"Reggeli szokásaink meghatározó erővel hathatnak az életünk alakulására. Vajon hogyan indítják a világ legsikeresebb emberei a napjukat? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szokások és sikertitkok

Reggeli szokásaink meghatározó erővel hathatnak az életünk alakulására. Vajon hogyan indítják a világ legsikeresebb emberei a napjukat?

A legtöbb ember számára minden reggel ugyanolyan szenvedéssel indul: az ébresztőórát újabb és újabb időpontra állítgatják, ameddig még megoldható, hogy nagy sietve éppen beérjenek a munkahelyükre. Sokan egész életükben azon töprengenek, milyen mások lennének a mindennapjaik, ha a hatórás reggeli ébresztőre kipattannának az ágyból, mint a jó katona. Vajon boldogabbak lennének? Mennyivel több feladatot tudnának elvégezni?

 

Bár egyesek számára úgy tűnhet, hogy a reggeli tevékenységeiknek nincs jelentősége, valójában számos interjú, illetve megfigyelés alátámasztotta a feltételezést, hogy a sikeres emberek többsége igyekszik hasznosan tölteni az ébredés utáni pillanatokat, és nagy hangsúlyt fektet a napját meghatározó reggeli rutinra. Ők részben ennek tulajdonítják mindent elsöprő sikerüket. Christoph Randler kutatása szerint annál jobb, minél korábban kelünk. Randler arra a következtetésre jutott, hogy a hajnali pacsirták átlagban jobb jegyeket kapnak az iskolában, jobb egyetemre kerülnek be, ez egyben az elhelyezkedés esélyét is növeli. Azzal ugyanis, hogy reggel időt hagyunk magunknak az ébredésre, és a munkára való felkészülésre, javíthatunk hangulatunkon, és energikusan indíthatjuk a napot. És hogy mivel érdemes kezdeni a reggeleket? A híres személyiségektől kölcsönzött következő trükkökből ihletet meríthetünk!

 

Charles Dickens


A több mint 15 epikus regény, több száz novella és cikk szerzője szinte minden munkával töltött reggelt ugyanúgy indított. Napi rutinja valószínűleg irodalmi sikereihez is nagyban hozzájárult. Fia feljegyzései szerint Dickens általában virradatkor kelt, 8 órakor reggelizett, majd 9-től délután 2-ig írt a dolgozószobájában. Utálta, ha elterelték figyelmét az alkotásról. Előfordult, hogy órákig megállás nélkül csak írt, szinte transzszerű állapotban. Amikor jó napja volt, képes volt akár kétezer szót is leírni, máskor azonban alkotói válságba került, órákig csak állt az ablakban, és figyelte az utcai forgatagot, vagy éppen az elé táruló tájat.

 

Winston Churchill


Az egykori brit miniszterelnök ügyeit korántsem rendezte olyan katonai precizitással, mint képzelnénk. Churchill imádta a szivart és a whiskyt, előfordult, hogy a reggeleit is ezekkel kezdte. Hivatali ideje alatt Churchill általában 7.30-kor kelt, de még utána is órákig az ágyban maradt. Ott reggelizett, diktált a tikárának, és végigfutotta a híreket az újságokban. 11 óra körül kelt fel, vett egy fürdőt, majd még a délutáni találkozói előtt sétált egy kicsit a kertjében. Hatalmas adag reggelije buggyantott tojásból, pirítósból, lekvárból, vajból, kávéból, tejből, felvágottból, grépfrútból és whisky-szódából állt.

 

Oprah Winfrey


Nem könnyű feladat egy milliárd dolláros médiabirodalmat üzemeltetni, Oprah Winfrey mégsem hanyagolja el önmagát. A talk show műsorok koronázatlan királynőjének egykori forgatási napja reggel 5.30 és 6 óra között kezdődött, majd egy óra testedzést követően 7.30-kor már a sminkesszékben ült. 11.30-ra túl volt két show felvételén. A szünetben spenótból, petrezselyemből, almaléből, zellerből és uborkából készült zöldturmixszal frissítette fel magát. Elmondása szerint ez idő tájt hívta fel barátait, rokonait. Ezután visszatért a munkához, és egészen délután kettőig forgatott. Munka után ismét edzőterem, majd az estét a párjával, Stedman Grahammal tölti. Oprah Winfrey jelenlegi vagyonát 2,5 milliárd dollárra becsülik.

 

Mark Zuckerberg


Mark Zuckerberg még nincs 40 éves, mégis számtalan sikert és óriási karriert tudhat maga mögött. A Facebook közösségi oldal megálmodójának és készítőjének vagyonát sikerei csúcsán 142 milliárd dollárra becsülték, s bár egy ideje üzleti lejtmenetben van cége a Meta, jelenlegi vagyona nem kevesebb, mint 44 milliárd dollár. Zuckerberg érdemei mellett többek között arról is ismert, hogy mindennap ugyanúgy öltözik, állítása szerint azért, mert így eggyel kevesebb döntést kell meghoznia. Általában nagyon keveset alszik, gyakran előfordul, hogy egészen reggel 6-ig chatel a programozókkal, mondják bennfentesek.

 

Barack Obama


Az egykori amerikai elnök, Barack Obama napirendje általában eléggé változatos és gyakran kiszámíthatatlan, a reggelei mégis szinte mindig ugyanúgy zajlanak le. A napot 45 perces edzéssel kezdi, melyben az erősítő és kardió gyakorlatok egyaránt helyet kapnak – írja Business Insider. Obama nem tartozik a kávérajongók körébe, helyette inkább vizet, narancslevet vagy zöld teát fogyaszt. Elmondása szerint, elnöki ideje alatt amennyire lehetett, próbálta kiiktatni az olyan apróbb döntéseket az életéből, mint az, hogy mit egyen, vagy mit vegyen fel aznap, és ezeket a dolgokat inkább egy szakmai csapatra bízta – derül ki a Vanity Fair riportjából.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2023. január
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.