"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Szétszórt gyöngyök az óceánban

Azúrkék óceán, selymes, fehér homok, pálmafák és nyugalom. A Maldív-szigetek a trópusi paradicsom felsőkategóriás változata.

Míg a világ egy része továbbra is kénytelen bezárkózni, egymást érik az emberek életét, szabad mozgását, vagy épp a kikapcsolódási lehetőségeket korlátozó döntések, addig a Maldív-szigeteken zavartalanul és szinte teljes biztonságban folyik az élet. A legtöbb üdülősziget nyitott kapukkal várja az utazókat, akik a szigorú egészségügyi protokollt követve gondtalan napokat, heteket tölthetnek el a paradicsomban. (A helyiek és a turisták védelme érdekében a lakott szigetek továbbra is zárva tartanak.)

 

Kizárólag egészségesen, negatív vírusteszttel érkezhetünk. A resortok korlátozott befogadóképességének, valamint a rendszeres tesztelésnek köszönhetően maximális a biztonság annak ellenére is, hogy a korábbi években megszokott módon, szabadon, maszkok nélkül élvezhetjük a nyaralásunkat, mehetünk emberek közé, sportolni vagy étterembe. Nem csoda, hogy az utóbbi hetekben sokszorosára nőtt a világ különböző pontjairól, köztük Magyarországról a térségbe utazók száma.

 

Apró szigetek a végtelen óceánban

 

Ha egy nagyléptékű térképre pillantunk, megannyi apró gyöngyöt látunk az óceán kékjében: magyarországnyi vízfelületen egy alig kecskemétnyi szárazföld, ezerfelé szétszórva a végtelen horizonton. Az útikönyvek közel ezerkétszázra teszik a számba vehető szigetek számát, melyek négyötöde alig egy méterrel magasodik a vízfelszín fölé.

A mintegy kétszáz lakott sziget mellett 87 olyan van, amely kizárólag idegenforgalmi célokat szolgál – jellemzően egyetlen szállodával, pontosabban resorttal. Nem a megszokott értelemben vett méretes szállodákat kell elképzelnünk, hisz a helyi szabályok szerint a pihenőszigeteken nem épülhetnek a pálmafák magasságát meghaladó épületek. Sokkal inkább kis bungalóból, házakból álló komplexumokra gondoljunk, amelyeket az idegenforgalmi kalauzok és a helyiek is resort néven emlegetnek. (A resort egyébként üdülő-, vagy nyaralóhelyet jelent angolul.)

 

Út az Édenkertbe

 

Bármely szigetet is választjuk, maldív-szigeteki kalandunk mindenképpen a fővárosban, Male Cityben kezdődik, hiszen itt található az ország egyetlen nemzetközi repülőtere. A legrövidebb útvonalon is tízegynéhány órás repülőútra, Budapestről indulva legalább egy átszállásra kell számítanunk. Egy ilyen hosszú út végén nem mindegy, hogy kifacsartan vagy felfrissülve érkezünk meg. Hogy a nyaralás már az úton elkezdődjön, érdemes a repülés lehető legkényelmesebb módját választani. A Qatar Airways a kontinensek közötti utaztatások elismert szereplője, – 2010 óta több alkalommal is az év légitársaságának választották – nem véletlenül!

A Qatar Airways business osztályán utazni nem csak a pihenés része, hanem különleges élmény egyben. A többórás utazás szinte elrepül a tágas, kreatív kialakítású utastérben, ahol tetszés szerint pihenhetünk, szórakozhatunk, vagy ha szükség van rá, a villámgyors internetkapcsolatnak köszönhetően akár dolgozhatunk is. Ezerféle szórakozási lehetőséget kínál a csúcsminőségű technológia, ami a Business Class utasainak rendelkezésére áll, az Oryx One interaktív rendszer segítségével, így filmekkel, játékokkal vagy zenehallgatással múlathatjuk az időt. A kulináris élvezeteket a világ legnagyszerűbb szakácsai által megálmodott étel- és italkülönlegességek garantálják. A kényelmes térben bármikor fogyaszthatunk a bőséges kínálatból, legyen szó nemzeti konyháról, kézműves fogásokról, frissen facsart gyümölcslevekről vagy borkülönlegességekről. Sőt, az itallapon nem szereplő koktélt is elkészítik számunkra, ha a szükséges alapanyagok rendelkezésre állnak a fedélzeten. Mire gépünk leszáll a Maldív-szigetek fővárosában, máris gazdagabbak lettünk jó néhány élménnyel, pedig a nyaralásunk még csak most kezdődik!

