"Képesek voltak megőrizni a 18. századi életstílust a modern világban is. De vajon mi a titka a Föld egyik legkülönösebb közösségének, az amisoknak? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ahol megállt az idő

Képesek voltak megőrizni a 18. századi életstílust a modern világban is. De vajon mi a titka a Föld egyik legkülönösebb közösségének, az amisoknak?

Amerika egyik legérdekesebb közösségének technológiától és modern vívmányoktól mentes életét mindig is kiemelt érdeklődés övezte, mostanra filmek, illetve könyvek tucatjai születtek a témával kapcsolatban. Az amisok tulajdonképpen egy erősen hagyományőrző, konzervatív keresztény csoport, amely a 17. századi Jacob Ammann tanításait követi. Különlegességük, hogy a Biblia intelmeit igyekeznek szó szerint betartani. Mostanra a világ számos országában vannak közösségeik, többségük azonban mégis az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában, Ohióban és Indianában él.

 

Honnan jöttek?


Az amisok már régóta megtalálhatók Amerikában. Az elsők a 18. században érkeztek, akkoriban a vallási üldözések elől menekültek Európából. A csoport a 17. században keletkezett, miután Jacob Amman követői elszakadtak a svájci mennonitáktól. A svájci mennonita püspök, Amman szerint a mennoniták túlságosan világi életet kezdtek élni; úgy gondolta, hogy a híveknek Krisztus és az apostolok tanításait kell követniük, mindennapi életükben pedig el kell távolodniuk a modern társadalomtól. Tőle ered az amis elnevezés is. Az amisok, mint minden anabaptista csoport, csak a felnőtt keresztségben hisznek, miután a gyermekek még nem dönthetnek saját sorsukról.

Az amis közösség ma az egyik leggyorsabban növekvő vallási csoport Amerikában, felmérések szerint számuk 1920 óta 5000-ről 300 ezerre nőtt. Az ok az amisok nagy családokba vetett hitében kereshető, szerintük ugyanis a gyermek Isten áldása, amelyet bűn megtagadni. Természetesen az amis közösség sem teljesen egységes, három fő csoportra oszlik: a régimódi (Old Order), az újmódi (New Order) és a partvidéki amisokra (Beachy Amish). Többségük a német nyelv pennsylvaniai dialektusát beszéli.

 

 

Az amisok mindennapjai


A közösség életének középpontjában hagyományosan a gazdálkodás áll, folyamatosan újabb és újabb műveletlen földterületeket hódítanak meg a városoktól távol. A vidéki életforma könnyebbé tette számukra, hogy távol maradjanak az úgy nevezett „hitetlenektől”. Az elmúlt században egyre többen vettek részt gazdasági vállalkozásokban is. Leginkább asztalosmunkát végeznek, vagy mezőgazdasági termékeket értékesítenek. Szívesen dolgoznak építkezéseken is, házakat, gyárakat, műhelyeket építenek.    

 

Életüket az Ordnung határozza meg, a szabályok közösségről közösségre változhatnak. Bizonyos csoportokban (New Order, Beachy Amish) például nem zárkóznak el az autó- és a villamosáram-használattól sem, sőt egyes helyeken már a telefon is engedélyezett. A legtöbb amis csoport azonban tiltja az autó, az önjáró mezőgazdasági gépek, a televízió, a rádió, valamint a számítógép használatát, és elítéli a válást. Emellett a közösség tagjai nem katonáskodhatnak, miután mélységesen elítélik az erőszakot. Fényképeket készíteni tilos róluk, mert úgy tartják, hogy a fotók elősegítik a hiúság kialakulását, amely ellentmond a „vallás törvényeinek”.  

 

Az amisok a közhiedelemmel ellentétben a technológiát önmagában nem tartják a gonosz művének, de tartózkodnak tőle, mert magában hordozza az asszimiláció lehetőségét. Attól félnek tehát, hogy a tömegmédia idegen értékekkel bővítené a kultúrájukat. A nagyobb mobilitásnak köszönhetően a közösség elkezdene széthúzni, megrontva ezzel a helyi kapcsolatokat. Így tehát a mai napig lovas szekeret használnak, otthonaikban pedig gyertyával világítanak. Az amis gyerekek általában csak a 8. osztályt járják ki, ami ellentmond az amerikai tankötelezettségnek. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának1972-ben hozott végzése szerint azonban az amis fiatalok 14 éves korukban befejezhetik tanulmányaikat.

 

 

Az öltözködésben az egyszerűség dominál. Egyes közösségek kizárólag fekete, illetve fehér ruhát hordanak, míg másoknál egyéb visszafogott színek is engedélyezettek. A ruhán a gombok nem ajánlottak, mert viseletük fölösleges hivalkodáshoz vezethet, a zipzáras, valamint tépőzáras darabok viselete pedig egyenesen tilos. Ehelyett a ruhákon inkább kapcsokat használnak. A nők még télen is csak szoknyában járnak, a férfiak öltözékét pedig nyáron a szalmakalap, télen pedig fekete fejfedő egészíti ki.

 

A Rumspringa, azaz a „körbeszaladás”, az amis világ talán egyik legismertebb szokása. 18 éves korukban az amis fiatalok lehetőséget kapnak, hogy eldöntsék, akarnak-e továbbra is ebbe a világba tartozni, vagy inkább a modern társadalomhoz csatlakoznak. Az ifjak két éven át bulizhatnak, szórakozhatnak, ismerkedhetnek, utazhatnak, de miután véget ért a Rumpspringa, határozniuk kell, hogy maradnak, vagy mennek. A legtöbben általában a maradás mellett döntenek, ha azonban mégis a kinti világot választják, soha többé nem térhetnek vissza a csoportjukhoz, és minden kapcsolatot meg kell szakítaniuk családjukkal, illetve barátaikkal.

Talán eleinte furcsának tűnik ez az elszigetelt életforma, és könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy elmaradottnak bélyegezzük az amis embereket, valójában azonban számtalan olyan elvet és szabályt fogalmaznak meg, amely a modern társadalom számára is követendő példa lehetne.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2015. szeptember
címkék:
Hagyomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.