"A La femme téli vendégei: Yalcinkaya Veronika, Pelsőczy Réka, Frei Tamás, Küllői Péter."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Érték, válság, menedzserek

A La femme téli vendégei: Yalcinkaya Veronika, Pelsőczy Réka, Frei Tamás, Küllői Péter.

A La femme téli vendégeit ezúttal Krizsó Szilvia látta vendégül. Yalcinkaya Veronika, a Citibank marketing ügyvezető igazgatójaként, Pelsőczy Réka színművészként, rendezőként, a Katona József Színház tagjaként, Frei Tamás televíziós újságíróként, íróként, kávéházlánc-tulajdonosként,

Küllői Péter befektetési bankárként, több nemzetközi civil szervezet igazgatósági tagjaként, a Bátor Tábor Alapítvány elnökeként szólt hozzá a beszélgetéshez.

 

 

Krizsó Szilvia: Tamás, nagyon meglepett, hogy kétszer is megkínáltak itallal, de nem kávét kértél, hanem teát. Azt gondoltam, már csak hivatalból is szenvedélyes kávéivó vagy.

 

Frei Tamás: Ez nem azt jelenti, hogy nyakra-főre iszom a kávét. Két kávénál többet nem iszom egy nap.

 

 Krizsó Szilvia: És milyet? Erőset?

 

Frei Tamás: Az olaszok azt szokták mondani, hogy kiskorodban elkezded nagyon sok tejjel, sok cukorral, a halálod felé pedig már se cukor, se tej, csak espresso, majd ristretto, végül a ristrettó ristrettója. Én most váltok eszpresszóról ristrettóra.

 

Krizsó Szilvia: Rémisztő belegondolnom, hogy én már rég a ristrettóra esküszöm! Ti hogy álltok a kávéval?

 

Pelsőczy Réka: Én nagyon sokat kávézom, de tejes változat vagyok még, gondolom, látszik. Viszont egy ismerősöm orvosánál meg az van kiírva, be se menjen, aki tejjel issza a kávét.

 

Frei Tamás: Igen. Az a vicces, hogy bejönnek hozzánk emberek, és azt mondják, tejeskávét kérnek, hogy ne legyen annyira erős. Na most, minél tovább pörkölnek egy kávét, hogy jó fekete legyen, annál gyengébb, mert a koffein és a csersavak a pörkölés során távoznak a kávészemből. Ahhoz, hogy jó legyen a tejeskávé íze, kellenek a csersavak, vagyis aki tejeskávét iszik, az erősebb, koffeinesebb kávét kap.


 Yalcinkaya Veronika: Én nem olyan régóta kávézom, úgy hat-hét éve. Egy hete vettem meg az első kávéfőzőm.


Krizsó Szilvia: Hogy jutottál el a kávézásig?


Yalcinkaya Veronika: Munkahelyi ártalom. Egyszerűen vannak pillanatok, amikor az embernek ki kell mennie a szobájából, hogy mindenki hagyja békén. Kell ilyenkor valami, ami tíz percre öröm, amibe bele lehet feledkezni. Egy munkahelyen a kávézás a kézenfekvő. Ráadásul jön a kolléganő, a kolléga, megiszunk egy csészével, beszélgetünk, szóval a társadalmi együttlét színtere is.


Krizsó Szilvia: Péter, te kávézol?


Küllői Péter: Nem.


Krizsó Szilvia: Komolyan mondom, erre a válaszra számítottam. Miért nem?

 

Küllői Péter: Amikor még a huszonéves, pörgős fázisomban voltam, itthon vagy akár Angliában, akkor sem ezen keresztül vezettem le a stresszt. Amikor pedig visszavonultam, a feleségem megvette az 1000 TEA nevű teaboltot. Azóta teázom.

 

 Krizsó Szilvia: Mesélj a visszavonulásodról, mert nem éppen szokványos negyvenévesen visszavonulni úgy, hogy ezt a tervet 37 évesen be is jelented. Mégiscsak Londonban voltál befutott, elismert befektetési bankár.


Küllői Péter: Úgy szocializálódtam, hogy a pénz, a siker, a csillogás csak egy része az életnek. Többszörösen végigutaztam a világot és nagyon fontos embernek érezhettem magam. De az életnek ugyanúgy részei a betegek, a rászorulók, akiken segíteni kell, és a család, meg a barátok. Kaptam néhány sárga lapot az élettől, hogy ezt eszembe juttassa, de csak egy idő után vettem észre őket.

 

Krizsó Szilvia: És gondoltad, hogy leállsz, mielőtt a piros jönne?

 

Küllői Péter: Igen. Régen sokáig tartott elmagyarázni, hogy miért vonultam vissza, de miután összebarátkoztam Paul Newmannel, már egy mondatban is el tudom mondani. Ő mindig arról beszélt, hogy minden sikerben ott van a szerencse. Például az, hogy nem Pápua Új-Guineába és nem ötven évvel ezelőtt születtünk. Teljesen természetesnek vesszük, pedig nem az. Én sikeres voltam, tehát szerencsés. Így kutya kötelességem gondolni azokra, akik kevésbé szerencsések. Ennyi.

 

 Krizsó Szilvia: Ez így nagyon egyszerűnek hangzik, de megélni azt, hogy másnap már nem kell bemenni, nincs mit csinálni, nem lehetett könnyű.

 

Küllői Péter: Itt derül ki, hogy az ember rendben van-e magával, vagy nem.

 

Pelsőczy Réka: Pontosan. Ha az ember nem attól teszi függővé, mit gondol magáról, hogy a többiek mit gondolnak róla, akkor nem igényli ezt az állandó visszajelzést.

 

A teljes cikk a La femme 2011. téli számában olvasható.

Krizsó Szilvia Krizsó Szilvia cikke 2012. január
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.