"Cate Blanchett jó színésznő, ezt mindenki tudja. Sőt, a legjobbak egyike. Tökéletes, ha királynőt játszik, ahogy akkor is, ha kémet. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A megfoghatatlan varázs

Cate Blanchett jó színésznő, ezt mindenki tudja. Sőt, a legjobbak egyike. Tökéletes, ha királynőt játszik, ahogy akkor is, ha kémet.

Ha egy filmről csak annyit tudunk, hogy játszik benne, általában ez a reakció: „Á, igen, Cate Blanchett!” Ami annyit tesz: ha ő benne van, akkor valami igényeset kapunk. Még ha végül mégsem tetszik a film, vagy úgy jövünk ki a moziból, hogy a felét sem értettük, akkor is biztosak vagyunk abban, hogy bennünk van a hiba, hiszen ha ő igent mondott a szerepre, akkor ebben a filmben lennie kell valaminek. Igen, mert Cate jó színésznő…

 

 

A hölgy persze, kissé régimódi is. És ez ezúttal – bók. Az ausztrál különlegesség nemcsak a klasszikus Hollywood-glamourt szórja, bárhol is jelenjék meg, hanem ugyanannak a tökéletes tudásnak birtokosa, mint a régmúlt színésznői. Egy kicsit ő maga is amolyan „nem egészen eviláginak” tűnik, úgyhogy A gyűrűk ura beli figurát, a tündekirálynő Galadrielt magától értetődően hisszük el neki. Még akkor is, ha azon azért elgondolkodunk, hogy akkor ő most voltaképpen Liv Tyler tündenagyanyja volna…

 

URALKODÓNŐ
Ő sem evilági figura. A tündérkirálynő Galadrielt magától értetődően hisszük el neki.
Persze a királynői szerep nem csak itt talált rá. Legyen az a legendás I. Erzsébet vagy a filmvászon királynője, Katherine Hepburn (Aviator, Leonardo DiCaprióval) – Cate mindig megmutatja a hatalmas asszonyok törékeny oldalát is. Méghozzá úgy, hogy hihetetlenül szenvedélyesen játszik, már-már hipnotikus intenzitással. Tom Tykwer rendező (közös filmjük a Heaven, magyarul: A gyilkosok is a mennyországba mennek) azt mondta róla: „Cate az a jéghegy, amelyik a Titanicra vár”.

 

És ha visszatekintünk a kezdetekre, na ő nem szappanoperákban indult a világhír felé. „Soha! – mondja erről. – Én színésznő vagyok!” Talán egy kissé nagyképű reakciónak tűnik ez, de valójában „csak” annyi áll mögötte, hogy Cate rendkívül komolyan tekint a hivatására. Soha, semmit nem vesz félvállról. Ezt az útravalót kapta korán elvesztett, de máig példaképének tartott édesapjától, Robert Blanchett-től. Tőle örökölte megvetését az erőszak minden formájával szemben is, legyen szó akár csak valami erőszakos sportról – még akkor is, ha emiatt sutba dobott egy kezdőkori lehetőséget, amikor egy egyiptomi utazás során felkínált aprócska filmszerepre azért mondott nemet, mert szerepe szerint egy amerikai bokszoló csodálóját kellett volna alakítania.

 

1 | 2 | 3 | tovább
Becze Szilvia Becze Szilvia cikke 2011. szeptember
címkék:
film | Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.