"Valóra váltani a lehetetlent, életre kelteni az elképzelhetetlent. Ez a világhírű cirkuszi társulat, a Cirque du Soleil jelmondata!(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Varázslat a színfalak előtt és mögött

Valóra váltani a lehetetlent, életre kelteni az elképzelhetetlent. Ez a világhírű cirkuszi társulat, a Cirque du Soleil jelmondata!(x)

Egy csodákkal teli világ elevenedik meg a híres Cirque du Soleil Varekai című előadásában, mely 2017. május 12. és 14. között Budapesten is látható lesz három alkalommal. A Varekai, ami roma nyelven annyit tesz, mint „bárhová”, sokkal több egyszerű akrobatikánál és cirkuszművészetnél. Ezt bizonyítja az is, hogy a kritikusok által elismert produkció több mint 10 millió embert nyűgözött le 2002-es montreali bemutatója óta.

 

A gravitációt megszégyenítő mutatványok, a lélegzetelállító díszletek és az előadásokhoz írt egyedi zeneművek mára a Cirque du Soleil védjegyévé váltak. A québeci központú szervezet a legmagasabb szintű artistaszórakoztatást nyújtja. A vállalatnak jelenleg 4000 alkalmazottja van, amelyből több mint 1300 fő artista, a világ 50 különböző országából. A társulat 1984-ben született meg, és bár az évek folyamán többször átalakult, a látvány, a káprázat és a mese továbbra is a Cirque du Soleil lelke maradt. 

 

Julie Demarais, a Varekai előadás PR-managere a vele készült interjúban a budapesti produkcióról mesélt, valamint azt is elárulta, miképpen születnek a társulat látványos cirkuszi meséi!

 

 

Mi ihlette a Varekai történetét, és mi teszi különlegessé az előadást?


A Varekai olyan egyszerűen követhető, varázslatos mese, amelyben a lehetetlen lehetségessé válik. Az előadást Dominic Champagne álmodta meg, aki a görög mitológiából, illetve Ikarosz legendájából merített ihletet a történethez. Az eredeti monda szerint Ikarosz túl közel repült a naphoz, amely elolvasztotta viaszszárnyait, így a fiú lezuhant. A Cirque du Soleil előadásában a főszereplő ezután Varekai elvarázsolt erdejébe kerül. Kalandos útja során számos képzeletbeli lénnyel találkozik, akik segítenek megbirkóznia az előtte álló akadályokkal. A mese tulajdonképpen arról szól, hogyan képes ez a fiatal férfi túljutni a nehézségeken, illetve a problémákon, miközben rátalál önmagára, és megtanul bízni a környezetében, valamint az őt körülvevő emberekben.

 

Véleményed szerint mit élvez majd a közönség leginkább a produkcióban?


A Varekai mindenkinek tartogat valamit. A tanúsága örök érvényű. Mindenkinek lehetnek problémái az életében, ám ezekkel bátran szembe kell néznünk. A „Varekai” szó arra utal, hogy a történet bárhol, bárkivel megeshet.

 

De nem csupán maga a történet érdemel figyelmet, hiszen a körítés legalább ennyire lenyűgöző. Ahogyan a legtöbb Cirque du Soleil-előadáson, a zenét most is élő adja elő a társulat együttese. A zeneszerző Violaine Corradi különböző világzenei művekből merített ihletet a számokhoz, melyekben eltérő kultúrák jellegzetes dallamai keverednek. A műsor különlegessége, hogy a Cirque du Soleilnél, a musicalekkel ellentétben, a zenének kell alkalmazkodnia a színpadon történtekhez, és nem fordítva. Ennek érdekében a zenekar vezetője, a zenészek, az énekesek és a hangért felelős személyzet folyamatos kommunikációban áll egymással az előadás alatt. Emellett a Varekaiban lenyűgöző cirkuszi mutatványok szemtanúi lehetünk. A sokszínű karaktereknek, valamint a bohócoknak köszönhetően természetesen humoros pillanatokban sem lesz hiány, ami a gyerekek számára is rendkívül élvezetessé teszi az előadást.

 

 Milyen látványelemekre, illetve mutatványokra számíthatunk?


Az előadásban akrobaták, zenészek, és táncosok is helyet kaptak. Az akrobataszámok igazán különlegesek, egy részük a tradicionális cirkuszi hagyományokat követi, másik részük inkább az avantgárd stílust képviseli. A Varekai-show egyik legizgalmasabb attrakciója a Russian Swing mutatvány, amelyben az akrobaták egy speciális cirkuszi számokhoz használt, úgynevezett orosz hintával emelkednek a magasba, majd ugrás után a társaik keresztbe tett csuklójára vagy egy hatalmas vászonra érkeznek. Persze olyan vakmerő artisták is akadnak, akik egyik mozgó hintából szökkennek a másikba.