 

A mintegy 200 ezres Male City nem szolgál kihagyhatatlan látnivalókkal, amit nem különösebben bánunk. Amiért igazából ide, a világ túlfelére jöttünk nem itt a városban, hanem azon túl, a lakott civilizációtól távolabb találjuk. Persze nem mindegy, milyen távol, hiszen ha egy a fővárostól messzebb fekvő resortba tartunk, újabb repülés, a szigetek között közlekedő helyi hidroplánjárat vár még ránk. A kissé zajos turbópropelleres gép fedélzetéről, madártávlatból szemügyre venni a mélykék vászonra festett hófehér szigetvilágot, felejthetetlen élmény. Déli irányban alig húsz perc alatt így juthatunk el a Constance szállodacsoport Halaveli nevezetű szigetére. Ha észak felé vesszük az irányt, válasszuk a Lhaviyani Atollban található Hurawalhi Resortot vagy a Kudadoo Private Island-et, hogy alig negyven perces repülést követően a vízfelszínen landolva kilépjünk a mólóra, és mezítláb sétáljunk be a földi paradicsomba.

A fővároshoz közelebb eső nyaralóhelyekre gyorshajón (speed boat) érkezhetünk. Az egyik legismertebb, legpatinásabb ilyen resort, a tavaly teljeskörűen felújított Gili Lankanfushi felé száguldva, kis szerencsével már néhány perc után megpillanthatjuk az Indiai-óceán egzotikus világának néhány csodás élőlényét: repülőhalakat, cápákat vagy delfineket.

 

Álmomban már láttalak

 

A Maldív-szigetek nem a bulizás, a féktelen tivornyák helyszíne. Nem is jellemző, hogy nagyobb baráti társaságok látogassanak el a szigetekre. Ez a trópusi paradicsom a meghitt, intim pihenés világa, a romantikus lelkek és lustálkodni vágyók álma. Bármelyik szigeten is töltsük vakációnkat, hamar érezni fogjuk, mennyire rendhagyó, szokatlan élmény itt minden pillanat. Először a zajok hiánya tűnik fel, majd a természetes neszek és hangok megnyugtató jelenléte. Aztán a színek kavalkádja: a természet megannyi árnyalata, a kékek, zöldek valószerűtlen variációi.

Ez a Maldív-szigetek valódi vonzereje, a természet és a nyugalom varázslatos elegye. A pihenés intimitása vonzza a nászutasokat, házaspárokat, szerelmeseket és egyre inkább a gyermekes családokat is. Mindegyik resort önmagában egy világtól elzárt oázis, ahol a személyzet és a velünk együtt nyaralókon kívül senki más nincs. Ebből az elzártságból adódik a nyaralóhelyek páratlan biztonsága, és pandémiás védettsége.

 

Muszlim ország lévén számolni kell néhány számunkra szokatlan szabállyal. Alkohol csak a resortok területén kapható, a lakott szigetek nyilvános helyein pedig egyenesen tilos fogyasztani. Ha a helyiek által látogatott területeken járunk, ruházkodásnál is ügyelnünk kell a megfelelő „dress-code”-ra: a vállaknak és comboknak is fedve kell lenniük, a nudizmus pedig még a vendégszigeteken is tilos.

Bár szigorúnak tűnhetnek ezek a szabályok, a resortokon belül ezekből nem sokat érzékelünk (legfeljebb az alkoholos italokat terhelő borsos adókat). Választott szigetünket valószínűleg nemigen fogjuk elhagyni, hiszen maga a part megad mindent, amiért ide jöttünk. Amiért érdemes eltávolodni, az mind az óceánhoz kötődik. Egy naplementés, pezsgős hajókirándulást mindenképpen tervezzünk be, de érdemes – még kezdőként is – sznorkelezve, vagy búvárfelszerelésben alámerülve felfedezni a tengeri élővilágot. A korallzátonyok birodalma rendkívül mozgalmas, tele élettel, színekkel, kalanddal.

 

Márpedig a Maldív-szigetek szinte teljes egésze korallszigetekből áll. A térség egykori vulkánjai körül ugyanis évmilliókon keresztül épültek a korallok. Ahogy aztán ezekből szigetek képződtek, úgy pusztult le közben a vulkán építőanyaga, és maradt meg a gyűrűszerű korallzátonyok láncolata. Egy-egy ilyen képződményt atollnak hívunk. A Maldív-szigeteket valójában ezek az atollok alkotják, szám szerint 26, melyek vízből kiemelkedő részei – a vulkáni maradványokkal együtt – a voltaképpeni szigetek. Akár víz alatt, akár víz felett fedezzük fel ezt a csodás világot, páratlan gazdagságú természeti kép tárul elénk.

 

Az élet ezer alakja és színe

 

Az óceán, a korallzátonyok világának sokszínűsége nem csupán fajgazdagságot jelent. A rendkívüli fauna a tengeri áramlatokkal magyarázható, melyek tápanyagokban gazdag vizeket hoznak a szigetek felé, ami mágnesként vonzza a legkülönbözőbb élőlényeket.

