"Keleten Farkasként emlegetik, Amerikában Két Tollnak hívják a hajdúnánási tradicionális íjászt. A többszörös világrekorder távlövő és harci céllövő látszólag véletlenül,..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Mónus József

Íjaival harcol a múlt tiszteletéért

Keleten Farkasként emlegetik, Amerikában Két Tollnak hívják a hajdúnánási tradicionális íjászt. A többszörös világrekorder távlövő és harci céllövő látszólag véletlenül, valójában sorsszerűen csöppent a hagyományos íjászat világába.

Történt még 2006-ban, hogy Mónus József az akkor még 12 éves kisfiával éppen az egri várban nézelődött, amikor belebotlottak egy íjászbemutatóba. Annyira megtetszett nekik ez a történelmi sport, hogy együtt kezdték az ismerkedést az íjászhagyománnyal. Azóta már mindkettejük eredménylistája tekintélyt parancsoló. A fiú, Mónus László József most egyetemista, Budapesten gépészmérnöknek tanul, de ő is világrekordokkal, Európa-bajnoki aranyérmekkel büszkélkedhet.

 

„Egy darabig, mondjuk, az első két évben, csak magamért küzdöttem, talán addig tartott az az időszak, amíg sportként tekintettem az íjászatra” – meséli a kezdeti lépéseket Mónus József. 2008-tól azonban a saját útját járja, s úgy érzi, az egész magyarságért harcol. Teljesen politikamentesen, ám a történelmi hagyományból, közös múltunkból annál nagyobbat merítve. Büszke arra, hogy íjászversenyek győzteseként 163 alkalommal lengethette meg a feje felett a nemzetiszínű lobogót, amit minden útjára magával visz.

 

Két Toll


Ma már életformája az íjászat. Az egész világon számon tartják, részvétele rangot ad egy-egy versenynek. Évente átlagosan nyolc nagy megmérettetésen indul világszerte. Eredményei alapján feltételezhető, ha ott van, akkor nagy lövésre lehet számítani azon a versenyen. Gyakran megesik, hogy a repülőjegyet is küldik neki. Ugyanakkor mégis napi küzdelmet folytat a fennmaradásért, illetve azért, hogy versenyben maradjon. Neki nincs gyári háttere, sőt még egy íjászműhelyt sem tud felmutatni támogatóként. Saját „műhelyecskéjében” készíti nemcsak az íjat, de a nyílvesszőket is. Azokat az íjakat, nyilakat, amelyek valószínűleg a világ legjobbjai is a maguk nemében, elnézve a világrekordjait.

Mivel a legtöbben három tollat illesztenek a nyílvessző végére, Mónus pedig csak kettőt, Amerikában elnevezték őt Két Tollnak. Jobbára mégis a Farkas nevet használja, amit Mongóliában kapott. Ehhez tudni kell, hogy hiába élnek egészen kiváló lövők Nyugaton, a nagy íjásznemzeteket, ahol tömegszerűen és életformaként foglalkoznak emberek ezzel a hagyományőrző sporttal, Keleten kell keresni. Mónus József is mongolokkal, törökökkel, kínaiakkal vívja a legnagyobb harcot. Ez a harc a múlt tiszteletére tanít, s elégtételt szolgáltat a történelmi igazságtalanságokért. Nos, a Farkas jelkép, annak a magányos harcosnak a szimbóluma, aki hamar követőkre talál, s végül mégis „falkában” harcol. A név egyúttal a nemzeti összefogást is jelképezi. Mónus bármerre jár az országban, akár szülővárosában, akár Debrecenben, akár a fővárosban, mindenütt érzi az emberek szeretetét, akik gyakran megállítják az utcán. Tréfásan szokta mondogatni, hogy Hajdúnánáson neki 50 méter gyalog félóra, Debrecenben talán 300 métert is meg tud tenni ennyi idő alatt. De naponta kapja a leveleket, e-maileket. Egyszerű emberektől, akik biztatják, hogy járja csak tovább az útját. 

25 BÁTOR ÚJRAKEZDŐ
Megnyílt előtte egy kapu, feltárva egy addig számára teljesen ismeretlen, ám annál izgalmasabb és elképesztően színes világot.

