"Tulajdonképpen nevezhetnénk maximalistának is, mert ahová néz, azt látja, mit lehetne még jobbá tenni. De a perfekcionizmus nála nem jellemvonás, hanem inkább szakmai ártalom: Ádám..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lipécz Ádám

Nem magányos feltaláló

Tulajdonképpen nevezhetnénk maximalistának is, mert ahová néz, azt látja, mit lehetne még jobbá tenni. De a perfekcionizmus nála nem jellemvonás, hanem inkább szakmai ártalom: Ádám mechatronikai mérnök hallgató.

Azt mondja, nem könnyű, hogy mérnöktársaival a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki karán mindenben először a hibát látják meg, az azonban mégiscsak a pozitív gondolkodás jele, hogy miután rájöttek, mi az, ami nem jó, azon agyalnak, hogyan lehet megoldani. Ádám a szabadidejét is szívesen tölti új dolgok kitalálásával, továbbfejlesztéssel, ötleteléssel. Talán édesapjától örökölte, aki maga is mérnök, és szabadidejében mindenfélét fúrt, faragott és kitalált.

 

Nem magányos feltaláló, munkáival rendszeresen versenyekre jár. Már csaknem tíz éve, az általános iskola második osztályában is versenyzett, és azóta sem hagyta abba: a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági versenyén több éve aktív résztvevő. Eredményeit hosszan lehet sorolni: 2008-ban a First Lego League robotépítő versenyen robottervével harmadik, csapatával első helyet ért el, 2009-ben iskolatársával megosztott 1. helyezést ért el a Logo OKSZTV-n, 2010-ben a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági versenyén második lett. Ez azzal is járt, hogy a Kutdiák tagozatvezető helyettesnek választotta, és tagja lett a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának. Képviselte Magyarországot Izraelben és Moszkvában, ahol egy telefonra írt ismeretterjesztő programját ezüstéremmel díjazta a zsűri.

 

 

Úgy érzi, most már ideje egy területre koncentrálni, mert eddig a szélerőműként, illetve szivattyúként felhasználható rotorrendszertől kezdve a mobiltelefonos gombahatározóig sok mindent kitalált. Talán éppen a mobilalkalmazások mellett dönt, hiszen legsikeresebb munkája a Medical Pocket Assistant, egy egészségügyi, mobiltelefonos elsősegélynyújtó applikáció volt, amely első díjat kapott egy innovációs versenyen. Az alkalmazást a világ másik végén, Kínában is nagyra értékelték, kiemelkedő teljesítményért oklevelet kapott. A II. Swiss Talent Forum innováció