"Míg egyesek saját maguk öltöztetik ünnepi fényekbe az otthonukat, addig mások szívesebben bízzák a dekorálást profi szakemberre!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Karácsony a lakásban

Míg egyesek saját maguk öltöztetik ünnepi fényekbe az otthonukat, addig mások szívesebben bízzák a dekorálást profi szakemberre!

Egyes családok már november közepén karácsonyi lázban égnek, és alig várják, hogy a hagyományoknak megfelelően együtt díszíthessék fel a lakást, illetve a kertet. Nem mindenki szeret azonban nyakig elmerülni a girlandokkal, koszorúkkal és dísztárgyakkal teli dobozokban. Talán éppen ennek köszönhető, hogy külföldön egyre több cég, illetve magánember veszi igénybe a tervezők és lakberendezők szolgáltatásait karácsonykor. Elég egy telefonhívás, néhány instrukció, és a szakember téli csodaországot teremt az otthonunkba, mire hazaérünk a munkából. De vajon melyek a legnépszerűbb dekorációs trendek, és mitől kerülnek összhangba dísztrágyaink az ünnepi időszakban?

 

Ünnepi trendek


A legtöbb lakberendező egyetért abban, hogy az ünnepi dekoráció melegséggel tölti meg a házat, s bár csupán egy rövid időszakról van szó, ilyenkor is érdemes figyelmet szentelni az apróbb részleteknek. A szakemberek előszeretettel dolgoznak mind igazi, mint műfenyővel. A valódi fák hátránya természetesen az, hogy könnyen kiszáradnak, és hullatni kezdik leveleiket. A műfenyők szépsége ezzel szemben sohasem fakul meg, ugyanakkor velük nem költözik be a lakásba az a csodálatos fenyőillat, amely megalapozza az ünnepi hangulatot. A probléma áthidalására mostanra gyakran kombinálják a kettőt: műfákat használnak, amelyek egy kicsit gyérebbek, így a mesterséges tűlevelek közé igazi fenyőágakat is könnyen beilleszthetünk. Ezzel megkapjuk az illatot és a hosszan tartó csodás karácsonyfa látványát is.

Alapszabály, hogy a kevesebb mindig több. Ha az egyszerűség hívei vagyunk, nincs szükség teljes újratervezésére, a lényeg, hogy meleg, családias légkört teremtsünk. Ehhez jó eszköz lehet néhány karácsonyi fotó, gyermekkori emlék, egy-egy kreatívan feldíszített befőttesüveg, koszorú, esetleg a karácsony illatát idéző gyertya is. A tavalyihoz hasonlóan az idei év egyik nagy kedvence a skandináv stílus, melyben leginkább a fehér-ezüst, illetve a fehér-piros árnyalatpárok dominálnak. A fiatalok körében különösen népszerű stílus jellemzői közé tartoznak a meleg, puha textíliák, illetve a természet ihlette elemek. Egy-két csupasz faággal, gyertyával, a színvilághoz illő párnával vagy pléddel már nem is nagyon lőhetünk mellé. Fontos, hogy a skandináv lakberendezési stílus a minimálelvet követi, és nem tolerálja a rendezetlenséget vagy a káoszt, ügyeljünk tehát arra, hogy csak a legszebb dísztárgyaink legyenek szem előtt.

 

A hagyományos piros-zöld, illetve arany árnyalatai szintén középpontban lesznek idén is. Az említett színek, a magyallevelekkel, illetve a mikulásvirággal kiegészítve, az ünnepi szezon jól ismert, klasszikus elemei. Az arany dekoráció kifinomult eleganciát kölcsönöz a lakásnak, mellette nagyszerűen mutatnak a természetes anyagok, például a fenyőágak. Általános szabály, hogy lehetőség szerint egységes színvilággal dolgozzunk, így ha a karácsonyfánk arany árnyalatokban pompázik, érdemes ezt a színt az ünnepi asztalra is becsempészni.

A divatberkekben a vintage már régóta nagy népszerűségnek örvend, mostanra pedig már a karácsonyi lakberendezési trendekben is jelen van. Alapszabály ez esetben, hogy minél régibb, annál érdekesebb; a stílusra jellemző kiegészítőket megtalálhatjuk nagyszüleink szekrényében, és igazi kincsként lapulnak meg a régiségboltokban. A régi és az új kombinációja nagyszerű párost alkot, és meghittséggel tölti meg a lakást. A színeket illetően visszafogottság figyelhető meg, így kísérletezhetünk akár pasztellárnyalatokkal is. 

 

Ünnepi hangulat megrendelésre


Lakberendezők szerint az elmúlt 15 évben a karácsonyi dekoráció elkészítésében megnőtt az igény a profi szakemberek munkájára, s ez nemcsak a nagy cégekre, de a családi otthonokra is igaz. Az amerikai ElleDecornak adott interjújában Wendy Schwartz Los Angeles-i designer elmondta, főképp korábbi ügyfelektől kapnak megbízásokat, olyan magánemberektől, akik az adott lakberendező segítségét már többször is igénybe vették, így a szakember jól ismeri az otthonukat. Az igények különbözők. Van, aki mindössze egy koktélparti erejéig szeretné feldíszíteni a házát, mások egy-egy szobát akarnak ünnepi díszbe öltöztetni, de olyan is akad, aki teljes körű átalakításra ad utasítást, a külső terektől egészen a komplett enteriőrig.

 

A szolgáltatást persze legtöbbször gazdagabb New York-iak veszik igénybe, hiszen egy nagyobb volumenű karácsonyi designért Amerikában akár ötezer dollárt is elkérhetnek. Természetesen az ár sok mindentől függ. Egyes esetekben magát a dekortárgyakat is a lakberendező szállítja az ügyfélnek, de előfordul, hogy a családnak mindössze egy kis inspirációra van szüksége. Ilyenkor elég egy rövid konzultáció, amikor a szakember elmondja, szerinte hogyan kellene elhelyezni a dísztárgyakat, hogy jól mutassanak, és ünnepi hangulatot teremtsenek. Mindez nagyszerű alkalmat kínál arra, hogy megalapozzuk a meghitt légkört, és még különlegesebbé tegyük az ünnepet. 

La femme La femme cikke 2021. december
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.