"Síelni készülsz? Ismerd meg a legújabb trendet, mielőtt síruhát vásárolsz!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Trend a hegyek között

Síelni készülsz? Ismerd meg a legújabb trendet, mielőtt síruhát vásárolsz!

A síelés és snowboardozás szerelmesei ma már nemcsak a testedzésnek hódolhatnak, hanem a divatot is követhetik. A téli sportöltözékeket színpompa és speciális design jellemzi. Az új trend modelljei speciális anyagokból készülnek, széltől és hótól tökéletesen védenek, ám jól szellőznek. A lélegző membrán szerkezetű, „vízgyűlölő” anyagú és elasztikus bipolarból készült, új generációs síruhákkal mindeni jól jár.

 

Fotó: Borner

Intelligens anyagok


Az úgynevezett lélegző membrán szerkezetű anyagok vékonyak, ám nagyon erősek és kopásállók, ezért tartósak. Az ilyen textil négyzetcentiméterenként másfél millió mikroszkopikus pórust tartalmaz. Ezek sokkal kisebbek, mint egy csepp víz, de jóval nagyobbak egy páramolekulánál. A víz, a hó és a jég nem hatol át rajtuk, de a verítéket páraként átengedik, vagyis az anyag szellőzik, de nem ázik át. Mindez annak köszönhető, hogy a lélegző membránt két különböző polimer ötvözete alkotja: az egyik összetevő hidrofób, azaz „vízgyűlölő” anyag, a másik olefób, vagyis „olajgyűlölő” vegyület. Ez utóbbi átengedi a nedvességből származó párát, ám meggátolja a szennyező anyagok behatolását az anyagba, fenntartva ezzel a kitűnő vízhatlan hatást.
Többféle membránszerkezetű anyagot is kifejlesztettek már, ezek minősége eltérő. A különböző fajták vízálló képességét az 1 cm²-re állítható vízoszlopból mérik, és számokkal (például 1000, 2000, 10000 mm) jelölik.
A puha polár anyag a hétköznapi ruhatárban is elterjedt, ám a sportöltözékeknél kap igazán fontos szerepet. A síruhák – gyakran kivehető – bélése, valamint a dzseki és a nadrág alatt viselhető ruhaneműk is készülhetnek ilyen elasztikus anyagból, amely elvezeti a nedvességet, és így melegen tartja a testet. Sőt egyes márkák kollekciójában sídzsekiket, mellényeket is találunk úgynevezett bipolar anyagból. A hőszigetelő hatást fokozza, hogy a polárkabátok testre szabottak, így kevesebb levegőt kell felmelegíteniük.

Mindent a kényelemért


A sportöltözékek tervezésekor első számú szempont a praktikum. A síruhák szabása az akadálytalan mozgást szolgálja. A modellek hegesztett varrással készülnek, így nem áznak be a varrások mentén sem. A dzsekik hónaljnál, a nadrágok általában oldalt szellőzőnyílásokkal ellátottak. A legkülönbözőbb helyeken – belül és kívül – kialakított zsebek minden fontos kelléknek helyet biztosítanak, például minizsebben tarthatod a síbérletet.

A fotó forrása a Fashionbombdaily.com oldal

Rafinált fazonok


A nadrágokon, overallokon térdbővítések és lépésbetétek segítik a szabad mozgást. Egyes modellek tépőzáras derékszűkítővel készülnek, amellyel kényelmesre állíthatod a nadrágot. Az állítható, gumis kantárokkal pedig magasságodnak megfelelően szabályozhatod a sínadrágokat.
Nőknek és férfiaknak is kínálnak amerikai típusú, gumis, magasított derékrészű nadrágokat, amelyek nemcsak síeléshez, hanem más téli sportokhoz is ideálisak.
A sídzsekik most kicsit rövidebbek, mint korábban. A női modellek kifejezetten sikkesek, gyakran karcsúsítottak, és nem csak sportoláshoz viselhetők. A dzsekik sokszor megerősített könyökbetéttel készülnek, és különleges vállkialakításuk a karoknak maximális mozgásszabadságot biztosít. Egyes modelleken a gyártók extrákat is „elrejtettek”: például a kabát belsejében, a nyaknál elhelyezett minizsebből símaszkot húzhatsz elő.

Színpompa a vakító fehérségben


A sípályákon továbbra is hódítanak a téli sportruhák klasszikus színösszeállításai, például a sötétkék-szürke, a piros-fekete és a fekete-fehér. A sportöltözékek divatjára azonban hatnak az utcai viseletek, a friss trendek kedvelt színei. Idén sok élénk árnyalatok, de a fehérrel kombinált színösszeállítás is nagyon divatosak. Ugyancsak gyakoriak a pasztelltónusok: a vajszín, a világoszöld és a halványkék.

Fejfedők, maszkok, kesztyűk


A hagyományos kötött sapkák mellett ma már választhatunk polár anyaggal bélelt fejfedőt, valamint símaszkot is. Mindkettő súlyos fagyási sérülésektől védhet meg, ha kemény mínuszokban, erős szélben, magas hegyekben sportolunk.
A polartech powers stretch anyag négy irányban rugalmas, ezért ideális síkesztyűkhöz is, hiszen páratlan mozgásszabadságot ad. Ez a könnyű, légáteresztő, szélálló anyag annak ellenére melegen és szárazon tartja a kezet, hogy vékonyabb a hagyományos béléseknél.

La femme La femme cikke 2014. december
címkék:
Divat | Sport
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.