"Több mint 200 remekmű új dimenzióban a VAM Design Centerben."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Van Gogh álmai

Több mint 200 remekmű új dimenzióban a VAM Design Centerben.

Az amszterdami Beurs van Berlage falai közül elsőként Budapestre érkezett az eddigi legnagyobb, több mint 200 digitálisan felújított képet számláló, részben 3D animációban is megtekinthető “Van Gogh Álmai” kiállítás.

 

 

 

Vincent Van Gogh nagy álma volt, hogy egyszer az összes képét egy helyen láthassa a közönség. Az évtizedek alatt azonban ezek a képek szétszóródtak, megsérültek, eltűntek, de egy új digitális technikával Van Gogh álma mégis csak valóra válhatott. A festő által megálmodott világ élettel teli színekben tárul a nagyközönség elé, a világhírű képek új dimenzióba emelésével egyedülálló és lenyűgöző részletek bontakoznak ki a művek reprodukcióin.

A kiállítás egy részét alkotó különleges animációkat a látogatók speciális 3D-s szemüvegek segítségével élvezhetik. A technikának köszönhetően láthatóvá válik a posztimpresszionista művész játéka a fényekkel és a perspektívával. A csodálatos, élénk színekben pompázó művek és animációk, a festő saját jegyzeteivel, illetve leveleivel kiegészítve izgalmas betekintést engednek a festő különleges világába és az álmaiba.

 

A festő

 

Mindössze tíz év alatt, 1880-tól az 1890-ben bekövetkezett haláláig tartó alkotói korszaka alatt születtek meg Vincent Van Gogh világszerte ismert remekművei: változatos önarcképei és csendéletei, A művész szobája (1888), a Napraforgók ( 1887), a Ciprusok (1889), a Csillagos éj (1889), vagy a Hollók a gabonaföldek felett (1890) című festmények.

Az évtized első felében leginkább komor hangulatú képeket és csendéleteket festett, a nyomorban és kilátástalanságban élőket mutatta be sötét színárnyalatokkal. Jelentős változást hozott művészetében, amikor 1886-ban Párizsba költözött, ahol az impresszionista mesterektől megtanulta a világos színek használatát és azok felbontását – így a realista stílus barnás-szürkés színvilágát felváltotta a változatos színekkel játszó, az impresszionista alkotókra jellemző ecsetkezelés.

A festőnek élete folyamán kevés támogatója akadt. Ekkor még senki sem gondolta, hogy a 90-es években 82,5 millió dollárért adják el a világ második legdrágább képét, amelyet Van Gogh festett.

 

A kiállítás 2013. május 31. – 2013. november 30. között tekinthető meg.

Helyszín: VAM Design Center (1061 Budapest, Király utca 26.)

La femme La femme cikke 2013. június
címkék:
Kiállítás | Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.