"A klasszikus és dzsesszkoncertek mellett gazdag népzenei és világzenei kínálat várja a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatóit. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Világok zenéje a Tavaszi Fesztiválon

A klasszikus és dzsesszkoncertek mellett gazdag népzenei és világzenei kínálat várja a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatóit.

Március 21-én kezdetét vette a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál, melynek keretében két héten keresztül 58 helyszínen 172 – többek között színház-, tánc-, képzőművészet-, klasszikus, kortárs és könnyűzene – programot rendeznek. A fesztivál április 6-ig tart, és hat világpremiernek, tizennyolc magyarországi bemutatónak és három színházi premiernek szemtanúi is lehetünk.

 

A fesztiválon fellép mások mellett Philip Glass, José Cura, Simon Keenlyside, Erik Truffaz, a Matt Bianco, a magyar előadók közül Bogányi Gergely, a Kelemen-kvartett, Perényi Miklós, Miklósa Erika, Sebestyén Márta és Lajkó Félix. A firenzei Uffizi Képtár vendégkiállítást tart, Somnakaj címmel pedig bemutatják az „első roma sorsjátékot” és „etnoballadát”. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik sztárja, Zubin Mehta a Bécsi Filharmonikusokat vezényli a Művészetek Palotájában március 28-án. A műsoron Brahms Tragikus nyitánya, Schönberg I. kamaraszimfóniája, valamint Saint-Saëns Orgonaszimfóniája szerepel.

 

A klasszikus és dzsesszkoncertek mellett gazdag népzenei és világzenei kínálat várja a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatóit. Afrika világát idézi meg a Lo’Jo március 23-án a Művészetek Palotájában, ahol március 27-én Sebestyén Márta különleges filmkoncertje, április 4-én a Somnakaj című roma etnoballada várja az érdeklődőket. Április 5-én a Zeneakadémián a Söndörgő együttes a tőlük megszokott délszláv ritmusokat hozza.

 

 

Negyven év telt el azóta, hogy Sebő Ferenc bemutatta az Egyetemi Színpadon Sebestyén Mártát, aki talán álmodni sem mert arról, hogy hamarosan a magyar népzene világszerte legismertebb énekesnője lesz. A Sebő-együttes „rántotta magával” a népzenétől megérintett filmesek (többek közt Jancsó Miklós, Szomjas György, Zolnay Pál, Gaál István) világába is, ahol – Kodály Zoltán intelme szerint – megtanulta látni, amit hall, és viszont. Mozaikok című koncertjén most újra leperegnek azok a filmkockák, amelyeket Sebestyén Márta hangja ragyogóbbá, felejthetetlenebbé tett.

 

Az Egri csillagok, a Fotográfia, a Sodrásban, a Rosszemberek, de még hosszasan sorolhatnánk Anthony Minghella Az angol beteg című Oscar-díjas filmjéig, vagy a Robert Altman rendezte Divatdiktátorokig, amelyben a Deep Forest Grammy-díjas világsikere, a Martha’s Song csendül fel. Persze korántsem csak „mozizunk”, hiszen Sebestyén Márta vendégeként tucatnyi hazai és külföldi muzsikus és megannyi táncos is szerepel a koncerten, a Sebő-együttessel és a Deep Forestet képviselő Eric Mouquet-val egyetemben, hogy a magyar, a görög és a macedón népzene, az énekelt versek, a régi zene és a pop mozaikjaiból egységbe forrjon Márta dalainak első negyven éve.

 

Az idei tavaszi fesztivált főbb helyszíneken a Művészetek Palotájában, az Operaházban, a felújított Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben, a Millenárison, a Bálnában, az újonnan megnyílt Pesti Vigadóban, a Nemzeti Színházban, valamint a főváros más színházaiban és múzeumaiban rendezik meg.

 

A fesztivál teljes programkínálata a www.btf.hu oldalon olvasható, jegyek a Művészetek Palotája jegypénztáraiban, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közönségszervezésén, a btf.hu és a mupa.hu weboldalakon és az ismert jegyirodákban válthatók.

 

La femme La femme cikke 2014. március
címkék:
Művészet | Színház | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.