"Már a kapuban béke és nyugalom szállja meg mindazokat, akik idetévednek. A japánkertek a természet kicsinyített, bezárt másai. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Istenek pihenőhelyei

Már a kapuban béke és nyugalom szállja meg mindazokat, akik idetévednek. A japánkertek a természet kicsinyített, bezárt másai.

A japánkertek a távol-keleti tájak sajátosságai, de mostanra már Európában is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezeket elsősorban sziklakertekként kell elképzelni, de ma Japánban teakerteket is megkülönböztethetünk, melyeket kifejezetten a teázási szertartásokhoz alakítottak ki. Az ilyen kertek lényege, hogy helyet biztosítsanak a meditációhoz, az elmélkedéshez, nyugalomban, békében lehessen megcsodálni az egyedülálló növényvilágot. A kerttervezés fontos japán művészeti forma, már több mint 1000 éve.

 

Ezeken az egyedülálló helyeken mindennek jelentősége van. A japánkertekben egy kő nem csupán kő, a tervező gondosan választja meg az egyes elemek helyét, melyek többet jelentenek egyszerű dekorációknál. Így egyszerre gyönyörködtetnek és elgondolkodtatnak, mint átfogó kompozíciókat értékelhetjük őket, különböző szögekből megfigyelve. A köveknek a japán legendák szerint lelkük van, ezért tisztelettel kell bánni velük. Kövekből alakítják ki a kertek ösvényeit és hidait. A patakokat kanyargósra tervezik, hogy természetesnek és nyugalmat árasztónak tűnjenek.

 

Japán lilaakác-kert


A Tochigi tartományban található Ashikaga virágpark 8,2 hektár területen fekszik, és szinte az összes ismert lilaakác-faj megtalálható itt. A kertben fellelhető legidősebb növények már 100 évesek is elmúltak. A fákat gerendákon, állványokon futtatják fel, melyek így hatalmas virágesernyőkké növik ki magukat. Akik idelátogatnak, páratlan ágyásokban és gyönyörű virágalagutakban sétálhatnak.

 

Adachi Museum of art


Ez a különleges hely nem csupán hatalmas kortárs japán festménygyűjteményéről híres, hanem egyedi szépségű kertjéről is. Adachi Zenko, a múzeum alapítója utazásai során szerzett nem mindennapi fenyőkkel, sziklákkal és növényekkel töltötte meg a helyet. Az összesen hat kertből álló területen, mely mintegy 165 ezer négyzetméter nagyságú, gondtalanul élvezhetjük a természet és a művészet kombinációját.

 

Japánkert Portlandben

 

A híres portlandi japánkertet Oregonban Takuma Tono tervezte, még 1963-ban. A kert több mint 5,5 hektárt foglal el, és szakértők véleménye szerint ez az egyik legautentikusabb japánkert Japánon kívül.

 

Shofuso japán ház és teakert


A Philadelphiában található Shofuso ház és a körülötte fekvő gyönyörű kert a japán kultúra előtt tiszteleg. A ház még 1954-ben épült, és egyfajta ajándék volt a japánoktól, mely szimbolizálta a békét és a barátságot a háború után a két ország között. A házikót egy gyönyörű japán teakert veszi körbe, melyben szinte mindennek szimbolikus jelentése van. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2023. április
címkék:
Kert | Művészet | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.