"Barcelona a bizonyíték arra, hogy az evés valóban élvezet. Csupán egyetlen hosszú hétvége alatt életre szóló kulináris élményekkel gazdagodhatunk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Katalónia a tányéron

Barcelona a bizonyíték arra, hogy az evés valóban élvezet. Csupán egyetlen hosszú hétvége alatt életre szóló kulináris élményekkel gazdagodhatunk.

A katalán gasztronómiában a régió komplex története fejeződik ki, ami különösen érdekessé teheti Barcelonát az ide látogatók számára. A rengeteg hatás, amely az évszázadok során a térséget érte, egyedülálló kulturális gazdagságot eredményezett. Spanyolország is felfedezte Amerikát, a paradicsom őshazáját, így ez az összetevő fontos alapanyaga a katalán konyhának, de a régióban egyedülálló a halászati kultúra is, így a roston sült hal is, nagyon egyszerűen elkészítve, egy kis olívaolajjal megkenve, jellegzetes katalán ételnek számít.

 

A földrajzilag rendkívül sokszínű Katalónia nagy mennyiségben termeli a kiváló minőségű húst – baromfit, vadat –, a gyümölcsöket, zöldségeket és a tenger gyümölcseit. Mindezek szokatlan kombinációkban egyesülnek: a hús a tenger gyümölcseivel, a baromfi a gyümölccsel, vagy éppen a hal a dióval. A helyiek itt nehezen értik meg, sokan miért kenik meg vajjal a kenyeret, amikor a pa amb tomáquet, azaz a pirítós bedörzsölve egy kevés paradicsommal, olívaolajjal, fokhagymával és sóval sokkal ízletesebb.

 

 

A pernil és a formatge kulináris állandóknak tekinthetők. Bár a hagyományos sajtok eltűnőben vannak, még sok helyen találkozhatunk Barcelonában is a formatge de tupival, azaz olívaolajba áztatott kecskesajttal, és a garrotxával, amely szintén a kecskesajt egyik változata, különlegessége pedig, hogy szinte elolvad az ember nyelvén. A katalánok emellett szenvedélyesen szeretik a boletset, vagyis az erdei gombát (ősszel állítólag gyakran napokra eltűnnek, hogy összegyűjtsék őket), valamint a calcots, azaz az édes újhagyma is nagy kedvencük. Ez utóbbit januártól márciusig tartó időszakban mohón habzsolják a helyiek.

 

A katalán konyha nagyobb jelentőséget tulajdonít a szószoknak, mint bármelyik másik spanyol térség kulináriája. A leggyakoribb a sofregit – a sült hagyma, paradicsom és fokhagyma kombinációja –, a samfaina – olyasmi, mint a lecsó plusz pirospaprika, padlizsán és cukkini – és a picada őrölt mandulából, fokhagymából, petrezselyemből, dióból és zsemlemorzsából.

Rizst Dél-Katalónia területein termesztenek, és számos különböző célra felhasználják. A katalán paella világhírű, főtt cserépedényben készítik sofrito-alappal. Fő összetevői a rizs, a sáfrány és az olívaolaj, ezenkívül tengeri falatokkal, hússal és zöldségekkel körítik. Egyszerűbben szólva nemzeti étel, melynek immáron annyi a változata, mint égen a csillag. Sajnos a turistáknak több helyen kiszárított, kiegyensúlyozatlan ízű, rosszul készített álpaellát szolgálnak fel, mely nem is érdemli meg ezt a nevet.

 

 

A tapasbárok Mekkája


Barcelonában szinte minden sarkon akad egy étterem, bár, esetleg pékség, fontos azonban, hogy errefelé az emberek más időszámítás szerint élnek. Kora reggel a piacot sem érdemes felkeresni, a vendéglátóhelyek redőnyei pedig 9-10-ig meg sem rezdülnek. Ebédre délután 2 és 4 között kerül sor, és a vacsora csak este 9 után esedékes.

 

Eredetileg nem szerves része a katalán gasztronómiai hagyománynak, de a tapaskultúrát régen importálták Barcelonába. Kis adag ínyencségről van szó, amely a főétkezések közötti éhség csillapítására szolgál. Fontos, hogy míg bizonyos gurmé helyeken Barcelonában a tapas igazi művészet, addig sok olyan egyszerű kis bárra lelhetünk, ahol tapas gyanánt mindössze egy kis tányér olívabogyót vagy ropit szolgálnak fel. Aki Barcelonában jár, érdemes betérnie a Qimet and Qimet nevű helyre, mely tökéletes bevezető finomságokat kínál az esti vacsora előtt. Itt a tenger szinte minden különlegességét megkóstolhatjuk, a bár specialitása a konzervált tintahal, zöldséges polip, feketekagyló és pácolt lazac, melyeket zöldségekkel és olívabogyóval egészítenek ki. Bűn kihagyni a lazac sashimit krémsajttal és a fekete olívabogyó pástétomot.

 

 

Piac a javából


A Rambla közepén létezik egy piac, ahol a színek és illatok zavarba ejtő sokaságával találkozhatunk. A Boqueria piac látványa mindent felülmúl, a zöldség- és gyümölcsstandok roskadoznak az egzotikusabbnál egzotikusabb áruktól, a halaspultoknál többféle kagylót, rákokat, halakat, tengeri herkentyűket mérnek kilóra. A halakat, rákokat, kagylókat és csigákat nem a part menti vizekben fogják a halászok. Kár kihagyni az előrecsomagolt kókuszfalatocskákat, vegyesgyümölcs-mixeket és a frissen facsart gyümölcsleveket. Az árak a sokszínűséget és a minőséget tükrözik, így a legtöbb áru cseppet sem olcsó, és a nagy tömegben kifejezetten lassú az előrejutás. A piac mégis minden fáradtságot és pénzt megér. 

La femme La femme cikke 2014. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.