"Kiskorától sokat rajzolt Lantos Tímea. A négygyerekes családban senki sem volt korábban keramikus, ő is ruhatervezőnek készült, de a kecskeméti Kandó Kálmán Művészeti..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lantos Tímea

Amikor feltárul a kemenceajtó

Kiskorától sokat rajzolt Lantos Tímea. A négygyerekes családban senki sem volt korábban keramikus, ő is ruhatervezőnek készült, de a kecskeméti Kandó Kálmán Művészeti Középiskolában tizenöt évesen megismerkedett a kerámiákkal.

Diákként a kecskeméti Kerámia Stúdióba jelentkeztem segédkezni, tanulni, söpörtem az udvart, segítettem a műhelyeket kitakarítani, volt, hogy nemzetközi hírű magyar és külföldi művészek projektjeiben vehettem részt. Itt találkoztam először a kortárs kerámiával, s megkaptam az első, jelentős kezdőlökéseket a pályára lépéshez – meséli. Bár az Országos Művészeti Diákkonferencián egy csíráztató tállal nyert első díjat a design kategóriában, valójában a porcelánszobrászat sem idegen tőle. Váltakozó periódusokban épít szobrokat, illetve tervez használati tárgyakat. Amíg az előbbi a filozofikus énjét hozza elő, s rengeteg emóciót igényel, addig a mindennapi tárgyak készítése szigorú fegyelmet kíván, hiszen ezeknek „működniük” kell.

 

A csíráztató tálból azóta a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj révén egy egészséges termékcsalád kerekedett ki. Lantos Tímea korábban hosszabb ideig thai chit gyakorolt, s elkötelezett híve lett az egészséges táplálkozásnak. A bioboltokban azonban nem talált olyan használati tárgyakat, amelyek az esztétikai igényeinek, s az adott tárgy funkcióinak is maximálisan megfeleltek volna. Termékcsaládja a csírától a növényszárításig kínál formatervezett eszközöket. Így a csíráztató tál mellé a növekedést biztosító kaspókat és a szárított növények felhasználásához teáskészletet is.

 

A másik irányt a porcelánrácsok jelentik. Kísérleti szobrászatról beszélhetünk, amennyiben a kemencében a hő hatására a formák meglágyulnak, s a szigorúan szögletes szerkezetek hullámokká alakulnak. Nem teljesen szabálytalanul, ugyanis súlypontokkal befolyásolják az átalakulást. De az biztos, hogy érik meglepetések a művészt, amikor feltárul a kemenceajtó. Lantos Tímea most Japánba készül tanulmányútra, ahol kemencét épít, s tovább kísérletezik a hőhullámokkal.

 

A mentorprogramtól egy fiatalos brand építésében vár segítséget. Szeretne csapatot létrehozni, ahol textiltervezővel, reklámgrafikussal, piackutatóval, termékmenedzserrel dolgozhatna együtt, s kialakíthatnák a termékcsalád arculatát. Amit azután sikerrel menedzselhetne a piacon. Ehhez még gazdasági szakértőtől is várna tanácsokat, hogy minél gördülékenyebb legyen a termékcsalád piacra vezetése. És az alaptőke megszerzése is fontos lenne a vállalkozás elindításához.

Saját példája is azt mutatja – mondja –, hogy lehet nulláról kezdeni, hiszen neki sem volt más támasza, csak az édesanyja és a nagymamája biztatása, de a célok eléréséhez elengedhetetlen a kitartás. Soha sem szabad lemondani az álmokról. Hinni kell abban, hogy a befektetett munka egyszer megtérül.

S. Hegyi Lucia
"Törékeny, kifinomult lélek akárcsak egy porcelán, célunk, hogy különleges munkái saját, egyedi, fiatalos brand alatt idővel eljussanak a nagyközönség elé is, és mindeközben Tímea önbecsülése és stabilitása földi síkon is megjelenjen."