélkül élhette ki, s szabadon tudott újat alkotni. Ráébredt, hogy képzeletének csak saját tudásbeli hiányosságai szabnak határt, és ez folyamatos önképzésre késztette.

 

Tizenöt éves kora óta épít újfajta elektronikai eszközöket: elsőként okosórát. Mert miután nem talált az igényeinek megfelelőt, kispekulált egyet. „Ez azonban nem egy hagyományos digitális óra volt, mivel a pontos időn túl számtalan egyéb funkciót is beleprogramoztam.” Például nemcsak az órarendjét, de más mellett a buszmenetrendjét is integrálta, amelyet mindig az aktuális időhöz igazítva láthatott. Ekkor fogalmazódott meg benne a felismerés: ehhez hasonló projektekkel szeretne foglalkozni!

 

A későbbiekben készített LED-kockát, amely 512 világító dióda segítségével jeleníti meg a különböző háromdimenziós mintákat, illetve marógépet, amely egy habszivacstömbből faragja ki a korábban számítógépen megtervezett különféle formákat: lehet az a magyar címer vagy akár egy emberi arc is. Az eddigi legjelentősebb munkája a Pókerező Robot, azon több mint két éven át dolgozott. „Nemcsak felismeri a lapokat, illetve a különböző szükséges tárgyakat, hanem mozgatni is tudja. Elemzi ellenfele játékstílusát, s abból tanulva igyekszik legyőzni.” A legkiemelkedőbbnek tartott eredményét is e projektnek köszönheti. 2014-ben ugyanis egyedüli magyarként képviselhette Magyarországot a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen, az Intel ISEF-en, amelyen 2. helyezést ért el, illetve ami sokkal megtisztelőbb: egy földközeli kisbolygót is elneveztek róla!

 

 

„Jelenleg, 2,5 éve Danielt fejlesztem, aki egy saját tervezésű, 70 centi magas humanoid robot, kutatási céllal készítettem” – árulta el. Azt vizsgálja éppen, hogyan képesek a robotok a leghatékonyabb módon megtalálni a saját egyensúlyukat külső behatásokkal szemben. Ilyen lehet például egy széllökés vagy az egyenetlen talaj. Egy katasztrófahelyzetben az ilyen robot számára az egyensúlyozás kritikus, hiszen ha a törmelékeken nem találja meg az egyensúlyát, akkor felborulhat. „A célom, hogy a robotok minél ügyesebbek és okosabbak legyenek.”

 

„A robotika több tudományterületet fed le, külön-külön is egy élet lenne elsajátítani” – mondja, ezért a kapcsolati hálóját szeretné bővíteni. A La femme 50 tehetséges magyar fiatal program szerinte remek alkalom erre, kölcsönösen értékes ismeretségeket lehet kötni. „E mellett szeretném fejleszteni a projektmenedzseri képességeimet, hogy sikeres kutatás-fejlesztési csapatkoordinátor válhasson belőlem.”

Leitner György
"Állásinterjúkon mindig van néhány dolog, amire különösen figyelek. Ilyenek a kíváncsiság, a nyílt tekintet, vagy a világos beszéd. Első találkozásunk alapján elmondhatom, hogy Donátot akár holnap felvenném a cégünkhöz. Igazán megnyerő személyiség."