"Sajátos aktualitása van, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról szóló dokumentum-játékfilmet. (x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ezt a filmet látnod kell!

Sajátos aktualitása van, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról szóló dokumentum-játékfilmet. (x)

A XIX. század legvégén egy árva fiú befejezte tanulmányait a gyöngyösi Ferences gimnáziumban és elindult, hogy nevét az egész világ megismerje. Richter Gedeon az elmúlt másfél évszázad magyar történelmének egyik legkiemelkedőbb alakja, kutató, tudós és üzletember egy személyben, akinek örökségére valamennyien büszkék lehetünk.


 Richter Gedeon 1901-ben hozta létre korszerű laboratóriumát az Üllői úton ma is meglévő Sas Patikában. Magyarországon elsőként állított elő állati szervekből kivont hatóanyagokból organoterápiás hormonkészítményeket. Richter „patikagyára” 1906-ban kezdte meg működését Kőbányán, amellyel lefektette a modern magyar gyógyszeripar alapjait. A gyár már a kezdeti időszakban megalapozta hírnevét és hamarosan az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartották számon.


A vállalat töretlen fejlődése a második világháború idején torpant meg. 1942-ben a zsidótörvények miatt Richter Gedeont megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárából is kitiltották. A nyilas uralom elől Svájcba menekülhetett volna, de nem élt a lehetőséggel. Richter Gedeon nem akart, nem tudott megválni hazájától. 1944. december 30-án elhurcolták, és a pesti Duna-parton sorstársaival együtt kivégezték. Richter Gedeon neve egybeforrt életművével, s máig fennmaradt. Halálának 70. évfordulója alkalmából a Richter Gedeon Nyrt. az alapító életét megörökítő filmmel emlékezett. A Nem tűntem el – Richter Gedeon című dokumentum-játékfilm különleges férfiú alakját eleveníti

RICHTER GEDEON
Hitt a tisztességes versenyben, a munkatársak megbecsülésében és a magyar szellem erejében.
fel, aki tehetségével, szorgalmával, innovatív gondolkodásával és eredeti ötletekben bővelkedő gyakorlatias megoldásokkal küzdötte le a tudomány, az üzleti élet és a történelem legtöbb kihívását. Tragédiába torkolló személyes életútján keresztül nemcsak életművét, vállalatának sikertörténetét ismerhetjük meg, hanem bepillanthatunk Magyarország és Európa történelmének egyik legfordulatosabb korszakába is.

 

Nem tűntem el – a film

 

Richter Gedeon kutató, tudós és üzletember volt egyszemélyben, aki minden körülmények között tudta az „igazi üzlet” a tudományban lakozik. Újító ember lévén hitt a munka, a folyamatos kutatás, fejlesztés és az innováció erejében. Hitt a tisztességes versenyben, a munkatársak megbecsülésében és a magyar szellem erejében. Szenvedéllyel alkotott és ennek köszönhetően minden nap érezhette, hogy a jövőnek épít valamit. Élete, embersége és öröksége követendő példaként szolgál.

A gyáralapítót Rudolf Péter játssza, a főbb szerepekben láthatjuk még Szirtes Ágit, Anger Zsoltot, Radnai Márkot, Rajkai Zoltánt, Szurdi Miklóst, Egri Mártát, Trokán Nórát és Pető Zsófiát. A korszakot és Richter Gedeon életét szakértők ismertetik meg velünk, többek között dr. Csorba László történész, prof. dr. Vizi E. Szilveszter orvos, prof. dr. Chikán Attila közgazdász. Érdekesség, hogy megszólal Richter Andrea, Richter Gedeon unokája is. A filmet Spáh Dávid rendezte.


A film tartalmas és minőségi otthoni program, amelyet most ingyenesen megnézhetsz az interneten: www.nemtuntemel.hu

La femme La femme cikke 2020. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.