"A kutatást a középiskolában kezdte. Tinédzserként indította vállalkozását, a szülei neve alatt. Mára nagy nemzetközi befektetők menedzselik őket. Nevük lesz a titkosítási piacon. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lám István

Titkosításban piacvezetőnek lenni

A kutatást a középiskolában kezdte. Tinédzserként indította vállalkozását, a szülei neve alatt. Mára nagy nemzetközi befektetők menedzselik őket. Nevük lesz a titkosítási piacon.

A középiskola végéig több kimagasló eredményt ért el országos és nemzetközi versenyeken a matematika, az informatika és a közgazdaságtan területén. Még a középiskolában belekezdett egy kutatásba Laki Balázzsal, ami a makrogazdaságilag optimális adóztatásra irányult. Eredményeikre később megkapták az Ifjúsági Bolyai Díjat, az Ifjúsági Innovációs Díjat (III. helyezet), majd az egyetemre kerülve, elsőévesként TDK-n két díjat is nyert a témával.

 

Tizennyolc éves kora előtt szülei nevén indított egy számítástechnikai vállalkozást, majd társaival megalapította a Future Office Network Kft.-t, 2008-tól két évig az ügyvezetője volt. A BME-n szerzett kitüntetéses mérnök-informatikus BSc diplomát, jelenleg ugyanezen a szakon MSc hallgató. Többször elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat.

 

2009 végén új kutatási projektbe kezdett: az elosztott fájlrendszerek kriptográfiai jogosultságkezelésével foglalkozott. A témában két hallgatótársával először első díjas TDK-t írtak, majd szabadalmaztatták eredményeiket (2011-ben nemzeti, 2012-ben már nemzetközi kiterjesztéssel).

 

„A mentorok személye fontos a számomra eddigi pályámon, sokat köszönhetek nekik – mondja, a La femme 50 tehetséges fiatal programjára is utalva. „A cégünk megalakulásában például több olyan ötletet kaptam, aminek köszönhetően kínos buktatókat tudtam elkerülni.”

 

A kriptográfia, vagyis a titkosítás, amivel most is foglalkoznak, az a matematikai garancia, amellyel a vállalkozási, így a banki, a közigazgatási, a katonai titkok megőrizhetők, mert csak az tudja dekódolni az információt, akinek kulcsa van hozzá. „Még diákként törtük a fejünket egy olyan fájlcserélőn, amit csak az lát, akinek jogosultsága van. Vagyis az adatok biztonságba helyezése volt a cél, amit fejlesztve a felhőalapú szolgáltatást céloztuk meg.”

 

 

 

Kriptográfiai fejlesztéseik szabadalmaztatását egy ideig saját zsebből finanszírozták, de hamar belátták, hogy így nem megy. Akkor kezdtek befektetőket keresni. Mára tíz nemzetközi cég állt össze, megfinanszírozták a további fejlesztést is. „Egy kis diákcsapat 380 millió forint befektetést kapott” – közli egyszerűen.

 

Mi mozgatta őket? „Az, hogy piacvezetők legyünk a titkosítási piacon! – jelenti ki. – Láttunk egy pici rést ebben, de rövid időnk van. Hamar elő akarunk állni a béta-verzióval ”

Érdemes figyelni egyébként a Lám testvérekre: István középső öccse atomfizikus, a legkisebb kötöttfogású birkózó – most lett világbajnok!

Dr. Ránky Katalin
"István tehetséges, dinamikus, korához képest már sok, különféle területen szerzett díjjal, műszaki, adóügyi, vállalatirányítási tapasztalattal. Remekül menedzselte eddig az életét, briliáns műszaki ésszel és ösztönös közgazdasági ismeretekkel."