"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Fokváros egyedülálló luxusszállodája

Nemcsak fekvése, hanem épületkülönlegessége is páratlan. The Silo - az egykori gabonasilóba álmodott luxus.

Egy pohár dél-afrikai borral a kezünkben állunk a varázslatos The Silo ötcsillagos hotel tetőteraszán, és várjuk a naplementét. Lábaink előtt hever Fokváros legszebb része: az elegáns kikötő a szépséges tengerparttal, oldalra pillantva pedig látjuk a Tábla-hegyet (Table Mountain). Tudjuk, hogy csak rossz fordítás miatt viseli magyarul a szerencsétlen tábla szót e vonulat, és saját szemünkkel győződhetünk meg, hogy bizony jogosan viseli angolul az asztal nevet. A több mint ezer méter magas hegy teteje teljesen lapos, mintha levágták volna a csúcsát. Az istenek asztalának is nevezik Dél-Afrika egyik természeti csodáját, egyik fő látványosságát. S nekünk bizony egyetlen lépést sem kell tennünk, hogy lássuk, csak annyi a feladatunk, hogy a teraszon felé fordítsuk fejünket, és bele-belekortyoljunk italunkba.

Ugyanitt, a tetőn egy szép nagy medence is vár ránk, hogy nap közben egyszerre kényeztethessük magunkat, és közben a városrész épületeit, hegyvonulatát, tengerpartját és a fehér hullámokat szemléljük a kék ég alatt.

 

A gyémántsiló

 

De ezzel a különlegességek még nem érnek véget, hiszen ha a kikötő felől pillantunk a hotel épületére, akkor is csak ámulunk. Nem nehéz felfedezni az épületek között a The Silo-t, mivel a legmagasabb, ráadásul csillogó-villogó, lévén hatalmas üvegpalota. Nem is akármilyen: az épület eredetileg a város történelmi gabonasiló-komplexuma volt, benne alakították ki a hatemeletes luxusszállodát. (Innen a hotel elnevezése is.) Az egykori gazdasági épületnek azonban csak a váza maradt meg.

Oldalsó falai helyén az emeletek geometriájába domború üvegablakokat illesztettek be, melyek, mint a gyémántok, nap közben úgy emelik ki a hotelt a térben, míg éjszaka a szálloda szinte jelzőfényként világít a kikötőben. Az építészet, a dizájn, a művészet diadala ez, melynek részesei lehetünk: személyesen élhetjük át a kortárs luxus ünnepét egy nyüzsgő világvárosban, kék tengerrel, sötétbarna, lapos heggyel. Nem csoda, ha elbűvöl minket a helyszín.

 

A szálloda 28 szobát rejt magában. Mindegyik egyedi tervezésű, és díszítésű, s nem mással, mint a kortárs afrikai művészet egyedi darabjaival! A turista hat szobakategória között válogathat, mérettől és kilátástól függően.

Valamennyinek saját fürdőszobája és erkélye van, pompázatos panorámával. A kínálatban szerepel egy egyhálószobás penthouse is. Érdekesség, hogy a hotel számos magánrezidenciát is kínál a közelben, az Atlanti-óceán partján. Aki ezt választja, annak sem kell búslakodnia, hogy lemarad a szépséges kikötői naplementéről, mert éjfélig ő is látogathatja az anyaszálloda tetőteraszát.

 

Az ötcsillagos család

 

A The Silo a The Royal Portfolio dél-afrikai hotellánc része, melynek tulajdonosai Liz és Phil Biden. Családi vállalkozás ez a javából, melynek története 1999-ben kezdődött. A Biden családnak szép nyaralója volt az ország észak-keleti vidékén fekvő Kruger Nemzeti Park bozótprérijében. A rezervátum hatalmas területén élő állatokra sokan kíváncsiak a világ minden tájáról, így Liz arra gondolt, hogy tágas nyaralóját megnyitja a turisták előtt.

 

A Royal Malewane lett az első nyilvános vendégfogadó helyük az ezredforduló táján.

Aztán kiderült, hogy Liznek nemcsak kedve, hanem nagy tehetsége is van a vendéglátáshoz, izgalmas terek kialakításához, helyi művészeti alkotásokkal. Így aztán a család még nagyobb vállalkozásba fogott, és hamarosan megnyitotta az ötcsillagos Birkenhead House-t, Fokvárostól délre, Hermanusban. A tengerparti helyszín kiváló bálnák megfigyelésére és strandolásra. Majd következett a szintén öt csillaggal ékesített La Residence Franschhoekban, ugyancsak Fokváros közelében, egy borvidék kellős közepén, mely a híres helyi borokra és a gasztronómiára összpontosít.

