"A Budapest Sportarénában nagyszabású koncerttel emlékeznek a hetven éve született legendás zeneszerzőre és zongoristára, Illés Lajosra."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az Illés Lajos legenda él és üzen

A Budapest Sportarénában nagyszabású koncerttel emlékeznek a hetven éve született legendás zeneszerzőre és zongoristára, Illés Lajosra.

Kevés olyan emblematikus zenekar létezett Magyarországon, mint az Illés. Az együttest 1957-ben Illés Lajos és testvére, Illés Károly alapította, és nemcsak a beatzenét honosították meg az országban, de generációk életét és közérzetét befolyásolták dalaikkal, szövegeikkel, csendes – és olykor hangos – ellenállásukkal. A Miért hagytuk, hogy így legyen, a Szemétdomb emlékezetes dallamait az elmúlt öt évtizedben milliók énekelték a csapattal.

 

 A 2007-ben elhunyt alapító, lllés Lajos zeneszerző és zongorista születésének 70. évfordulójára ünnepi emlékkoncert készül a Papp László Budapest Sportarénában 2012. szeptember 22-én. "Ez a koncert több, mint koncert, és nem arról szól, hogy Illés Lajos nevét magasabbra emeljük. Hanem arról, hogy a jó, tartalmas, értékekkel teljes zenét, lelket, szívet nemcsak érzelmileg, de emberformáló, értékőrző hatásában is útjára bocsássuk, a következő nemzedékeknek átadjuk. Hogy elmondjuk, az igazi zene nem attól értékes, hogy műfajilag "könnyűnek", vagy "klasszikusnak" tartjuk, hanem attól, hogy gondolatilag, érzelmileg mit hordoz. Az emberben a benne formálódó érzések, változások, lehorgadások és fellángolások arra valók, hogy eljusson arra a felismerésre, ami egyedül fontos: mi az értelme annak, hogy embernek teremtettünk. Ezt a pályát járja be a zene a látvánnyal együtt a Sportarénában, azon a helyszínen, ahol jó koncertet és feledhetetlen élményt várunk, ahol táncolni és egyszerre megilletődni is tudunk. Ebben a zeneívben benne van az ifjúság édes ideje, a csalódások és ráébredések, kiábrándulások korszaka, és a harc, hogy nem adjuk fel, akármilyen lehangoló is a világ. Ha kitartunk, megújhodás, megelevenedés következik be, érett fejjel és szívvel, átgondolva életünket a valóság ezernyi színével, színtelenségével számolva. Ezt egy sok utat bejárt művész hagyta ránk muzsikában, mert a zene a szív költészete, a kifejezhetetlen kifejezése: magunkba nézni, azután felfelé látni igazán, megtisztulni és megszentelődni. Egy ilyen koncertre hívják a közönséget Illés Lajos pályatársai, barátai, fiatal és sokunk számára ismert és szeretett művészek, valamint alkotócsoportjaik." – nyilatkozta Makkai Lilla, Illés Lajos özvegye.

A koncerten olyan előadóművészek is jelen lesznek, akikkel Illés Lajos a zenekar megszűnése után is jó kapcsolatokat ápolt, illetve akik életében is szerepeltek az általa írt zeneművekben. Így fellép Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Kalapács József, Szakcsi Lakatos Béla, Tolcsvay Béla, a Bergendy fivérek, Fenyő Miklós, Malek Andrea, Filep Anita, a tusnádfürdői koncert sikerében is részes nagyszerűen muzsikáló, 25. jubileumi évét ünneplő csíkszeredai Role zenekar, és a fiatalok kedvenc énekes csillagai is: Janicsák Veca, Kocsis Tibor, Szabó Előd.

 

Illések és pofonok

 

Az Illést kezdetben családi zenekarnak tartották, a két Illés testvér mellett Zsiga István volt a formáció tagja. Korai repertoárjukban főleg feldolgozások szerepeltek. Olyan nyugati együttesek dalait adták elő, mint a Shadows, az Animals, a Hurricans, és természetesen a műfajteremtő angol zenekar, a Beatles. A fordulat akkor következett be, amikor a Budapesti Műszaki Egyetem zenekarává léptek elő. Több tagcsere után a legendás felállás az 1960-as évek közepére alakult ki, ekkoriban csatlakozott az együtteshez a későbbi szövegíró Bródy János, Szörényi Levente és testvére, Szörényi Szabolcs és "külsőként" Koncz Zsuzsa. Az Illés sikere megállíthatatlan volt, 1965 és 1968 között folyamatosan helyezettek a Táncdalfesztiválon, 1967 és 1971 között háromszor nyerték el "Az év beategyüttese" címet. 1967-ben közönség kedvenc az Ezek a fiatalok című film, amely hangulatában a Beatles szereplésével készült Egy nehéz nap éjszakája (A hard day’s night) című klasszikusra hasonlított. Amerre mentek, tomboló fiatalok fogadták őket. Többször kerültek összetűzésbe a rendszerrel, egyrészt a hatalmas siker, másrészt a sokszor politikai tartalmú szövegek miatt. A népzene motívumait is felhasználták a hangzásvilágban, ezzel voltaképpen nemcsak az első beatzenekar, de az első folk rockot játszó együttes is ők voltak Magyarországon. A legendás Illés fénykora 1973-ig tartott,  emblematikus lemezeik közül sokak szerint  a legjobban sikerült az 1969-ben megjelent Illések és pofonok.

 

A legenda tovább él

 

1973 novemberében Illés Lajos feloszlatta az akkori együttest, és megalakult az új Illés, amelynek továbbra is ő volt a frontembere. A híres felállásban azonban még számos alkalommal tartottak zajos sikerű koncerteket, a legemlékezetesebb az 1990-ben rendezett búcsúkoncert volt, amelyen több mint nyolcvanezer ember vett részt. Illés Lajosnak sok önálló alkotása is született, először az Egy fiú és a tündér című musical 1974-ben, Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című műve alapján. 1988-ban jelent meg szerzői lemeze, a Kicsit keserű. 1991-ben a Velünk az Isten című oratorikus rock-istentisztelet zeneszerzője volt, amelynek szövegét felesége, a református lelkész Makkai Lilla és testvére Makkai László írta. 1992-től Illés Lajos a kisoroszi református gyülekezet kántora lett, és visszavonult az aktív könnyűzenétől. 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket: az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta. Szerzett rockoperát (Betlehem csillaga – 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum – 2003, Karácsonyi Te Deum – 2005) is. Az utolsó koncertet Illés Lajossal 2005-ben Csíkszeredán és a Sziget Fesztivál nulladik napján adták. 2007-ben súlyos betegség után hunyt el.

 

Idén lenne hetvenéves, és a két és fél órás műsorban egy különleges dramaturgia alapján, a zenekari műveken túl kirajzolódik az a teljes pályaív, melyben az Illés zenekarok alapítójának a pályatársak, barátok és utódok méltó emléket állítanak. A zeneszerző és a legenda így él tovább.

 

2012. szeptember 22-én 19 órakor Illés Lajos Emlékkoncert a Papp László Budapest Sportarénában. Jegyek már kaphatók az Eventim hálózatában.

La femme La femme cikke 2012. július
címkék:
koncert | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.