 

Fehér Farkas

 

A nagy váltásról szólva, arra emlékszik, hogy 2008-ban őt már nem lehetett megállítani. Sem a család, sem a barátok nem tudták volna lebeszélni arról, hogy életforma szintű íjász legyen. A saját világában élt, szilárdan eltökélte, hogy hivatásos harcos lesz. De ne gondoljuk, hogy korábban, az úgynevezett „gazdasági életben” sikertelen lett volna. Gépész üzemmérnökként egy kukoricaszárítót üzemeltetett Hajdúnánáson, s egyszer azt írták róla a megyei lapban, hogy ő a kukoricaszárítók koronázatlan királya. Hiába volt azonban sikeres a civil szakmájában, nagyon zavarta, hogy nem volt kapcsolata a történelmi múlttal. Ezért, ha már a sors úgy hozta, hogy megnyílt előtte egy kapu, feltárva egy addig számára teljesen ismeretlen, ám annál izgalmasabb és elképesztően színes világot, úgy gondolta, élnie kell ezzel a kivételes lehetőséggel. Annak ellenére is, hogy tényleg magányos farkasként kezdte. Úgy látszik azonban, hogy az idő őt igazolta. Most milliók állnak mögötte, akik hasonlóan gondolkodnak, vagyis úgy akarják felnevelni a gyermekeiket, hogy azok tudják és értékeljék, hogy magyarnak születtek.

 

A kiemelkedő teljesítmény átlag feletti edzésmunkát igényel. Naponta 500 lövést ad le, de ha versenyre készül, akkor akár napi ezret is. Önmagáért beszél, hogy minden 240 méteres céllövő versenyt megnyer. Legnagyobb sikeres céllövése: 9000 ezer ember előtt, 5 kilőtt nyílvesszőből 1-gyel eltalálta a tőle 453 méterre felállított ember nagyságú célt még 2012-ben Bugacon.

 

Csak a győzelem

 

Hogy mire képes Mónus József az íjával és a több ezer éves harci technikával? Nos, nem véletlenül állítottak neki emlékművet a belső-mongóliai Ergun városában, mert 2012. augusztus 24-én a saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méteres távolságra lőtt el, amivel felállította a távlövés új világrekordját. Érdemes hozzátenni, hogy az addigi rekordot is Mónus tartotta, két évvel korábbi, Budapesten mért, 508,74 méteres lövésével. Szintén emlékezetes volt két évvel ezelőtt a törökországi verseny az 50 fontra korlátolt íjak kategóriájában a 2. Nemzetközi Tradicionális Íjászati Fesztiválon. Mónus ott is a saját készítésű íjával harcolt, ám a szintén többszörös világrekorder lovasíjász, Kassai Lajostól kapott cédrusnyíltestekből készített nyílvesszőit repítette a legtávolabbra. Úgy sikerült 467 méteres lövéssel megnyernie a versenyszámot, hogy 137 méterrel legyőzte a második helyezettet. Majd a következő versenyszámban a korlátlan erősségű íjakéban is indult, de csak egyszer próbálkozhatott. Megsérült ugyanis a keze az első lövésnél, s már a mentőben értesült a győzelméről. 

25 BÁTOR ÚJRAKEZDŐ
Küzdelmeinek szellemisége máig is a régi nagy történelmi harcokat idézi.

 

Az Egyesült Államokban lévő Sós Sivatag a távlövő íjászok fellegvára. 1940 óta vezetnek egy rekordlistát, amelyre ma csak úgy lehet felkerülni, ha az addigi összes lövőt legyőzi valaki. Ezen a listán, ha a szokásos módon való íjhasználat kategóriáinak világrekordjait nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy Mónus a kilenc lehetséges kategóriából ötben 12 világrekordot lőtt. Farkas, „életre-halálra” harcol, azaz csak a győzelem az elfogadható számára. Küzdelmeinek szellemisége máig is a régi nagy történelmi harcokat idézi, vagyis „a múlt emlékképeinek újbóli megélését”. Ahogy Mónus József, alias Fehér Farkas mondja: már szinte mindenkit kihívott és legyőzött, aki számít a harci cél- és távlövészetben.

 

Személyes mottója: 

 

„A győztes jogán a dobogón állva megmutatni a világnak a magyar zászlót!”