"Magyarország világzenei nagyhatalom több színvonalas rendezvénnyel és még több világhírű művésszel. Április végén a kettő egy helyen tesztelhető!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Első, ha világzenéről van szó!

Magyarország világzenei nagyhatalom több színvonalas rendezvénnyel és még több világhírű művésszel. Április végén a kettő egy helyen tesztelhető!

Kelet-Európa és Kurdisztán egy-egy nagyágyújának bevetésével veszi kezdetét a 3. Budapest Folk Fest, Magyarország egyik legjelentősebb világzenei fesztiválja.

 

 

Az első részben Lajkó Félix és szabadkai barátai tartanak bemutatót energia-felszabadításból. Az ördög (népi) hegedűsként is ismert művész új lemezére készülve ezúttal citerázni fog. Második kedvenc hangszerén is szabad zenét játszik, mert számára teljesen mindegy, hogy amiből hangokat hív elő, azon négy húr van, netán több, vonóval kell megszólaltatni vagy pengetővel. A kifejezés vágya, a természetesség igénye, az ösztönvilágban való megmerítkezés képessége határozza meg zenélését, amely nemcsak őt szokta transzközeli állapotba sodorni, hanem közönségét is.

 

 

Hasonló hatással van hallgatóira a „kurdok királyának” nevezett Sivan Perwer is, az 1976 óta németországi emigrációban élő, Törökországban született költő, előadóművész és tanár, aki a koncert második felében lép fel. „Virágok mögé rejtett ágyúk” – mondta egykor Schumann az ugyancsak politikai emigráns Chopin zenéjéről, s e jellemzés tökéletesen illik Sivan Perwerre is. Igaz, nála olykor nem is annyira rejtettek azok a bizonyos „ágyúk”. Nyíltan politikai művészet az övé, amelynek köszönhetően széles körben ismertté vált a hetvenes évek elején. Éppen akkor, amikor dalait Irakban, Iránban, Szíriában és Törökországban betiltották, s kazettáinak birtoklásáért börtön, szélsőséges esetben akár halálbüntetés is járhatott. Erőteljes, érzelmes hangja, karizmatikus, szuggesztív személyisége mellett zenéjének különös, hipnotikus ritmusai okozzák, hogy dalai mintha a hallgatók bőre alá fúródnának. Az emberi jogokról, a békéről, az egyenlőségről szóló szövegeivel gyakran lép fel a kurdok megsegítése érdekében: 1991-ben egy segélykoncerten Paul Simon, Peter Gabriel, a Gipsy Kings és Sting mellett „harcolt” az Öböl-háborús kurd menekültek megsegítéséért. A 25 albumot, számos zenei videót és verseskötetet jegyző Perwer több tiszteletbeli zenei doktorátusnak és nemzetközi zenei elismerésnek a birtokosa. Magyarországi fellépése fontos esemény. És egy fontos eseménysorozat kezdőlövése.

 

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2012. április 29. 19:30

La femme La femme cikke 2012. április
címkék:
világzene | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.