A díszletekről elmondható, hogy a színpadot több mint 330 bambuszfa borítja, ezek alkotják Varekai varázslatos erdejét. A díszletek megtervezése során Stéphane Roy nagyon ügyelt arra, hogy a háttér minden eleme harmonizáljon az előadás nyelvezetével és koncepciójával. Igazi különlegességnek számít a show-ban a színpad fölött elhelyezett kifutó, melyen a művészek könnyedén eljuthatnak a színpad egyik végéből a másikba. Emellett közvetlenül a nézők feje fölött helyezkedik el a „kilátó”, mely összeköti a kinti világot Varekai mágikus erdejével.

 

Honnan merít inspirációt a társulat az egyes előadásokhoz?


Abból, ami körülvesz minket, és ez lehet tulajdonképpen bármi! Jelenleg körülbelül 19 előadásunk van műsoron szerte a világon. Minden produkció koncepciója más, éppen ezért nagyon alapos kutatómunka előzi meg az egyes projekteket. Általánosságban elmondható, hogy az élet apró, de jelentős pillanataiból merítünk ihletet, majd az érzelmeken keresztül meséljük el a történeteket. Ami fontos, hogy képesek vagyunk megújulni, és valószínűleg ebben rejlik a Cirque du Soleil sikere. Van egy hatalmas kreatív csapatunk, amely folyamatosan nyomon követi a legújabb technológiai és szórakoztató trendeket. Miután az előadás koncepciójáról megszületik a döntés, elkezdik felépíteni az új csapatot. Olyan embereket keresnek, akik beleillenek ebbe a koncepcióba. 

 

Körülbelül mennyi időt vesz igénybe egy ilyen nagyszabású show megvalósítása?


Az alkotómunka körülbelül két évet ölel fel. A kiválasztott művészeti vezető kijelöli az alkotó csapat tagjait, így például a designereket, a koreográfusokat és az akrobataedzőket, akiknek szorosan együtt kell működniük az előadás létrehozása során. A művészek, illetve az artisták csak később, kilenc hónappal a premier előtt csatlakoznak a show-hoz. A legtöbb Cirque du Soleil-előadó nagyon fiatalon kezdi a gimnasztikai vagy akrobatikai tanulmányokat. Rengeteget gyakorolnak. De persze az, hogy egy-egy show előkészítése mennyi időt vesz igénybe, a produkció jellegétől is mindig nagyban függ. Amikor például 2002-ben a Varekai előadás már említett „Russian Swing” számát terveztük, több mint másfél évre volt szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjuk az elképzelt látvány megvalósíthatóságáról. 

 

A mutatványok rendkívül dinamikusak. Gyakran fordulnak elő balesetek?  


A biztonság minden esetben elsőbbséget élvez a társulat életében. Az orvosi csapat folyamatosan a művészek rendelkezésére áll. A masszőrök, a fizikai terapeuták és az akrobatikaedzők is mindig a társulattal utaznak, és azért dolgoznak, hogy a művészek teste a lehető legjobb kondícióban legyen.

 

Észak-Amerikában nemrégiben került színpadra a Toruk című show, melyet James Cameron népszerű Avatar című filmje ihletett. Van esély arra, hogy az előadás Európában is látható lesz?


Igen, a show jelenleg Észak-Amerikában látható, de terveink szerint Európába is ellátogat majd, így az európai nézők is megtekinthetik majd.

 

 

Mi a következő lépés a Cirque du Soleil számára?


Jelenleg több show is tervben van 2017-re. Természetesen folyamatosan kutatunk a legújabb trendek és a legújabb előadói stílusok után, emellett pedig mindig új művészeket is keresünk.  

 

Végezetül, meg tudná fogalmazni, milyen érzés a társulat tagjának lenni?


Én 2010-ben csatlakoztam a Cirque du Soleil társulatához. Nagyszerű választás volt, hiszen így kombinálhattam a munkát és az utazást. Nem bántam meg a döntést, azóta sincs két egyforma nap az életemben. Csodálatos embereket ismerhettem meg, olyan művészeket, akik napról napra valóra váltják a lehetetlent. 

 

Varekai című előadás Budapesten 2017. május 12-én, pénteken 20 órakor, május 13-án, szombaton 16 óra 30 perckor és 20 órakor, május 14-én, vasárnap pedig 16 óra 30 perckor látható a Papp László Budapest Sportarénában.

 

Részletes előadás- és jegyinformációért látogasson el a www.cirquedusoleil.com/varekai oldalra vagy a www.livenation.hu, illetve a www.ticketpro.hu oldalakra.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2016. december
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.