"Sok versenyen vett részt, nyert első díjakat, főleg az innováció terén volt sikeres. Aligha véletlen tehát, hogy közös cég elindításán töri a fejét, abban a reményben, hogy..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tóth Bence

Beszippantotta az informatika

Sok versenyen vett részt, nyert első díjakat, főleg az innováció terén volt sikeres. Aligha véletlen tehát, hogy közös cég elindításán töri a fejét, abban a reményben, hogy segítőt is talál ehhez!

Az informatika, a programozás a legfontosabb Tóth Bence életében, jelentős sikereket ért el máris. „Hogy hogyan választottam? Nem tudom. Beszippantott, de nagyon-nagyon korán. Háromévesen már ismeretterjesztő játékokkal játszottam.” Mire középiskolába ment, már rég eldőlt, hogy ennek kötelezte el magát.

 

Erre kapott ösztönzést aztán a szakközépiskolában, az osztályfőnökétől, de legfőképp az igazgatóhelyettestől: hogy bizonyítson, egyre több versenyen elindult. „Minden verseny, amin részt vettem, más és más miatt volt nehéz, de szerintem a legfontosabb az Innovációs Szövetség által minden évben meghirdetett Ifjúsági Innovációs verseny első helye. Ezzel lehetőségünk nyílt képviselni a magyar diákságot Olaszországban.”

 

Még 2013-ban egy osztálytársával, Kecskés Dániellel megalkották a B-Browser nevezetű böngészőt vakoknak, ezt a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen kidolgozásra javasolták, a 2013-as Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen I. helyezést értek el vele. „Az ötlet az iskolában született: beszélgettem egy sajátos nevelési igényű osztályba járó fiatalokkal, gyengénlátók, vakok járnak oda. Tőlük jött az ötlet. A programunkban kontrasztosak a színek, nagyobbak a betűk, felolvassa a menüt… De mindezt a felhasználó állíthatja be.”

 

Utána egy GyroMouse elnevezésű telefonos egéren dolgozott, amellyel többek között megnyerte a 2015-ös Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt és a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ez az ötlet pedig egy telefonos alkalmazással segít távolról irányítani a számítógépet: a telefonunk lesz az egér, ha számítógépen futó filmet tévén akarunk nézni: nem kell rohangálni a másik szobába. De sok másra is használható a funkció.

 

 

Ez volt tehát Bence nagy menetelése középiskolásként, amely azután elvezette őt a La femme 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramhoz is. „Olyan mentort szeretnék, aki nem feltétlenül a szakmában jártas: rengeteg segítő van körülöttem, sőt több megkezdett megbízásunk is van, például dolgozunk egy fejlesztésen a Decathlonnak, de más cégeknek is. Egyéni vállalkozóként működünk, de tervezzük a kft.-vé alakulást. Ebben lenne szükségünk támogatásra, mert lassan alkalmazottakat is kellene felvennünk, a pénzügyi buktatókat is szerencsés lenne elkerülni. Vagyis olyan támogatást remélek, amivel kiteljesíthetjük a jövőbeni tevékenységünket.”

 

„A saját cég alapítását elkezdtük (néhány ismerősömmel együtt), de hosszú út áll még előttünk” – foglalja össze tömören a jelen helyzetet. Újdonság, hogy a BME Villamos Informatikai Karán működő Simonyi Károly Szakkollégiumban belefogott egy mobilalkalmazás-fejlesztéssel foglalkozó csoport elindításába is. „Most ezen vagyok rajta!”

Kovach Anton
"Nagyon megérintett Bence ereje és tehetsége. Úgy látom, hogy nagy sikereket fog elérni. Amit én ehhez hozzá tudok tenni, az a tudatosabb célkiválasztás és célra tartás, hogy a tehetség és az erő a lehető legnagyobb eredményeket hozza számára."