"A Zsolnay-gyár működésének első évtizedeiben készült rózsaszín porcelánokból nyílt kiállítás szerdán a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az építész rózsaszín kincse

A Zsolnay-gyár működésének első évtizedeiben készült rózsaszín porcelánokból nyílt kiállítás szerdán a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Zsolnay Negyed E19-es épületében látogatható tárlat Winkler Barnabás Ybl-díjas építész mintegy ezer darabból álló gyűjteményét mutatja be, amelyet az akadémikus 2007-ben, budapesti galériájában, majd kisebb vidéki kiállításokon ismertetett meg az érdeklődőkkel.

 

 

Winkler Barnabásnak a rózsaszín Zsolnayk iránti szeretetét és gyűjtőszenvedélyét negyven éve, egy családi örökségből hozzá kerülő boroskancsó "ébresztette fel". A később birtokába kerülő használati tárgyakat, amelyek között konyhai eszközök, gyerekjátékok éppúgy megtalálhatóak, mint halastálak, a XIX-XX. század fordulójáig nagy mennyiségben és egyre jobb minőségben gyártották.

 

A vékonyfalú vízvezetékcsövekkel és az építőipari díszítésre szolgáló terrakotta elemekkel együtt ezek a porcelánok szolgálták a fejlődő üzem megélhetésének alapját. A korábban a polgári és falusi konyhák polcain megbújó és most a Zsolnay negyedben kiállított kuglófsütők, vizes- és boroskancsók, lekváros és zsírosbödönök bemutatják a századforduló életének egy szeletét, érzékeltetik a manufaktúra hagyománytiszteletét.

 

A tárgyak eleinte kézzel készültek, ezért nem találni köztük két egyformát. A kiöntőjük, a fülük, az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól. Ettől szépek és ez bizonyítja eredetiségüket. A tárlat megmutatja, hogy bár e porcelánok már több mint száz évesek, vigyázva és szeretettel használták azokat falusi konyhán, vidéki fogadóban éppúgy, mint városi háztartásokban, fürdő- és dolgozószobákban, éttermekben.

 

A manufaktúra fejlődése során a kezdeti, sima formák lassan, színük megtartása mellett díszesebbé váltak. Sokszor az egyszerű, népi eredetű edények felületükön domborított, stukkóhoz hasonló rátétekkel gazdagodtak, vagy formájukat megtartva a kiégetett edényekre kerülő kézi festéssel váltak egyedivé.

 

A használati tárgyak formai változásainál észrevehető a dísztárgyakhoz való közeledés, de az edények jellemző színe, a rózsaszín, még hosszú ideig tovább élt. A fejlődés során nyomon követhető a vidéki igények kiszolgálására szolgáló, és a városi polgárság számára tervezett használati tárgyak szétválása is.

 

A fajansz-porcelán anyagú edények készültek kék, sárga, barna, fedőmázzal és natúr kivitelben is, de a Zsolnay használati tárgyai a XIX. században jellemzően rózsaszínűek voltak, egészen a porcelán hazai térhódításáig, amikor már főként fehér színben kerültek a boltok polcaira.

 

(MTI)

La femme La femme cikke 2011. december
címkék:
Művészet | Zsolnay
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.