"Nincs szükség melegre ahhoz, hogy igazán kellemes órákat töltsünk el egy idegen városban. A bécsi és berlini múzeumok, galériák kínálatából szemezgetünk. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bécs és Berlin nem tévedhet

Nincs szükség melegre ahhoz, hogy igazán kellemes órákat töltsünk el egy idegen városban. A bécsi és berlini múzeumok, galériák kínálatából szemezgetünk.

A tavasz kezdete különösen jó alkalom arra, hogy kiruccanjunk a környező vagy éppen távolabbi országokba, és a még kissé csípős hideg ellenére is felfedezzük magunknak a nagyvárosok utcáit, tereit. Emellett azt sem árt szem előtt tartani, hogy az idegen városok kulturális szempontból is remek alkalmat szolgáltatnak a feltöltődésre: most két német ajkú városban a közeljövőben nyíló kiállítások közül ajánlunk néhányat. Bécs és Berlin a terítéken.

 

A bőség zavara: Bécs

 

Az osztrák főváros épp elég közel van ahhoz, hogy hirtelen indíttatástól vezérelve pár óra alatt könnyedén ott találjuk magunkat. Bár a tárlatok miatt Budapestnek sem kell szégyenkeznie, Bécs különösen erős ezen a téren: kínálatában mindig akad olyan kiállítás, amelyre érdemes betérni még akkor is, ha ezt nem kalkuláltuk bele előzetes tervünkbe.

Az Albertina a legnagyobb festők műveiből válogat februárban és márciusban nyíló tárlatain: február 10-től május 13-ig például Impresszionizmus – Pasztellek, akvarellek, rajzok címmel több mint 200 impresszionista és posztimpresszionista alkotást láthatunk. A hírek szerint ez az első olyan nemzetközi kiállítás, amelyet kifejezetten ennek a témának szentelnek. Tény, hogy Monet, Renoir vagy éppen Cézanne festményei jóval ismertebbek és népszerűbbek a papírra készült műveiknél, de ez korántsem jelenti azt, hogy az utóbbiak ne lennének éppen olyan magas színvonalú, megismételhetetlen alkotások.

 

Többek között az említett neveknek köszönhető, hogy a hagyományosan csak vázlatkészítésre használt rajz önálló és teljes értékű művészetté nőtte ki magát. Ha pluszélményre vágyunk, a megnyitó napján Christopher Lloyd impresszionizmus-szakértő, az angol királynő galériájának egykori kurátora tart előadást a legjelentősebb impresszionisták papíralapú műveinek hatásáról a 19. században.

 

Egy kivételes gyűjtemény és a szecesszió festőkirálya

 

A galéria emellett március 14-től december 31-ig állandó gyűjteményének egy részét is átfazonírozza: a Monet-től Picassóig című tárlat döntően a modernizmus korszakában készült alkotások közül válogat, ezen belül is a hihetetlenül gazdag Batliner-gyűjteményből. A néhány éve „állandó kölcsönbe” kapott válogatás a most 83 éves Herbert Batliner liechtensteini ügyvéd és felesége tulajdonában áll, és túlzás nélkül a legjelentősebb klasszikus modern művészek képeit tartalmazza. Az impresszionizmustól a fauvizmuson és a német expresszionizmuson keresztül a Bauhausig a tárlat igen széles kört fog át, Picasso műveiről nem is beszélve.

2012 jubileumi Klimt-év, így idén rengeteg kiállítást szentelnek a töretlenül népszerű osztrák festőnek. Az Albertina például március 14-től június 10-ig vonultat fel Klimt-rajzokat, a Leopold Museum pedig Gustav Klimt – (Idő)utazás címmel február 24. és június 11. között emlékezik a művészre – a tárlaton a leghíresebb festményei mellett a szecesszió más nagy alkotóinak képei is helyet kapnak.

 

Soványka napsütés a kortárskedvelőknek

 

A kortárs művészet rajongói sem maradnak üres kézzel ebben az időszakban: a Kunsthalle Wien például a New Yorkban élő svájci „művész-zsonglőr”, Urs Fischer Skinny Sunrise című kiállításával lepi meg az újdonságra vágyókat (február 17-től május 28-ig). Az 1973-as születésű multimediális alkotó fotós képzettsége ellenére erőteljesen a szobrászat felé mozdult el, művei pedig sosem hatásvadászok: egyszerre absztrakt és figuratív művészete sokkal inkább a formakeresés gyökereihez nyúlik vissza. Szívesen dolgozik olyan rendhagyó alapanyagokkal, mint például a hungarocell vagy a tükörüveg, amelyekkel – az elolvadó viaszszobrokhoz hasonlóan – a mulandóságot és a visszafordíthatatlanságot érzékelteti.

 

Multikulturális feltöltődés: Berlin

 

Ha kicsit távolabbra akarunk utazni, de ott sem szívesen mondunk le a galériák falai közt rejlő meglepetésekről, Berlin kétségtelenül tökéletes választás. Kezdetnek egy január 20-a óta  (egészen április 22-ig) látogatható kiállítást, Leiko Ikemura Korekara, avagy a törékeny lét derűje című tárlatát ajánljuk. Az alkotó az abszolút multikulturalitás megtestesítője, hiszen japán–svájci származású, viszont Berlinben és Kölnben él. A festő-szobrász keze alól kikerülő művek általában olyan kérdések köré szerveződnek, mint az emberi létezés törékenysége és szépsége, illetve a természeti táj mint az élet forrása, amely ugyanakkor legyőzhetetlen erő is.

 

Február 12. és május 13. között a világ egyik legbefolyásosabb kortárs művészeként számon tartott Gerhard Richter is feltűnik a berlini kínálatban. Richter február 9-én tölti be 80. életévét, ebből az alkalomból a berlini Neue Nationalgalerie a londoni Tate Modernnel és a párizsi Centre Pompidou-val közösen rendez nagyszabású retrospektív kiállítást az életművéből. A festészetet különleges módon megújító, fotókat újraértelmező technikájával a mostanra kanonikussá vált festményeken találkozhatunk, de korábban soha be nem mutatott művek is helyet kapnak a tárlaton.

 

100 filmes egy nagy öreg lencséjén keresztül

 

A könnyedebb élményre vágyók maximálisan meg lesznek elégedve a Willy-Brandt-Haus által február 14. és március 25. között megrendezett Jim Rakete-kiállítással. Az 1951-es születésű fotóriporter német színészekről, rendezőkről és producerekről készített portrésorozatot a Deutsche Filmmuseum felkérésére, az apropót pedig a 62. Berlinale – Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szolgáltatja. A fotós, akinek a kamerája előtt korábban olyan sztárok is megfordultak, mint Jimi Hendrix, Mick Jagger vagy David Bowie, ezúttal közel két éven keresztül készített kreatív portréfotókat a német filmesekről.

La femme La femme cikke 2012. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.