"A bemutatkozáskor programozóként ismertem meg. Azután beszélgetésünk közben elárulta, hogy fizikusként abszolvált a BME-n, de a diplomát egyelőre még nem szerezte meg. Ennek ellenére..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ecsenyi Szilárd

A kutatás tétje: az életünk

A bemutatkozáskor programozóként ismertem meg. Azután beszélgetésünk közben elárulta, hogy fizikusként abszolvált a BME-n, de a diplomát egyelőre még nem szerezte meg. Ennek ellenére biztosra veszi, hogy fog ő még fizikusként dolgozni.

Mindig is érdekelte Ecsenyi Szilárdot, hogy hogyan épül fel a minket körülvevő univerzum, de úgy általában is küldetésének érezte, hogy fel legyen vértezve az olyan divatos áltudományos nézetekkel szemben, mint a horoszkóp vagy az örökmozgókról szóló elméletek. „25 évesen már házas voltam, most fog születni a kislányunk, ami arra kötelez, hogy családfenntartó legyek. A jelenlegi munkám szerint programozó vagyok, de amikor időm és energiám engedi, a szupravezetés elméletével vagy kvantuminformáció-elmélettel foglakozom.” Nehezen szakad el a tanulmányaitól. Azért is, mert voltak a kutatásai során figyelemre méltó állomások. „A legnagyobb eredményemnek egy SPECT-szimulátort tartok. A programot azért gondolom nagyszerűnek, mert egy gyakori numerikus problémát küszöböl ki.”

 

Amikor megkérem, hogy kívülálló számára is tegye érthetővé a kutatása lényegét, magyarázatba kezd. A SPECT egy funkcionális képalkotó eljárás, érzékenysége rendkívül fontos a betegségek kiszűrésében és prevenciójában. „A mai vizsgálatok módszerének az a legnagyobb baja, hogy például az érszűkületek vagy a daganatos szövetek megjelenítéséhez túl sok radioaktív anyagot kell alkalmazni. Ami ugye azt jelenti, hogy a beteget esetleg a radioaktív sugárzással még betegebbé tehetjük. A SOTE biofizika tanszékén alakult kutatócsoport feladata az volt, hogy kidolgozzon egy módszert, hogyan lehetne a diagnózist kevésbé veszélyes módon megalkotni. Az én feladatom az volt, hogy rájöjjek, mi okozza a hibát a szimulációban.”

 

 

Szilárd kitalált egy eljárást, amivel sikerült elkerülni, hogy a számítógépnek egy óriási számhalmazzal kelljen dolgozni, lényegében lecsökkentette a számhalmazok méretét. Sajnos azonban a jelenleg alkalmazott, úgynevezett szcintillációs detektorok nem eléggé érzékenyek ehhez, így a kutatás egyelőre megfeneklett. „Valószínűleg nem ez fog gazdaggá tenni, de élvezem, amit csinálok!”

 

De hogyan tudná segíteni őt a La femme 50 tehetséges magyar fiatal program a tovább lépésben? „Alapvetően azt várom a programtól, hogy olyan kutatók is felfigyeljenek rám, akiknek megtalálására más körülmények között sokkal több energiát kellene fordítanom. Kutatótársakra van szükségem. Hátha akad olyan is, aki a kutatási problémámban tud ötletet adni.” Szeretné azt is elérni, hogy a diplomamunkáját az akkumulátortechnológia szaktekintélyei is megismerjék. „Biztosra veszem, hogy tartalmas beszélgetést folytathatnék olyan kutatókkal, akiket szintén érdekel az akkumulátorok reverzibilis kapacitásának növelése.”

Dr. Korondi Péter
"Az emberek általában a sikereiket szeretik felsorolni, pedig a tehetség abban is megmutatkozhat, hogy valaki miként tud úrrá lenni egy nehéz helyzeten. Szilárd a kitartásával, elszántságával válhat példaképpé."