"A Star Wars univerzuma, úgy látszik, végre utat nyitott az erőteljes női harcosok és gonosztevők előtt is! "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az ébredő női erő

A Star Wars univerzuma, úgy látszik, végre utat nyitott az erőteljes női harcosok és gonosztevők előtt is!

A Star Wars sorozat mindig is élen járt a női karakterek sztereotípiáktól mentes ábrázolásában, és teljesen új szemszögből mutatta be a női nemet. Úgy tűnik azonban, a hetedik epizód, az Ébredő erő egy lépéssel továbbhaladt, a 2015-ös rész fiatal harcosa, Rey ugyanis az eddigi legerőteljesebb női karakter a Star Wars történetében. És ez nem minden. A Telegraph szerint az új film sikerrel szerepelt a Bechdel-teszten is!

 

 

Női univerzum a Star Wars világában


A Bechdel-teszt, amelyet nemielfogultság-tesztnek is neveznek, azt vizsgálja: egy fikciós műben szerepel-e legalább két női karakter? Beszélnek-e egymással? Beszélnek-e olyasmiről, ami nem férfiakkal kapcsolatos?  Nevét a teszt a képregényíró Alison Bechdel után kapta, aki 1985-ben nevezte meg a kritériumokat. A tesztet eredetileg filmek értékelésére szánták, azóta más médiumokra is alkalmazták. Egyszerűnek hangzik, valójában azonban meglepő, hány film nem jut át a rostán. Bár az eredeti trilógiában jelentős női karakterfejlődést láthattunk Leia szerepében, a Star Wars mégiscsak egy férfiak irányította birodalom. A Vulture magazin nemrégiben végzett felmérése szerint a Leián kívüli női karaktereknek a három filmet egybevetve mindössze 63 másodpercnyi szöveges szerep jutott.

 

 

George Lucas Leiát egy pimasz és elszánt hercegnőnek teremtette meg, Padmé Amidalát pedig erőskezű vezetőnek, aki az erő segítségével visszafoglalta kastélyát, és jelentős befolyást gyakorolt a galaktikus szenátusra. De az amerikai Vanityfair szerint minden erényük ellenére sem mondható el Padmé Amidaláról, illetve lányáról, Leiáról, hogy képesek lettek volna kiszabadulni a női szereplőket klasszikusan jellemző skatulyákból. Nem úgy, mint Rey a roncsvadász, aki bár nem kevésbé vonzó, mint Leia vagy éppen Padmé Amidala, mégis inkább harcosi képességeivel nyűgözi le az ellenkező nemet, mintsem szépségével. Sőt! A Vanityfair cikke szerint a filmben, ellentétben a régebbi alkotásokkal, egyetlenegyszer sem tesznek megjegyzést a hősnő külsejére.

 

Rey öltözéke is más, mint híres elődeié: sportos megjelenése, illetve ruhái Luke Skywalker eredeti jelmezeit idézik. Emellett bármennyire szerettük is az intelligens Leiát és a határozott Padmé Amidalát, vitathatatlan, hogy a női erő nem kapott elég teret a korábbi Star Wars-részekben. A wired.com például mindössze két olyan női karaktert számlált meg, akiknek Leián kívül szöveges szerep jutott az eredeti trilógiában, így nem csoda, hogy a Birodalom visszavág, a Jedi visszatér és az Egy új remény című filmek is elbuktak a Bechdel-teszten. Üdítő újdonság a 2015-ös alkotásban, hogy Rey-t egyszer sem kell megmenteni, helyette talpraesett, kitartó és a végletekig elszánt – írja a vanityfair.com Ugyanakkor a karakterről elmondhatjuk, hogy nem esik át a másik végletbe sem, hiszen nem fél segítséget kérni, ha a helyzet úgy hozza, sebezhető és empatikus, de csöppet sem tehetetlen.

 

Persze nem Rey az egyetlen jelentős női karakter az Ébredő erő című filmben. A Star Wars-történelem során először láthatunk erőskezű női gonosztevőt, a Darth Vader-szerű Captain Phasma képében, akit a Trónok harca jól ismert színésznője, Gwendoline Christie alakít. A hírek szerint eredetileg a titokzatos Maz Kanata szerepét is férfi színészre írták, ám időközben a készítők meggondolták magukat, így az Oscar-díjas Lupita Nyong neve kerülhetett fel a stáblistára.

 

Állítólag a Disney az elkövetkezendő epizódokban sem tervezi megtörni ezt a hagyományt, és egyre több színésznőnek ad lehetőséget a Star Wars univerzumában. Nem vesztegetik az időt, állítólag már folynak a válogatások a nyolcadik részhez, mellyel kapcsolatosan Tatiana Maslany és Gina Rodriguez neve is felmerült. Ám ez nem minden. Az előreláthatólag 2016-ban mozikba kerülő Rogue One című önálló Star Wars-filmben Felicity Jones alakítja majd a főhősnőt. A digitalspy.com értesülései szerint a különálló történet a Halálcsillag terveinek ellopásáról szólj majd.  

 

 

Teljes ismeretlenségből a világhírig


A 23 éves brit színésznő, Daisy Ridley élete egyik percről a másikra száznyolcvan fokos fordulatot vett, amikor kiderült, hogy ő alakítja a kultikus Star Wars-filmek folyatásában a főhősnőt, Rey-t.  

 

A brit Vogue szerint a rendező J. J. Abrams tudatosan választott ismeretlen színésznőt a feladatra, hiszen mint azt korábban nyilatkozta, azt akarta, hogy a nézők valóban most találkozzanak először az új karakterrel, anélkül hogy más jelentősebb alkotásokhoz kötnék az arcát. Habár nem mehetünk el szó nélkül azon felismerés mellett, miszerint Ridley kísérteties hasonlóságot mutat Natalie Portannel.

 

A színésznő egyébként Londonban született egy ötgyermekes család legfiatalabb tagjaként. 2010-ben szerzett diplomát a Tring Park Előadó-művészeti Iskolában Hertfordshire-ben. A Star Warst megelőzően egyetlen mozifilmben sem szerepelt eddig, csupán kisebb brit tévés produkciókban (Youngers, Silent Witness, Casualty). Annyira új volt Hollywood világában, hogy amikor bejelentették a Star Wars-szereplőválogatás eredményét, a színésznő még saját IMDB-oldallal sem rendelkezett.

 

Ridley azonban a hirtelen jött hírnév hatására sem támaszkodik kizárólag filmes karrierre, a színészkedéssel párhuzamosan pszichológiát tanul, és állítása szerint egy nap szeretne tanácsadóként dolgozni. Persze mindent csak a maga idejében. Először azért még leforgat egypár Star Wars-filmet.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2015. december
címkék:
Film |
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.