"Az egyenlőtlen kapcsolatok könnyen felőrölhetik az embert. Ilyenkor felmerül a kérdés: ilyen barátok mellett kinek van szüksége ellenségre?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Látszat barátságok

Az egyenlőtlen kapcsolatok könnyen felőrölhetik az embert. Ilyenkor felmerül a kérdés: ilyen barátok mellett kinek van szüksége ellenségre?

A barátságok áthatják életünket, hatással vannak karrierünkre, házasságunkra, családunkra, gyermekeinkre, és persze egészségünkre is. Olykor azonban, ahogyan a párkapcsolatok és a szerelmek, a barátságok is lehetnek mérgezők, melyek aztán észrevétlenül megronthatják mindennapjainkat.

 

Mérgező kapcsolatok


Pszichológusok szerint a mérgező barátok ismérve, hogy csak akkor hívnak, ha szükségük van valamire, megbízhatatlanok és követelőzők. A pszichológus Jenn Berman szerint az ilyen barátok ahelyett, hogy jókedvre derítenének minket, épp az ellenkező hatást érik el, és a találkozók után legtöbbször inkább rosszul érezzük magunkat. „Ez a személy többnyire rendkívül kritikus velünk, sem érzelmileg, sem mentálisan nem nyújt támaszt számunkra” - mondja a szakértő. Általában puszta jóhiszeműségből segítünk neki, viszonzásul azonban semmit nem kapunk. Természetesen különbség van a között, ha egy barátunk olykor támogatásért, segítségért fordul hozzánk, és a között, amikor valaki folyamatosan csak követelőzik. Az ilyen ember sokkal inkább ellenség, mintsem barát. Fontos, hogy idejében felismerjük az ilyen mérgező kapcsolatokat és határt szabjunk a kéréseknek.

 

 

Nem meglepő módon a nők körében a mérgező barát sokkal gyakoribb, mint a férfiak között. Egy nemrégiben készített felmérés szerint a nők 84 százaléka rendelkezik mérgező barátságokkal anélkül, hogy tudatában lenne ennek. A kutatás során a megkérdezettek 65 százaléka panaszkodott arra, hogy barátai irigyek és önzők, míg 59 százalék egyenesen érzelmi vámpírként jellemezte ismerőseit, akik elszívják minden energiáját. A szakértők szerint a nők mégis ragaszkodnak az ilyen kapcsolatokhoz, egyszerűen azért, mert azt gondolják, előbb-utóbb képesek lesznek változtatni a helyzeten. Olyan is előfordul, hogy a bűntudat nem engedi őket elszakadni, a bűntudat amiatt, hogy hátat fordíanak valakinek, akinek láthatólag szüksége van rájuk.

 

Nők és a barátság


Manapság megfigyelhető, hogy a nőknek, ahogyan a párkapcsolatokban, a barátságokban is egyre irreálisabb elvárásaik vannak. Az elmúlt néhány évtizedben – talán az olyan sorozatoknak, mint a Jó barátok, Szex és New York, vagy a Született feleségek, köszönhetően is – elkezdtük túlidealizálni a barátságokat. Pedig a valóságban hosszú távon ritka az ilyen fantasztikus egység.

 

Úgy tűnik, vannak, akik a családi életet próbálják meg a barátságokkal helyettesíteni, de olyan is akad, aki a sorozatokban is látott felhőtlen szingli létet kergeti. A probléma az, hogy ez a jelenség mára szinte kórossá vált. Elkezdtünk alternatívákat keresni a megszokott és bevált férj-gyerek-golden retriever kombináció helyére, és egyre inkább úgy érezzük, ez az új norma a nők életében. És amikor mindezt nem sikerül elérnünk, jön a bűntudat. Mert a valóságban egy érző, lélegző, valóságos emberi lénynek egyszerűen nincs ennyi ideje. A Szex és New York sorozat egyik legirreálisabb eleme, hogy négy barátnő mozgalmas karrierrel, párkapcsolatokkal a háta mögött képes hetente több alkalommal is időt szakítani egymásra. El kellene fogadnunk, hogy vannak nők, akik könnyebben kötnek barátságot férfiakkal, mások pedig egyszerűen képtelenek alkalmazkodni a „kultsorozatok” által támasztott női barátságok szabályaihoz.

 

Szakértők szerint a közeli, tartós baráti kör kialakítása manapság nehezebb a nők számára, mint valaha. A változó társadalmi struktúrák és nemi szerepek odáig vezettek, hogy a nők sokkal nehezebben tudják kialakítani, majd fenntartani barátságaikat.

 

Persze a barátságok komplikáltak, és mindegyik más, valamiképpen mindegyikünkre igaz: meg kellene tanulnunk csökkenteni az elvárásokat, és kialakítani a saját szabályainkat. A valószínűtlen kapcsolatok, a Hollywood által teremtett látszat a filmvásznon, teljesíthetetlen elvárásokat szül a mindennapjainkban is.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2016. szeptember
címkék:
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.