"Megfejtettük Fushifaru varázsának titkát."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Összesimulva a természettel

Megfejtettük Fushifaru varázsának titkát.

A Maldív-szigetek igazi földi paradicsom. Turisztikai szárnyalása ötven éve indult, népszerűsége folyamatosan növekszik. A helyiek ugyanakkor jó érzékkel elejét vették annal, hogy a tömegturizmus legyalulja, átalakítsa és olyanná tegye, mint sok más üdülőhelyet Ázsiában. Klímája egész évben egyenletesen meleg, az egyre hosszabb száraz időszakban – szeptembertől áprilisig – sem fülledt; lágy szellő, kristálytiszta levegő fogadja az utazót.

Fushifaru egy, az Indiai-óceán közepén, púderfehér homokos strandokkal és kristálytiszta türkizkék vízzel szegélyezett privát édenkert, ami a szintén egzotikus csengésű Lhaviyani Atoll (vagyis korallzátony) északkeleti határán fekszik. Budapesttől jó félnapnyi repülőút, de kétség kívül megéri a fáradságot, különösen, ha az Emirates kiváló csatlakozást kínáló járatainak egyikére, dubaji átszállással foglaljuk le jegyünket. Az igazi kaland így már az úton elkezdődik.

 

Az Indiai-óceán azúrkék vize felett repülve érjük el Malét, a fővárost, ahol jól szervezett helyi guide-oknak köszönhetően rövidesen már hidroplánon folytatjuk utunkat az álomresort irányába. A világ egyik legszebb és szinte érintetlen vízfelülete fölé emelkedve, kisebb-nagyobb korallszigetek láncolatát csodálhatjuk a félórás úton Fushifaru felé. Érkezésünk napja nem is indulhatna jobban. Nem hétköznapi élmény kiszállni egy vízen lebegő gépből egy fából és bambuszból épített mólóra. Tradicionális dobok hangja fogadnak bennünket, miközben segítő kezek átveszik csomagjaikat. A legendás helyi vendégszeretet lenyűgöző. Nem erőltetett, nem tolakodó, a vendégek fogadásának őszinte öröme elvarázsolja az érkezőt.

 

Fushifaru egy privát sziget, amelynek teljes területét az ötcsillagos Fushifaru Maldives Boutique Resort foglalja el, amit fordítnánk üdülőhelynek vagy butikhotelnek, de ez nem fejezné ki a lényeget: olyan helyre érkezünk, ahol a vízi, a vízfelszín alatti és szárazföldi örömöknek egyaránt hódolhatunk.

Nem kell sorban állni vagy tülekedni, a sziget tudatosan arra törekszik, hogy a vendégek pihenése különleges és exkluzív legyen. Cél a páratlan és életreszóló vendégélmény. Az utazási oldalakon nem véletlenül kiváló az értékelésük, Fushifaru magas minőségét számtalan hivatalos szakmai elismerés és díj igazolja. Legutóbb a Best Boutique Resort díjat nyerték el a kiemelkedő vendégszeretetnek és kivételes szolgáltatásaiknak köszönhetően, amellyel különleges élményeket és maradandó emlékeket nyújtanak a világ minden tájáról ide érkezők számára.

 

Összesimulva a természettel

 

A szigeten nincsenek emeletes épületek. Se kisebbek, se nagyobbak. Ehelyett villákat építettek, helyi, természetes anyagokat felhasználva. A legkisebb 96, a legnagyobb 500 négyzetméteres. A kisebbet két-három főnek ajánlják, a nagy akár hat fő vendégnek is kényelmes elhelyezést biztosít.

Amikor villánkat kiválasztjuk, az első kérdés a fekvésre vonatkozik: a napfelkeltét vagy a naplementét szeretnénk teraszunkról vagy a privát medencénkből látni? Aki már járt az Indiai-óceán  ezen térségében, az tanúsíthatja: mindkettő páratlan élmény. Pszichológiai tanulmányok egybehangzóan állítják, hogy az utazás nagyobb és tartósabb örömöt okoz, mint a pénz vagy a tárgyak birtoklása. Amikor egy ilyen naplemente tanúi lehetünk, egy kicsit minden átértékelődik, az idő lelassul, a háttérben az óceán szelíden morajlik, és ahogy a nap lassan alámerül a horizonton, azt üzeni: élvezz minden pillanatot.

 

Visszatérve az épített környezetre: minden letisztult, magas színvonalú, belesimul a természetbe. A Maldív-ecsettel festett szépséget hangsúlyozza a maga laza, ám mégis luxusszínvonalú kialakításával. Valamennyi villatípus szimbiózisban van a lagúnák fodraiban megbújó 63 (!) bársonyos homokstrand valamelyikével. Villánk intim szabadtéri fürdőszobájának kádjában ülve a természet hangjai vesznek körbe bennünket, és a csillagos égbolt felettünk a mennyezet. De élvezhetjük privát teraszunkat egy beszélgetős esti borozásnál, vagy a villánkba kért vacsoránál. A nagyobbaknak része a saját medence, ahol jeges frissítővel a kezünkben feledkezhetünk bele az óceán horizontjának végtelenjébe. Természetesen az egész szigeten, így a villákban is van wifi, számos televíziós- és filmcsatorna annak, aki erre vágyik. De inkább csak élvezzük a gondtalan perceket, órákat, váljunk eggyé a természettel és éljük át a paradicsomi létezés gyönyörűségét.

