"Már fiatalon eldöntötte, hogy a textilszobrászat lesz az élete. Gyerekként az édesanyjától leste el, hogyan lehet életet lehelni a vattába, harisnyába. Saját hitvallása szerint..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tóth Fedóra

Féltve őrzött titok

Már fiatalon eldöntötte, hogy a textilszobrászat lesz az élete. Gyerekként az édesanyjától leste el, hogyan lehet életet lehelni a vattába, harisnyába. Saját hitvallása szerint szenvedélyes alkotó, aki hisz abban, hogy erre a feladatra született.

A 25 éves művész több alkalommal volt már nemzetközi babakiállítások győztese munkáival. Tóth Fedóra tavaly elnyerte az év iparművésze díjat is. Ugyancsak a múlt év eseménye volt, hogy egy rangos világversenyen ért el első helyezést. Határkőnek tartja a versenyre készített munkáját, amelyet Mága Zoltán hegedűművészről mintázott. Úgy véli, ezzel sikerült belépnie a nemzetközileg elismert művészek táborába.

 

Azt mondja, hogy a szobrok készítésének technikája teszi őt különlegessé. Úgy tudja, hogy kikísérletezett eljárása egyedülálló a világon, ezért féltve őrzi is a titkát. „Hosszú-hosszú alkotói folyamat eredményeként született meg végül ez a technika, amelyet ma könnyedén használok. Olyasmi ez most már, mint egy régi recept, amelyet a család generációkon át féltve őriz. Amihez aztán mindenki hozzáadja a magáét.” Merthogy édesanyja, a nívódíjas textilszobrász szobrai és az ő technikája jelentették a kiindulást.

 

Tóth Fedóra szobrai figuratívak, híres embereket ábrázolnak. „Egy szobrot két-három hónapig készítek. Nagy gondot fordítok a karakter, az arc részletes kidolgozására, az érzelmek kifejezésére” – avat be az alkotói folyamat titkaiba. A szoborkészítés nem csak a műhelyében folyik. Fedóra a könyvtárban kutatja a korabeli viseletek jellegzetességeit. De anatómiai ismeretekre is szüksége van a munkájához, mivel a textilszobrokat szereti kiszabadítani a mozdulatlanságból.

 

Váltásnak tartja művészetében, hogy Liszt Ferenc, Ludwig van Beethoven, William Shakespeare, Ady Endre, Charles Baudelaire alakja után most már a mai kor művészeinek képmását formálja szoborba. Így például Rúzsa Magdolna vagy Presser Gábor örömmel konstatálta, hogy róla is készített kicsiny textil képmást.

 

 

Tóth Fedóra szerint a szellemisége, a szenvedélye, az alkotáshoz és a művészethez való viszonyulása követendő példa lehet a fiatal alkotók számára. „Amit én képviselek a világban, az nem termelésre szánt ipari termék, hanem olyan szellemi érték, amit csak a beavatottak érthetnek – vallja. – Nem szeretnék azok közé a művészek közé tartozni, akik alkotásaikat tömegcikként árulják.” A szépirodalom olvasásából töltekezik, rengeteg Shakespeare-szonettet tud kívülről. De ő maga is ír verseket, prózát.

 

Nagy vágya egy magánmúzeum létrehozása, ahol otthonra találnának szobrai. „A tárlat  koncepciója, hogy a jelen és letűnt korok olyan művészeit jelenítsem meg, akiket mindenki szellemi nagyságoknak tart.” Azt szeretné, hogy eljusson a köztudatba, mindenki számára ismerőssé válna a textilszobrászat fogalma. Úgy véli, sok embert bevonzana ez a művészeti ág.

Krizsó Szilvia
"Segítem Fedórát, hogy megtalálja a saját hangját, és tudja is használni. Támogatom, hogy bármilyen nyilvános szereplésen hiteles és hatásos legyen, nyomot hagyjon másokban, és ezáltal még sikeresebbé váljon!"