 

 Ezt követte a The Silo-projekt, Liz szülővárosában, Fokvárosban. Az 57 méter magas gabonasilót, a térség legmagasabb épületét eredetileg 1924-ben adták át, és csaknem nyolc évtizeden át működött, egészen 2001-es bezárásáig. Aztán hosszú éveken át elhagyatottan idézte a múltat a kikötő közvetlen közelében, mígnem a Biden család meglátta benne a fantáziát. Az újjáépítéshez az elképzeléseket Thomas Heatherwick brit tervező és stúdiója vetette papírra. Heatherwick mára már valóságos sztárépítésszé nőtte ki magát. (A nevéhez fűződik New York városában a Hudson Yards egyedi Vessel kilátója, melyet egy esztendeje adtak át.)

 

Középpontban a művészet

 

A The Silo enteriőrje a kortárs dél-afrikai művészet eklektikus stílusjegyeit viseli. A szálloda mintha folytatása lenne az épület alján működő Zeitz kortárs művészeti múzeumnak (Zeitz Museum Of Contemporary Art Africa – MOCAA), mely szintén Heatherwick alkotása. Az extravagáns múzeum szoros kapcsolatban áll a londoni Tate Modernnel, a New York-i MoMA-val és a madridi Pradóval. Mind a szobabelsők, mind az éttermek, kávézók dizájnjukkal, a kiállított alkotásokkal afrikai kortárs művészetet hozzák közel a vendégekhez.

 

A tágas étkezőkben, így a Granary Kávézóban, a Willaston Barban, vagy a Wisdom

LIZ BIDEN
„A The Royal Portfolio összes ingatlanában előtérbe helyeztem a csodálatos művészet, mely teret ad az életnek, melegséget teremt és történeteket mesél el. Vendégeink élvezik a gyűjteményünket a szállodáinkban. A The Silo a művészi élményt új szintre emeli a kortárs afrikai művészet középpontba állításával”
Roomban elegáns környezetben fogyaszthatjuk el a finomságokat, miközben az öt és fél méter magas belmagasságú terekben az üvegfalakon keresztül a város, a hegyek és a tenger panorámája tárul elénk. (A Willaston az első hajó volt, mely a silóból gabonát exportált 1924-ben, a Wisdom pedig az utolsó, mely 1995-ben szállított árut, Európába). Az ízlésesen tálalt helyi és nemzetközi ételekből roppant gazdag a választék.

 

A Silo Spa a hotel negyedik emeletén található öt kezelőhelyiséggel, melyek közül kettő páros szobává alakítható. Edzőterem, szauna is várja a vendégeket.

 

A látványos világváros

 

A The Silo ideális kiindulópont, hogy felfedezzük a mediterrán éghajlatú, három és félmillió lakót számláló Fokvárost, mely népek és kultúrák sajátos olvasztótégelye. Szemkápráztató hegyei, homokos strandjai, kikötői, öblei mellett vonzó változatos építészete, művészete is, mely keveredik a törzsi kultúra és az egykori telepesek stílusjegyeivel, no meg a malájjal, mivel jelentős számban él itt ez a népcsoport is.

 

A szálloda a városmagban, a Waterfront negyedben áll, így amint kilépünk ajtaján, máris a központban érezhetjük magunkat. A rendezett, tiszta utcákon sétálva könnyű a tájékozódás. A legváltozatosabb színekben pompáznak a kis házikók. Hamar a Long Streeten találjuk magunkat, a város leghíresebb, hosszú, egyenes utcáján, ahol üzletek, éttermek, kávézók váltják egymást. 

Akár felülről is megcsodálhatjuk, ha felvonóval felkapaszkodunk az Asztal-hegyre (nevezzük inkább így, ahogy magyarul kellene). Ha túrázni szeretnénk, meg is mászhatjuk, de vigyázzunk: ez életkortól függően akár négy–öt órát is igénybe vehet. Sétálhatunk, és szívhatjuk a jó levegőt parkokban, és nagyokat kirándulhatunk is. Nincs messze a Jóreménység foka sem, melyet sokan – tévesen – az afrikai kontinens legdélibb pontjának tartanak (csak majdnem az…).

 

Nem véletlen, hogy Fokvárost a világ egyik legszebb, legérdekesebb nagyvárosának tartják, melynek ma már része az egyik legújabb látványosság, a varázslatos The Silo is.