"Innovatív ötleteiknek és újgenerációs tehetségeiknek köszönhetően a skandináv stílus népszerűsége töretlen."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Skandinávia az otthonunkban

Innovatív ötleteiknek és újgenerációs tehetségeiknek köszönhetően a skandináv stílus népszerűsége töretlen.

Skandinávia, úgy tűnik, szép lassan az életünk minden területére bekígyózik, legyen szó filmekről, irodalomról, gasztronómiáról, vagy éppen az öltözködésről. A Restaurant magazine listáján már évek óta mindig első helyen végez a két Michelin-csillagos koppenhágai Noma. Az Egy gyilkos ügy című dán sorozat hatalmas sikert aratott nemcsak Európában, de Amerikában is, ami persze nem meglepő, hiszen évek óta skandináv krimiken él a világ. Jó ideje pedig a skandináv stílus is rátalált az otthonainkra.

De vajon mi lehet olyan különleges és hívogató az északi designban, amely azonnal arra késztet bennünket, hogy lemásoljuk? Először is a skandináv bútorok formavilága rendkívül visszafogott. Az Észak-Európában élő népeknek különleges érzékük van a megfizethető, funkcionális, természetes anyagokból készült bútorok készítéséhez. Maga a „skandináv design” Dániából, Svédországból, Norvégiából, Finnországból és Izlandról indult hódító útjára. Eltérően más európai országoktól, melyek főképp a gazdagságot és a nemességet dicsőítették, az említett nemzetek inkább a hagyományaikhoz fordultak, és örökségüket, a kézművességet helyezték előtérbe. Az egyes darabok funkcionalitása került előtérbe. Az ötlet lényege az, hogy gyönyörű hétköznapi tárgyakkal örvendeztessenek meg mindenkit, ne csak a gazdagokat.

 

Végül a „skandináv design” fogalma egy népszerű kiállításnak köszönhetően született meg, mely 1954 és 57 között ezen a néven beutazta Amerikát és Kanadát. Ezután a skandináv bútorok hamarosan a modernitás és a demokratikus design, azaz az elérhető és megfizethető tömegtermékek szimbólumaivá váltak.

 

Bár mindent áthat a szimmetria és az egyszerűség, a belső terek mégis mindig melegek és otthonosak. A stílus egyedülálló hangulatát, az egyes bútorokat, a színeket és a formákat mind a természet ihlette. Rendszerint nagy hangsúlyt fektetnek a természetes fafelületekre, a textúrákra és anyagokra. Nem véletlen, hiszen a skandinávok szoros kapcsolatban állnak a természettel, és előszeretettel töltik idejüket a szabadban.


Lakberendezés szívvel-lélekkel


A skandináv stílusban a legfontosabb a fény. A nappalok rövidsége miatt az északon élő népeknek igen kevés jut ebből a „kiváltságból”, így otthonaikat úgy tervezik meg, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be a lakásba, ezáltal vidámabbá és barátságosabbá tegyék az egyes helyiségeket. Az ablakok nagyok és szélesek, és többnyire függönyt sem használnak hozzájuk. A falakat általában fehérre festik, ezzel is hangsúlyozva a természetes fényt és minimalista jelleget. A kedvelt árnyalatok között van még a halványszürke, illetve az egyes pasztellszínek.

 

Falburkolat gyanánt előszeretettel használnak fát, tapétát, követ és márványt. A tapétát többségében geometrikus minták díszítik. Az elmúlt néhány évben egy új trend is megjelent: matt fekete felületek bukkannak fel, némi drámát csempészve a békés skandináv hangulatba. Mindemellett egyre gyakrabban kísérleteznek élénk színekkel, melyeket ügyesen kombinálnak a fehér, illetve semlegesebb árnyalatokkal. Egy kis piros vagy királykék, fenyőzöld vagy rózsaszín a lakás egy jól megválasztott pontján, segíthet, hogy a helyiségek kevésbé hassanak szigorúnak. A természetes fény és az élénk színek együtt csökkentik a stresszt és serkentik a pozitív gondolkodást.

A belső terek kialakításában, mint említettük, a legfontosabb anyag a fa, amely melegséget hoz a lakásba. Ez a természetes anyag szinte mindenhol jelen van, a padlótól a mennyezetig. A földet általában halvány faburkolat borítja, mely a fehér bútorokkal és a világos falakkal kombinálva harmonikus, nyugodt légkört teremt.

 

Ahhoz, hogy megteremtsük otthonunkban a skandináv minimalizmust, a tárolóhelyeket úgy kell megtervezni, hogy szinte észrevétlenül illeszkedjenek a berendezésbe. Csakis a legjelentősebb és legszebb tárgyaink lehetnek elöl, minden mást el kell tenni a jól kialakított és megtervezett tárolókba. A skandináv stílus nem tolerálja a rendezetlenséget.  

 

A minimalista design mellé bátran használhatunk lágy, puha kiegészítőket, párnákat, plédeket, takarókat, esetleg szőnyeget. Ezekre szükség van ahhoz, hogy meleg és barátságos légkört teremtsünk. Egy hosszú, fárasztó nap után felemelő élmény lehet a finom párnák közé leheveredni tévénézés közben. Ez az, amit a dánok úgy neveznek, „hygge”. Ezzel a szóval írják le az élet apró, de fontos örömeit, melyeket a skandináv országok igencsak nagyra értékelnek. Egy hangulatos zug a lakás egyik sarkában, ahol nyugodtan pihenhetünk egy jó könyv társaságában, esetleg egy darab műszőrme a dolgozószoba székén… – ez mind része a „hyggének”.

A skandináv filozófia üzenetére mindenképpen érdemes figyelni. Ami fontos: észrevenni a szépet az életben, értékelni a kis dolgokat is. Élvezni a friss levegőt, a természetet, örülni minden egyes napsugárnak, és hálát adni azokért a pillanatokért, melyeket a barátainkkal és a családunkkal tölthetünk. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2020. augusztus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.