"Nincs nagyobb öröm annál, mint amikor egy kisgyerek felépül, mondja mély meggyőződéssel, ezért lesz gyereksebész. Díjai mellett nagy büszkesége, hogy a középiskolások számára..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Varga Gábor

Egy gyakorlatias gyereksebész

Nincs nagyobb öröm annál, mint amikor egy kisgyerek felépül, mondja mély meggyőződéssel, ezért lesz gyereksebész. Díjai mellett nagy büszkesége, hogy a középiskolások számára létrehozott ingyenes tudományos nyári tábor szervezője lehet.

Fontos szakmai tapasztalata Varga Gábor hatodéves orvostanhallgatónak, hogy míg a felnőtt egészségügyben a legtöbb esetben a beteget igazából már nem lehet teljesen meggyógyítani, addig a gyerekeknél teljesen más eredményekkel kecsegtetnek ugyanazok a bevatkozások, hiszen sokkal fiatalabb a szervezetük, és pozitívabban reagálnak a kezelésekre. „Egy gyereksebésznek például sokkal nagyobb a felelőssége, mint annak a sebésznek, aki egy 60 éves férfin hajt végre beavatkozást, hiszen ha egy 12 éves kamaszlányon marad egy heg, az egész életét megpecsételheti. Nagyon szépen, aprólékosan kell dolgozni. Szakmailag is nagy kihívás gyermeksebésznek lenni, talán ezért is szeretnék ezen a területen elhelyezkedni” – mondja.

 

Kezdetben matematikusnak készült, de a nyíregyházi kórházban szerzett gyermekori emlékei végül felülírták a terveit. Édesanyja gyerekgyógyász, és ő kiskorában rengeteg időt töltött vele a kórházban, miközben számtalanszor tanúja volt annak, hogy milyen jó érzés a szülők arcán látni, amikor gyermekük teljesen felépül. Akkor tanulta meg azt is, hogy bár sokan banális dolgokkal jönnek be az ambulanciára, türelemmel kell feléjük fordulni, hiszen a szülő fejében a legrosszabb dolgok fordulnak meg, főleg ha a gyermeke egészségéről van szó. „Viszont az is elvitathatlan, hogy nincsen nagyobb öröm annál, mint amikor egy beteg kisgyerek felépül, és boldogan szaladgál. Ők a legőszintébb betegek” – mosolyodik el.

 

Egy évig önkénteskedett gyermekosztályon, most gyakorlatát tölti a debreceni Gyermekklinikán, emellett a Sántha Kálmán Szakkollégium elnöke, Köztársasági ösztöndíjas, az Új Nemzeti Kiválóság Program résztvevője. De talán arra a legbüszkébb, hogy a Szakkollégium Nyári Tudományos Táborának szervezője lehet. Az egyedülálló programot idén nyolcadik alkalommal rendezik meg. Az ingyenes tudományos nyári tábor lehetőséget ad kivételesen tehetséges középiskolásoknak arra, hogy bekapcsolódjanak egy-egy egyetemi kutatásba egy mentor segítségével. Varga Gábor ráadásul gyakorlati órákat csempészett a programba, valamint megnyitotta a tábort a gyógyszerésztudományi kar számára is. Sőt szeretné, ha ez nem csak debreceni egyetemen működne, hanem az ország többi orvosi egyeteme is csatlakozna.

 

 

Szeretne PhD fokozatot szerezni, folytatni és bővíteni kutatási, oktatási tevékenységeit és gyermeksebészetet is tanítani, külföldön is részt venni szakmai programokban, kutatásokban, mindezt úgy, hogy közben klinikai orvos is... Egyetlen ellensége az idő. „Nagyon nehezen tudom beosztani az időmet. Egy ismerősöm tanított nekem egy listázást, úgynevezett ABC módszert, amelynek segítségével fontossági sorrendbe rakom, és eszerint végzem a feladataimat, de ha megnézem most a telefonomat, van olyan A betű, ami két hete nem került sorra. Ebben várnék elsősorban segítséget a mentoromtól, nagyon fontos lenne, hogy megtanítson menedzselni az időmet.”

Dr. Fekete György
"Követni sem könnyű, mi mindent csinál egy nap Gábor. Tudása, sokirányú érdeklődése és empatikus személyisége nem véletlenül vezették az orvosi hivatás felé. Igyekszem segíteni, hogy a gyermekek gyógyításához minél több tapasztalatot gyűjthessen. "