"Mindig azzal foglalkozott, ami igazán érdekelte, például búvárkodással, keleti kultúrákkal, képző- és iparművészettel, a Mediterráneum történelmével, régészettel. Nem akart..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Böszörményi Edit

Régész a vízben!

Mindig azzal foglalkozott, ami igazán érdekelte, például búvárkodással, keleti kultúrákkal, képző- és iparművészettel, a Mediterráneum történelmével, régészettel. Nem akart egyikkel sem felhagyni, és így jutott el a tengeri régészethez.

Lényegében a Debreceni Búvárklubban nőtt fel Böszörmányi Edit, uszonyos és búvárúszóként versenyzett. Édesapja és édesanyja is barlangászott, de az ő karrierjének anyukája volt az energizáló motorja, aki nem tudott úszni, és éppen ezért szerette volna, hogy Edit megtanuljon.

 

Elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karát, amit ugyan több külföldi ösztöndíjjal megalapozott, de még így is nagyon papírszagúnak érzett, ezért aztán átnyargalt a Southamptoni Egyetemre, ahol a régészeten keresztül megismerkedett a geológiával, a molekuláris biológiával, a paleontológiával. Rengeteg olyan területre nyert bepillantást, amelyek itthon nem tipikusan a bölcsészképzés részei.

 

Ezt fontosnak is tartja hangsúlyozni a tengeri régészetről tartott előadásai során, mert szeretné, ha a fiatalok tisztában lennének azzal, hogy milyen színes a továbbtanulási lehetőségeik skálája, és nem csupán az a húsz szak létezik, amelyről hallottak. „Szerencsés az időzítésünk nekünk, fiataloknak, mert egyre több lehetőségünk van. Számomra ilyen lehetőség a tengeri régészet. Minden alkalommal rajongással kezdek egy új projektbe, és a jövőben kutatni, illetve tanítani szeretnék” – mondja.

 

Fő kutatási területe, a Délkelet-Ázsiai országok víz al