"Táncbohózat két részben Goran Bregović zenéire a Nemzeti Táncszínházban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bonyodalmas balkáni lakodalmas

Táncbohózat két részben Goran Bregović zenéire a Nemzeti Táncszínházban.

Október 19-én a Nemzeti Táncszínházban tartja új produkciójának budapesti bemutatóját a Pécsi Balett. A Bonyodalmas balkáni lakodalmas legfőbb mozgatóereje – a hangulatát erőteljesen meghatározó zenei világ mellett – a humor és a délvidéki szenvedély egy olyan történetben, amelyben a hagyomány fölülírja az érzéseket.

 

 

Meséhez és humorhoz nyúlni a legnehezebb egy táncelőadás során, mert csak igazán összeszokott társulat tud valóban működő előadásokat összehozni – mondta Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. A budapesti Nemzeti Táncszínházban október 19-én, este 7 órakor kezdődő premierrel kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy megalkotásához leginkább Goran Bregović zenéje adott inspirációt, amelyet az erőteljes, ugyanakkor nyers roma kultúrával ötvöztek. Vincze Balázs szerint ebben a stílusban erős karakterekre van szükség, ezért az alkotóknak és táncosoknak „színházban kell gondolkozniuk”, amikor hozzányúlnak egy ilyen alapvetően egyszerű, mégis drámai témához, melyben a hagyomány felülírja az érzéseket – hangsúlyozta.

 

A librettó könnyen befogadható történetre épül: az emberi érzelmek legszélesebb skáláját megmutató jelenetek laza füzérében megismerünk egy jómódú, ám kissé bugyuta vőlegényt, egy szerelmes falusi leányt, akit szegény szülei a pénzhez és nem a kedveséhez házasítanak. A hoppon maradt legény okoz egy kis galibát, a násznagy felhevülten vezeti a ceremóniát, ipam-napam, a rokonság s a szomszédok jól mulatna, ám a szerelmesek végül inkább sírnak, mint vigadnak. Zachár Lóránd sajátos táncnyelve és képi látásmódja, a technikáját oly plasztikusan elsajátító táncművészek, a téma, a zene és a tánc harmóniája ízig-vérig balkáni, szívbemarkolóan szórakoztató mégis drámai táncszínházi estet ígér.

 

Az előadás a Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójaként került bemutatásra ez év júniusában elsőként szabadtéri színpadon . Színházi bemutatója október 13-án lesz a Pécsi Nemzeti

 

Színházban, fővárosi premierje pedig a Budai Vár patinás környezetében, a Nemzeti Táncszínházban lesz október 19-én, este 7 órától.

La femme La femme cikke 2012. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.