"Mintha évek óta ismernék egymást. A tehetséges fiatal és a tapasztalt mentor."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lendület és tapasztalat összefog

Mintha évek óta ismernék egymást. A tehetséges fiatal és a tapasztalt mentor.

Újra 50 tehetséget kerestünk, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek. Több száz ifjú tehetség közül a leginkább érdemesek kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az 50 tehetséges magyar fiatal hat hónapos mentorprogramjában. Ez a program lelke, a kulturális, tudományos és gazdasági élet elismert személyiségei, a mentorok aktív közreműködésével ösztönzi a fiatal tehetségek fejlődését. Négy fiatalt és mentort megkérdeztünk: hogyan tervezik a közös munkát, hol tartanak.

 

A találkozóra Radnai Márk gyalog, Kereszty Gábor biciklivel érkezik. Több mint húsz év a korkülönbség köztük – szinte apa-fiú távolság –, a kapcsolatuk mégis inkább báty és öcs viszonyára emlékeztet.

 

 

A kölcsönös felelősségről, az egymásra utaltságról kezdünk beszélgetni annak kapcsán, hogy Gábor látta Márkék, azaz a 011 Alkotócsoport legutóbbi premierjét. „Mindig minden nemzedéknek megvoltak a maga tehetségei − tűnődik Gábor −, ami viszont jó a La femme mentorprogramjában, az az, hogy látszik, van akarat az idősebb nemzedékben, hogy fölfigyeljen a fiatalabbakra!” Márk hozzáfűzi, hogy amit ő csinál, az teljesen szubjektív. „Az én pályámon nincs feltétlen siker, viszont akár a bukás is felébreszthet az emberben egyfajta tenni akarást…”

 

Radnai Márk színész, színházi rendező, filmrendező, Kereszty Gábor újságíró, szerkesztő, menedzser. Akkor találtak egymásra, amikor Márkot beválogatta a lap az 50 fiatal magyar tehetség közé, és a lehetséges szimpatizánsok közül mentorokat ajánlottak neki: kölcsönösen egymást választották, hátha a közös munkálkodásból származhat valami eredmény.

 

Márciusban ismerkedtek meg – már az első pillanatban rokonszenv alakult ki oda s vissza–, azóta négyszer-ötször találkoztak, Márk produkciókat mutat (egyfajta kulturális „árut”), Gábor pedig hozzáteszi, szerinte az hogyan lenne terjeszthető („eladható”) a mai hazai és nemzetközi piacon. „Amiről beszélni tudunk, az a kulturális marketing − fejtegeti Márk. − Én gyártom a produkciót, ő eladja!” „Az a jó, ha kiegészítem, amit a szakember csinál − toldja meg Gábor. − Egy dimenzióval följebb rakom a műalkotást! Világéletemben produkciók piacra vitelével foglalkoztam, legyen az tévéműsor, vagy mint most, színházi előadás.”

MENTOR
"…az a kérdés, hogyan tudom őket nemzetközileg elindítani!

 

„A 011 Alkotócsoportban az az érdekes, ahogyan gondolkodunk! − ecseteli Márk. − Nem
 egyetlen területre összpontosítunk, hanem egyfajta progresszív kulturális összterméket hozunk létre, az internetes vizuális megjelenéstől a színházi darabokon át az egész estés játékfilmig.” Merthogy a 011 pillanatnyilag azt reméli, elfogadják a filmtervüket. Erre lát is esélyt Gábor. „Már sok mindenüket megnéztem, és azt látom, a formanyelvükben van nemzetközi potenciál. Számomra ugyanis az a kérdés, hogyan tudom őket nemzetközileg elindítani. Ennek pedig az a módja, hogy ismertté kell tenni Márkot és a csoportját, mert minél nagyobb az ismertségük, annál többen kíváncsiak rájuk. A leghasználhatóbb talán arra vagyok nekik, hogy konkrét esetekben konkrét tanácsokat tudok adni.” Mit vár Radnai Márk Kereszty Gábortól? „Az előttünk járó nemzedékek kezdték azt csinálni, amit a mi generációnk folytat. Ők halmozták föl azt az információmennyiséget, amelyből mi a lényeget igyekszünk kihámozni.” Ehhez Gábor annyit tesz hozzá, hogy őt lenyűgözi az az erő és akarat, amelyet ifjú mentoráltjában látni vél. „Elhivatottság + hobbi = jó modell” − foglalja össze a lényeget.

 

Mindketten azt mondják, munka- és emberi kapcsolatuk túl fogja nőni a La femme mentorprogramjának kereteit, mert amíg a közös munka beérik, az legalább három év. Ahogy nevezik: „hosszú lépcsős dolgokról” beszélnek.

 

La femme La femme cikke 2015. július
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.