"Harmadik Oscarjának örülhetett vasárnap este Meryl Streep. 30 év után a Vasladyben nyújtott alakításával érdemelt ki a díjat."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A színészet egyszerre ijesztő és izgalmas

Harmadik Oscarjának örülhetett vasárnap este Meryl Streep. 30 év után a Vasladyben nyújtott alakításával érdemelt ki a díjat.

Meryl Streep számos szakmai díj és jelölés után sem szokta még meg a díjkiosztó gálákkal járó izgalmakat. Erről még két héttel az Oscar-gála előtt, a Berlini Filmfesztiválon vallott a színésznő, ahol életműdíjat vehetett át. A fesztivál által szervezett sajtótájékoztatóján nemcsak az derült ki róla, hogy még mindig gyönyörű, hanem az is, hogy remek humora van. Ez utóbbit az Oscar-gálán is bizonyította, ahol másokkal ellentétben nem meghatódottan kezdte a köszönőbeszédét, hanem a következőkkel: „Amikor a nevem elhangzott, biztos, fél Amerika azt mondta magában: na ne, miért? Már megint ő?”

 

 

Meryl Streep, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, hogy még mindig izgul-e ezeken az eseményeken, meglepő hasonlattal élt: – Egy-egy ilyen helyzet nagyon furcsa, hiszen nem csinálok mást, mint leforgatok egy filmet, amelyet szeretek, utána pedig reménykedem abban, hogy lesz közönsége a moziban. Majd nem sokkal később olyan helyzetben találom magam, hogy különböző emberek jönnek hozzám a véleményükkel: „Ó, idén szerintem nyerni fogsz”, vagy „szerintem idén nincs esélyed”. Olyan ez, mint egy sportverseny, amelyen nem akartál indulni.

 

Könnyű szerep?

 

A Vaslady, ahogy azt az alkotás rendezője, Phyllida Llyod és Streep is elmondta, nem dokumentarista film: az alkotás fele az írónő (Abi Morgan) fantáziájának szüleménye, a másik része Margaret Thacther nézőpontjából mutatja be a történetet. Egy ilyen szerep megformálása Meryl Streep számára nem jelent nehézséget, még akkor sem, ha különböző életszakaszokat kell bemutatnia.

– A Vaslady esetében nem tudom megmondani, hogy melyik volt a legnehezebb rész. Egy filmben, amelyben a színésznek olyan csodálatos partnere van, mint Jim Broadbent (Thatcher férjét játssza a filmben – a szerk.), illetve felépített díszletek között vagy tényleges helyszíneken forgat, nem nehéz szerepelni. Egy számítógépes technikával (CGI) készülő alkotásban, amikor zöld háttér előtt, partner nélkül kell játszani, na, az nehéz.

 

Thatcher: igazi meglepetés

 

Streep elárulta: a forgatás kezdete előtt különböző elméletek éltek benne az Egyesült Királyság egykori miniszterelnökével kapcsolatban.

– Nagyon sok mindent tanultam, tudtam meg Margaret Thatcherről a Vaslady kapcsán, ami engem is meglepett. Liberális, baloldali, New York-i színésznőként fiatalkorom óta határozott  véleményem volt Thatcherről, és attól nem tágítottam. Ronald Reagan barátja volt, ami rég rossz, nem tetszett az öltözködése, és a haját is rettenetesnek tartottam. Hát igen, mi nők ilyen dolgok alapján ítéljük meg egymást. A forgatáshoz kapcsolódóan azonban megtudtam például, hogy nem volt abortuszellenes, hanem épp hogy a választás lehetőségét támogatta, de az is kiderült számomra, hogy nem tetszett neki, ha más politikusok jótékonysági ügyeket politikai célokra használnak fel. És ezt meg is mondta nekik: például Bush elnöknek is. Ráadásul vegyészként korán felismerte a globális felmelegedés problémáját, és már évtizedekkel ezelőtt elkezdett vele foglalkozni. Számtalan olyan dolgot tudtam meg, ami számomra meglepő volt.

A színésznő újságírói kérdésre azt is elmondta: úgy véli, hogy az egykori politikus valószínűleg kézzel-lábbal tiltakozna a kifejezés ellen, de igen, valójában Margaret Thatcher feminista volt. Ha tetszik, ha nem. Már csak azzal ajtókat nyitott meg a nők előtt, hogy belépett a politikai életbe, azzal pedig, hogy az ország miniszterelnöke lett, ezt csak megerősítette.

 

Meryl Streep és a jövő

 

A színésznő a Vaslady után sem pihen. Azóta már leforgatta a Great Hope Springs című filmet, melyben Tommy Lee Jonesszal együtt láthatjuk majd, jelenleg pedig legújabb szerepére készül. A jelenlegi információk szerint az August: Osage Countyt ősszel kezdik forgatni, és Streep mellett Julia Roberts is feltűnik a filmben.

– Szeretem a munkámban, hogy mindig izgalmas, és hogy nem tervezhető. Egy kutatónak vannak céljai, szeretné megtalálni például egy betegség gyógymódját. De egy színésznek? Egy színésznek nincs célja, csak várja a következő lehetőséget. Ennek ellenére szeretem ezt az életmódot. Mi mindig a jelenre koncentrálunk. Egyszerre tud ijesztő és izgalmas is lenni az, hogy az ember nem tudja, mi lesz a következő munkája – mondta nevetve az immár háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep.

Mittelholcz Dóra Mittelholcz Dóra cikke 2012. február
címkék:
Film | Oscar | Sztár | Színész
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.