"A filmfesztivál plakátján a 90 évvel ezelőtt született Marcello Mastroianni néz ránk szívdöglesztően."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Mastroianni újra hódít

A filmfesztivál plakátján a 90 évvel ezelőtt született Marcello Mastroianni néz ránk szívdöglesztően.

A fiatal Marcello Mastroianni, Federico Fellini filmjeinek egyik legfőbb színésze látható a május 14. és 25. között megrendezendő 67. cannes-i filmfesztivál plakátján. Az eredeti fotó Fellini 8 és 1/2 című klaszikusának egyik jelenetében látható, mely film az 1963-as a cannes-i versenyprogramban szerepelt.“Marcello Mastroiannival és Federico Fellinivel a szabad és a világra nyitott filmművészetet ünnepeljük, az egyik legfénylőbb alakjával jelezzük az olasz és az európai mozi művészi jelentőségét” – írták közleményükben az egyik legjelentősebb filmes seregszemle szervezői.

 

A szépia színű, barnás-sárgás árnyalatú, régies hangulatú plakáton, melyet a párizsi Lagency/Taste ügynökség tervezett,  Mastroianni egy fiatalkori portréja látható: az olasz filmsztár a fekete napszemüvege mögül néz maga elé. A kép Federico Fellini Nyolc és fél című filmjéből származik. Az alkotást 1963-ban mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, főhőse egy depressziós rendező, Guido, aki szakmai és magánéleti válsága elől egy gyógyfürdőbe menekül, ahol álomképeken, emlékeken és valós történéseken keresztül újra átéli emberi kapcsolatait. Az olasz filmsztár a 8 és 1/2 előtt három évvel már forgatott egy másik filmet Fellinivel, Az édes életet. Később a Fellini-Róma (1972), A nők városa (1980), a Ginger és Fred (1986) című filmekben is együtt dolgoztak.


A fesztivál közleménye szerint a filmszínész lánya, Chiara Mastroianni azt mondta: “nagyon büszke és nagyon meghatott vagyok attól, hogy Cannes a plakátjával az apám előtt tiszteleg. Nagyon szépnek és nagyon modernek találom a plakátot. És őt is nagyon szépnek és nagyon modernek találom: finom irónia és a távolságtartás eleganciája. Vagyis nagyon önmaga!” – tette hozzá a francia filmszínésznő, Marcello Mastroianni és Catherine Deneuve lánya.Az 1996-ban 72 éves korában Párizsban elhunyt Marcello Mastroianni a legnagyobb olasz filmrendezőkkel dolgozott együtt (Dino Risi, Vittorio de Sica, Luigi Comencini, Ettore Scola), de sokat játszott külföldi rendezők (a francia Louis Malle, a görög Theo Angelopoulos, a portugál Manoel de Oliveira, az amerikai Robert Altman) filmjeiben is.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke – mint azt korábban a szervezők közölték –, Jane Campion, Oscar-díjas új-zélandi rendező, forgatókönyvíró, a fesztivál nyitó és záróünnepségének házigazdája pedig Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz.

A 67. cannes-i filmfesztivál május 14-én Olivier Dahan olasz filmrendező Grace – Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával, Nicole Kidmannal a címszerepben nyílik meg a francia Riviérán. A fesztivál május 25-éig tart, de az aznapi európai választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztása kivételesen előző este, május 24-én este lesz.

La femme La femme cikke 2014. április
címkék:
| Cannes | Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.