"G. F. Händel: Solomon, oratórium három felvonásban a Zeneakadémián. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Költészettől sugárzó zenei ünnep

G. F. Händel: Solomon, oratórium három felvonásban a Zeneakadémián.

„Költészettől és örömtől sugárzó zenei ünnep” – ez a találóan tömör jellemzés Romain Rolland szép meghatározása Händel nagy oratóriumáról. A zeneszerző alkotói, egészségi, pénzügyi válságból sikeresen kilábalt, megújult energiáját tükrözi a nagy bölcs uralkodóról, Dávid fiáról, Salamon királyról szóló remekműve. A három felvonásban elhangzó művet február 1-jén 19 óra 30 kor tekinthetjük meg a Zeneakadémián.

 

A mű szövegének alapja részint az Ótestamentum (Királyok I. könyve, III. és a Krónika I. könyve, IX.), valamint Josephus Flavius, a nagy történetíró Antiquitates c. műve (VIII. 2–7.). Az oratórium három felvonásra tagolódik. Az első rész a király és a királyné (a fáraó leánya) boldog házasságát jeleníti meg, a felvonást záró csalogánykórus a mű egyik híres részlete. – A második felvonás témája a bölcs uralkodó és a két asszony története: az ítélet-trió megrajzolja a három különböző egyéniséget, az igazi anya fájdalmas könyörgését. – A harmadik rész zenekari bevezetője, Sába királynőjének bevonulása talán az oratórium legismertebb részlete. A híresen szép és gazdag királynő és a nagy király jelenete két, egymást mélyen tisztelő és megbecsülő ember kettőse. – A mű záró kórusa Händel többi nagy oratóriumához hasonlóan nagyszabású dicsőítő ének: Dicsérje az Urat minden nemzet, egyedül az Úr jóságos és hatalmas.

 

 

A február 1-jei zeneakadémiai hangverseny címszereplője, a katalán Xavier Sabata jól ismert a magyar közönségnek, az Operaház Vivaldi Farnace c. produkciójában szintén a főszerepet alakította a közelmúltban. A koncert a Savaria Barokk Zenekar és Németh Pál karmester Händel oratóriumait bemutató sorozatának része.

 

Xavier Sabata mint nemzedéke egyik vezető kontratenor énekese gyorsan tett szert hírnévre. Felívelő sztárstátuszát két jelentős díjjal honorálták: Premio Ópera Actual in 2013 és Premi Tendencies d'el Mundo (2014). Fontos fellépése volt Budapesten az Operaházban Vivaldi Farnace c. operájának címszerepében.

La femme La femme cikke 2017. január
címkék:
Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.