"Küldetésének tekinti, hogy gyógyszerészként előmozdítsa a magyar társadalom életszínvonalának növekedését. Debreceni gyógyszerészhallgató,elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Gyermán Anna

A kockázatokról és mellékhatásokról

Küldetésének tekinti, hogy gyógyszerészként előmozdítsa a magyar társadalom életszínvonalának növekedését. Debreceni gyógyszerészhallgató,elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Ösztöndíjat, és megválasztották az Év Debreceni Gyógyszerészhallgatójának.

A fiatalok egészségre nevelésével foglalkozik Gyermán Anna, és ezzel párhuzamosan igyekszik a gyógyszerészek megbecsülését is magasabb szintre emelni, mert azt tapasztalja, hogy a gyógyszerészre gyakorlatilag pénztárosként tekintenek, akinek annyi dolga van, hogy hátranyúl, leveszi a dobozt, kétezer forint, kérem a következőt. „A valóságban pedig egyáltalán nem erről van szó, ez sokkal komplexebb munka” – mondja.

 

Idén tavasszal az Egyesült Államokba utazik gyakorlatra, ahol első kézből szerezhet tapasztalatot arról, hogy Nyugaton milyen megbecsülésben részesül egy gyógyszerész és reméli, hogy mindezt itthon is ki tudja majd vívni. Az Államokban ugyanis egy kórházban a gyógyszerész is a gyógyító team tagja. Az orvos állapítja meg a diagnózist, mondja meg, hogy milyen terápiát javasol a betegnek, de a gyógyszerészé a végső döntés, hogy ezt gyógyszeresen milyen formában és milyen dózisban kell majd megkapnia.

 

Gyermán Anna 16 évesen döntötte el, hogy gyógyszerész lesz. Először gyógynövényekkel foglalkozott, aztán biokémiával, és csak a képzés során kötelező gyógyszertári gyakorlaton találta meg igazi hivatását, amikor azt tapasztalta, hogy borzasztóan kevés fiatal megy be a gyógyszertárba, azok pedig, akik oda betérnek, elképesztően tájékozatlanok.

 

2016 óta járja az országot, előadásokat tart középiskolásoknak arról, hogy mi a gyógyszer, hogy készül, hogy kell szedni. Emellett fontosnak tartja, hogy az egészséges életmódról, a mozgás fontosságáról is meséljen, persze kötetlenül és viccesen, hogy a hallgatóság meglássa benne az embert, és elfogadják a tanácsait. Hatalmas sikere van a programnak, ráadásul felkérték tanácsadónak a pár hete országos útjára indult Mobidik (digitális oktatásfejlesztéssel foglalkozó mobil program) tanterv kidolgozásában is.

 

„Óriási probléma a rengeteg elvakult beteg, aki olvas az interneten valamit, és azt készpénznek veszi! – kesereg. – Olykor már egy középkori kuruzsló szintjén tart a gyógyítás… Nagyon sok weboldalon olvashatunk kifejezetten károsító gyógymódokról. Sokszor vitába is bonyolódunk emiatt némelyik beteggel a patikában, hogy márpedig ő azt olvasta az interneten, tehát az úgy is van. Felnőttkorban már nagyon nehéz lebeszélni az embereket, hogy téves dolgokról lettek meggyőzve, viszont a fiatalok talán még nyitottak rá.” A La femme 50 tehetséges fiatal programtól figyelmet vár. Segítséget, hogy meghallják a hangját, és az egész országban vegyék észre: a fiatalok is részei a társadalmunknak, rájuk is figyelni kell. Szeretné, hogy minél több gyógyszerész- és népegészségügyi hallgató bekapcsolódjon az edukációs programjába, és egy saját szervezet ernyője alatt folytathassák közösen az előadássorozatot a középiskolákban.

Beke Zsuzsa
"A mentori szerep megtisztelő, egyben hatalmas felelősséggel járó feladat. Úgy gondolom, a legfontosabb, hogy hiteles gyakorlati tanácsokkal segítsem Anna szakmai fejlődését, egyúttal egy kis útravalót adjak neki a felmerülő akadályok leküzdéséhez is."