"Az Indiai óceánból kiemelkedő álomszigetek azt adják vissza, amit rég elvesztettünk: az Édent."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Földöntúli élmények

Az Indiai óceánból kiemelkedő álomszigetek azt adják vissza, amit rég elvesztettünk: az Édent.

Akárcsak Aphrodité, a szépség és szerelem istennője, a világ legcsodásabb üdülőparadicsoma is a tengerből született - és a tenger fogja visszavenni. Ha a tudósok nem tévednek, tíz év múlva a kétezer parányi sziget közül már jó néhány a víz alatt lesz. Élvezzük bolygónk utolsó Paradicsomát, amíg végleg el nem tűnik a föld színéről.

Mennyei érzés megérkezni a szigetország repülőterére. A Hulhule nevű sziget két végét korallal hosszabbították meg, hogy a kifutópályára nagyobb gépek is leszállhassanak. Az utasok úgy érzik, mintha egyenesen az óceánban landolnának - és ez nem érzéki csalódás. Félősek se hunyják le a szemüket, mert a látvány csodálatos. Az ég kékje beleolvad a türkiz víztükörbe, és ezt az áttetsző, kékes-zöldes káprázatot vakító keretbe foglalják a hófehér homokpadok, mögöttük kókuszpálmák sűrű sötétzöldje.


Nincsenek erős, harsányan élénk színek, mint általában a trópusokon, nincsenek vad hullámok, a korallzátonyokkal védett víz átlátszóan tiszta, és mozdulatlan, akár egy szürrealista látomás, minden pillanatban eltűnhet a szemünk elől. Erre is van magyarázat: a szigetek – a legnagyobb is csak akkora, mint a Margitsziget - alig látszódnak ki a vízből. A Guinness Rekordok Könyve szerint itt található a legalacsonyabban fekvő legmagasabb pont, mindössze két és fél méterrel van a tengerszint fölött.

 

E szigetek kialakulása is érdekes. Korábban félúton helyezkedtek el Afrika és Ausztrália között, de a földmozgások hatására a mai Afrika, India, Ausztrália és az Antarktisz széthasadtak. A törésvonal mentén víz alatti hegységek képződtek a feltörő lávából, s ezeket a korallok formálták tovább. Ilyen korallépítményekből, 26 atollból jött létre a Maldív Köztársaság mintegy kétezer szigete, de ebből csak kétszáz lakott, és nagyjából közel százra tehető azok száma, ahol kizárólag a turizmusra rendezkedtek be.

Az egyik legexluzívabb hotelsziget: Naladhu

 

A trópusok mesés szigetvilága India délnyugati csücskénél helyezkedik el, és Marco Polótól kapta a nevét: az Indiai óceán virága. Első telepesei, az indoárják Kr.e. 500 körül érkeztek Dél-Indiából, és buddhisták voltak. Őket malájok és szingalézek követték, majd a XII. század közepén arab és perzsa kereskedők érkeztek, és bevezették a máig uralkodó iszlám vallást.

 

1558-ban portugálok foglalták el a szigetcsoportot, kétszáz éve brit védnökség lett, és csak 1965-ben nyerte el a függetlenségét. 1972-ben nyitották meg az első bungalótelepeket. A gyorsan fellendülő idegenforgalom munkát teremtett, jólétet hozott, a korábban kizárólag halászatból élő lakosságnak. Ennél fogva senkit sem fenyeget az a veszély, hogy becsapják, kirabolják. A boldogság szigetvilága ez, ahol mindenki vidám és vendégszerető, nem csimpaszkodik az idegenre koldusok hada, és nem kell maláriától tartanunk, sőt egyéb, a trópusokon gyakori fertőző betegségektől sem.

 

Mit lehet csinálni a Maldív szigeteken? Semmit. Azt viszont nagy élvezettel. Az ember úgy érzi magát, akár egy sellő vagy hal a vízben. Ahogy kilép fényűzően berendezett bungalójából, máris belecsobbanhat a türkiz színű vízbe, amely mindenütt körülveszi. Ha már nagyon unjuk a banánt, vagyis az édes semmittevést, motorcsónakot bérelünk, és felfedező útra indulunk a szigetvilágban.

 

A csónak nélkülözhetetlen, mert mindennek megvan a maga szigete. Iskolasziget a

MIKOR NYARALJUNK A MALDÍV-SZIGETEKEN?
Aki szépen le akar barnulni, a száraz évszakot válassza, decembertől áprilisig. Mivel ez a főszezon, előre foglaltassunk szállást, mert telt ház van mindenütt. Májustól októberig még tart az örök nyár, de már enyhül a forróság, esőt is hozhat a délnyugati monszun, főleg júniusban és júliusban. Ilyenkor kevesebb a turista, az árak is alacsonyabbak. Az éghajlat trópusi, a hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 fok alá.
gyerekeknek, focisziget, ahol nagy becsben állnak a magyar edzők, vásárlósziget, tele jobbnál jobb és persze méregdrága üzletekkel. Végül is nem a fapados turisták világa ez, hanem a gazdagoké. Ők pihenőszigeteken laknak. Nagy szállodakomplexumokban, ahol minden együtt van: üzletek, édesvizű úszómedencék, éttermek, huszonnégy órán át nyitva tartó szórakozóhelyek. Aki pedig igazán exkluzív pihenésre vágyik a legszebb, privát szigetek egyikén találja meg élete legromantikus nyaralásának helyszínét, a homokos óceánpartra vagy a  víz fölé épített, lábakon álló villák egyikében. Nincs pompásabb, mint saját teraszunkról nézni a nagy kékséget rózsaszínűre festő napfelkeltét és szalmaszálon kókusztejet szívogatni a friss kókuszdióból.

 

Male, a főváros az egyetlen városias formájú település, egyetlen nevezetessége az aranykupolás mecset. Autók és utcák csak itt és a Fuvamullah szigeten találhatók, de ott is leginkább motoron vagy biciklin közlekednek a helyiek és a nyaralók. 

 

A szigetvilág igazi búvárparadicsom: káprázatos színekben pompázó halak úszkálnak a víz alatti korallerdőkben. Találkozhatunk delfinekkel, sőt cápákkal is, ne féljünk tőlük. A delfinnek könnyen összetéveszthető makócápa nem támad emberre. A szigetek környékén igen gyakori a víz alatti világ egyik leghatalmasabb lakója, a cetcápa. 

Planktonevő, tehát nem vérszomjas. Óriási attrakció, amikor az itteni könnyűbúvárok szájukból etetik a félelmetes tigriscápákat, a körülöttük úszkáló búváröltözékes közönség szeme láttára.

 

Eddig még senki sem hagyta ott a fogát - kivéve a cápákat. A cápafog ugyanis nagy divat, a maldív fiatalok egyszerűen kiszedik a ragadozó szájából. Nem kell sajnálni, ahogy az ebcsont beforr, a cápa foga is újra kinő. Talán ezért gondolják, hogy annak is szerencsét hoz, aki a nyakában viseli.

La femme La femme cikke 2017. december
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.