A szigetek körüli vizek olyannyira gazdagok és csodálatosak, hogy még a sekély szakaszokon, közvetlenül a part mentén is hatalmas élménnyel szolgálnak.

Néha elég csak térdig belegázolnunk a vízbe, és az azúrkék felszín alatt már fel is tűnnek a színpompás halak, nem ritkán – a teljesen veszélytelen – szirti cápák. Különleges turistaprogram itt a rája vagy cetcápa merülés. Leginkább főszezon idején, amikor a part menti melegebb, sekélyebb vizekbe is kimerészkednek a gazdag táplálékforrást követve. A horgászat szerelmesei ugyancsak ideális helyeket találnak itt, soha nem látott és fogott halakkal találkozhatnak, az apróbbaktól a méteres „nagyvadakig”. Az ezerszínű élővilág többségében teljesen ártalmatlan, mindössze néhány faj jelenthet veszélyt az emberre. Ilyen az álcázás mestere, a kőhal, melynek tüskéi különösen erős idegmérget rejtenek, vagy az ugyancsak mérgező tűzhal (más néven oroszlánhal), amellyel a korallzátonyok mentén „futhatunk össze”.

 

A szabályok betartásával és körültekintő tájékozódással azonban ezek a veszélyek könnyűszerrel elkerülhetők. Nem is gyakran hallani ilyen balesetekről. Amivel a Maldív-szigetek az utóbbi időben annál gyakrabban kerül a hírekbe, az egészen más jellegű fenyegetésről szól. Mivel a szigetvilág legmagasabb pontja is csupán 2,5 méteres, és a terület nyolcvan százaléka nem haladja meg a tengerszint feletti egy métert, a globális felmelegedés által leginkább fenyegetett államról van szó. Már egy csekélyebb vízszintemelkedés is jelentősen veszélyezteti a szigetvilágot, de ha ez nem lenne elég, a hőmérséklet emelkedése a melegvízű korallzátonyok pusztulását is sietteti. Nem kizárt tehát, hogy a következő századfordulóra már csupán fotók és filmfelvételek őrzik a szigetvilág emlékét.

A Maldív-szigetek térsége az évszakoktól függően más-más arcát mutatja. A száraz szezon novembertől februárig tart, ez a nyaralásra legalkalmasabb időszak. A száraz évszakon belül is leginkább a karácsony és az azt követő január-február számít csúcsszezonnak. Az esős évszak májustól szeptemberig tart, amikor leginkább számítanunk kell esőzésekre, erős szélre, viharos tengerre.

 

Szájmaszkkal a Paradicsomba

 

Mint ahogy a világ szinte bármely államát, a Maldív-szigeteket is elérte a covid-fertőzés. Bár nem tartozik a súlyosan érintett térségek közé, rendkívüli intézkedések és utazási korlátozások itt is érvénybe léptek tavasszal. Az akkor bezárt szállodák többsége azonban ősszel újra kinyitott, és zavartalanul fogadja az utazókat a világ minden tájáról. Igen, Magyarországról is, hiszen a határok nálunk sincsenek lezárva, a légiközlekedés – bár a korábban megszokotthoz képest ritkított járatsűrűséggel – továbbra is zavartalanul üzemel. Az utazónak némileg nagyobb rugalmasságra, megértésre van szüksége, hogy a kényszerű biztonsági rendszabályokat betartva eljusson a földi paradicsomba és végül átadhassa magát a gondtalan pihenésnek.

 

Az indulás előtt 96 órán belül be kell szereznünk egy negatív PCR-tesztet, a megfelelő biztosítást, ki kell töltenünk az előzetes online regisztrációt és egészségügyi nyilatkozatot, az érkezéskor megismételt teszt mellett pedig még a repülés ideje alatt kötelezően viselt arcmaszkkal is meg kell barátkoznunk. Az elsőre bosszantónak tűnő protokoll végső soron a mi biztonságunkat és felhőtlen pihenésünket szolgálja, hiszen a nyaralószigeten velünk együtt mindenki más is hasonló ellenőrzésen esik át, így garantáltan covid-mentes környezetben, a vírusról és a maszkviselésről megfeledkezve élvezhetjük a pihenést. Ez utóbbira legfeljebb vendéglátóink arcát eltakaró viselet emlékeztethet minket, akik számára – leginkább a mi megnyugtatásunk szolgálva – előírt a maszkhordás.

 

Az éppen aktuális helyzetről a Magyar Konzuli Szolgálat oldalán érdemes tájékozódni. A legfontosabb tanácsok és információk pedig a következők: