A gödöllői Művészetek Házában január 29-én sorra kerülő szarvasgomba ünnep főszereplője a legízletesebb, francia társához hasonlító hazai téli szarvasgomba lesz, de a többi fajról (hazánkban jelenleg legalább 160-at tartanak nyilván) is mindent megtudhatnak majd az érdeklődők.
A III. gödöllői szarvasgomba ünnepen a szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy ez a gomba magyar nemzeti kincs. Nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség. Már Ferenc József osztrák császár, magyar király is ismerte és szerette a szarvasgombából készült ételeket (kedvence a gombás csicsókaleves volt), de Mária Terézia is szívesen használta ezt a növényt fűszerként szárnyas ételekhez. Így szinte természetes, hogy a Gödöllőn élő és dolgozó szakembergárda segítségével azon fáradoznak a városban, hogy a szarvasgomba – kultúra visszakerüljön méltó helyére.
A Gödöllői Szarvasgombász Egyesület és a város önkormányzata által szervezett program részeként a városba látogatók szarvasgombászokkal és kutyáikkal találkozhatnak, megtudhatják, hogy kik és hogyan gyártják a finom alapanyagból készült termékeket, de a gomba ültetvényezésének kulisszatitkaiba is beleshetnek. A gyermekeket szívesen bevonják majd a kutyás keresésbe, és természetesen bárki megkóstolhatja a finomabbnál finomabb szarvasgombás fogásokat is, melyeket mesterszakácsok készítenek. A csipegetés után a kisebbek a játszóházban, a nagyobbak a vásári forgatagban szórakozhatnak.