Miután a hullámok hangjával körülölelt első éjszakán kipihentük az utazás fáradalmait, átadhatjuk magunkat a sziget kínálta élményeknek. Eldönthetjük, hogy nyugodt, csendes napozással, vagy aktívan töltjük el a napjainkat. A kínálat széles, a passzív pihenéstől a szuper sportosig terjed.

 

Piknikezhetünk a tengerparton, búvárkodhatunk – építettek víz alatti játszótereket –, és bérelhetünk olyan elektromos víz alatti jet hajtóművet (seabob), amit a természetfilmesek használnak. Ezzel körbejárhatjuk a környező korallzátonyokat, érintésközelben úszhatunk az elképesztő színvilágú halrajokkal, és megcsodálhatjuk a szikrázó napsütés felszín alatti fény-árnyék játékát. A programkínálat zavarba ejtően sokszínű; a különleges helyi ízekre fókuszáló főzőtanfolyam éppúgy a választék része, mint egy jógaóra, vagy tradicionális doblecke.

De a horgászat, a jetski, a kisebb-nagyobb hajókirándulás a környékbeli szigetekre vagy valamelyik klasszikus sportpálya (tenisz, foci, tollas) is rendelkezésünkre áll. Semmit sem fognak ránk tukmálni vagy meggyőzni bennünket egy soha vissza nem térő ajánlattal. Ha úgy kívánjuk, ki sem kell mozdulnunk a villánkból (a hely a nászutasok egyik nagy kedvence), a masszőr vagy a kozmetikus éppúgy házhoz jön, mint a személyes segítőként mellénk rendelt hosztesz, aki megszervezi és lefoglalja programjainkat, legyen szó kirándulásról vagy egy jeles alkalomra szervezett élményvacsoráról.

 

A Fushifaru-varázslat

 

A kis szigeten három étterembe és két bárba is beülhetünk, ahol megkóstolhatjuk a helyi vagy a nemzetközi konyha ízeit. Az angus marhát állítólag sehol sem tudják úgy elkészíteni, mint itt: a titkos fűszerkeverék – és talán a különleges mikroklíma – miatt lesz utánozhatatlan. Legalábbis a helyiek ezt állítják, és a rejtélyes mosoly álarca mögött még az is lehet, hogy igazuk van, mindenesetre a bármi másról – 9 nyelven – szívesen mesélő személyzet erről nem hajlandó többet elárulni. Választhatunk vegán vagy vegetáriánus menüt, kérhetünk ízelítőt a tenger gyümölcseiből, amit aztán az étterem teraszán, vagy a parton, pálmafák árnyékában is elfogyaszthatunk.

Mi azt tapasztaltuk, hogy legalább négy-öt nap kell ahhoz, hogy az ember átvegye és átérezze a Fushifaru ritmusát; ennyi idő kell, amíg az ember megszokja, hogy itt nem lehet sehonnan sem elkésni, akkor és azt csinálunk, amit és amikor akarunk. Szinte biztosra vehetjük, hogy a személyzet megtalálja a módját, hogy a kedvünkre tegyen. A sziget 2017 októberében nyitotta meg kapuit, néhány hónappal később pedig már elnyerte az első közönségdíjat, amit azóta számos elismerés követett. Jó tudni, hogy van a világnak egy olyan szeglete, ahol sikerült megtalálni a természet szépségének, a fenntarthatóságnak és a vendégszeretetnek azt a nagyon finom egyensúlyát, ami alig néhány helyen sikerült ezidáig.

Hogy mi a titkuk? Az ötcsillagos Fushifaru Maldives Boutique Resort olyan helyre épült, amiből csak nagyon kevés van a világon. Az Indiai-óceán ezen szegletében a természet és a világ egyik legjobb mikroklímája adja a hátteret, a szolgáltatások pedig a luxusturizmus esszenciáját: szándékosan szűk látogatói számra szabott, intimitást garantáló villákkal, magasan képzett személyzettel, minden létező és ki nem mondott igényre szabott szolgáltatásokkal, és élvonalbeli, ugyanakkor a helyi adottságokat jó érzékkel integráló, minden részletre kiterjedő dizájnnal. Nem érdemes keresni a hibákat, mert nincsenek. Erre legkésőbb a második napon minden látogató rádöbben: a világ egyik legszebb helyén és a legjobb kiszolgálás mellett élvezni kell az életet.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2023. december
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.