"A most következő különleges helyek nem véletlenül ragadták meg mindig is az írók és művészek fantáziáját. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ahol az ihlet születik

A most következő különleges helyek nem véletlenül ragadták meg mindig is az írók és művészek fantáziáját.

Amikor elfogy az ihlet, vagy csak egyszerűen belefáradunk a szürke hétköznapokba, semmi sem frissíti fel jobban az elménket, mint egy utazás egy távolabbi vidékre, ahol új élményeket szerezhetünk, és új perspektívák nyílhatnak előttünk. A történelem leghíresebb íróinak, festőinek, tervezőinek és zenészeinek művei bizonyítják, milyen elementáris erővel hat az emberi képzeletre egy-egy impozáns épület, egy gyönyörű táj, vagy egy kulturálisan sokszínű város. De vajon hol éltek és alkottak a legnagyobb művészek, és miért érdemes felkeresnünk ezeket az inspirációban gazdag helyeket?

 

Edinburgh, Skócia  


Skócia kétségkívül gazdag irodalomtörténeti múlttal rendelkezik. Kulturális központja, Edinburgh számos briliáns író és költő otthona volt, így nemcsak a történelem, de az irodalom kedvelői is előszeretettel keresik fel ezt a lenyűgöző fővárost. Híres lakói közé tartozott például a Kincses sziget, valamint a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regények szerzője, Robert Louis Stevenson. Bár az író megannyi egzotikus helyen járt, feljegyzései szerint mindig is csodálattal tekintett szülővárosára. Sokan úgy vélik, hogy Dr. Jekyll és Mr. Hyde figurájához is Edinburgh adta az ihletet számára.

 

 

Azoknak, akik szeretnének mélyebben is betekinteni a skót szerzők életébe és munkásságába, érdemes ellátogatniuk a Writers Museumba, mely három irodalmi óriásnak állít emléket. A kiállításon Robert Burns, Sir Walter Scott és Robert Louis Stevenson személyes tárgyai, portréi, kéziratai és első kiadásos művei is megtekinthetők. Edinburgh a Sherlock Holmes-rajongók számára is izgalmas lehet, itt született ugyanis a legendás detektívkönyvek megálmodója, Sir Arthur Conan Doyle, akiről még egy kocsmát is elneveztek a helyiek. A Conan Doyle pub nem messze fekszik a híres író szülőhelyétől, a Picardy Place-tól. Ha ellátogatunk a Surgeons’ Hall Museumba, többet is megtudhatnak a regény születésének körülményeiről és Doyle életéről. 

Edinburgh büszkeségeinek és nevezetességeinek listája ezzel azonban még korántsem ért véget. Aki kedveli a Harry Potter-könyveket, mindenképpen térjen be az Elephant House nevű történelmi kávézóba, amely többek között arról nevezetes, hogy korábban J. K. Rowling egyik kedvenc törzshelye volt. Nem titok, hogy az írónő részben Skócia tájaiból merített ihletet a Harry Potter-könyvekhez, és eleinte gyakran dolgozott a varázslótanoncról szóló történeteken az Elephant House kávézóban, miközben a kávéját kortyolgatta. A kávézó ma a „Harry Potter szülőhelyeként” hirdeti magát, és rendkívül népszerű a Potter-rajongók körében.

 

Buenos Aires, Argentína  


Buenos Aires maga az élet és a vibrálás, és ez azonnal érezhető is, amint betesszük a lábunkat a városba. Ezen a különleges helyen a kifinomultság találkozik az Argentínára jellemző latin szenvedéllyel. A helyi írók, művészek a kávézókban dolgoznak legújabb alkotásaikon, az utcákat pedig az utcai zenészek töltik meg tüzes dallamokkal. Ha erre járunk, érdemes beülni egy kávéra a város legöregebb bárjába, a Café Tortoniba, amelyet a 20. századi világirodalom egyik legjelentősebb alakja, Jorge Luis Borges is gyakran látogatott, s amely egészen 1858-ig repít vissza minket. A Palermo negyedben született Borges élete nagy részét Buenos Airesben töltötte, és történeteit gyakran helyezte az argentin város díszletei közé: a The Miguel Cane városi könyvtár – ahol dolgozott – szolgált például helyszínként a Bábeli könyvtár című könyvéhez, míg a Buenos Aires-i állatkert biztosította az inspirációt a The Other Tiger című művéhez. Borges egyszer ezt írta: „Álmaimban sose hagyom el Buenos Airest.”

 

Aki végezett az irodalmi kalandozásokkal, érdemes elmerülnie  az éjszakai életben! Itt a buli reggel 8-ig, vagy akár 10-ig is tarthat. A turisták kedvelt úti céljai közé tartoznak a San Telmo és a La Boca negyedek. Ez utóbbi gyakran ad otthont  különféle ünnepségeknek, báloknak és táncversenyeknek.

 

 

Párizs, Franciaország


Az inspiráló helyek és kulturális fellegvárak listájáról természetesen Párizs sem hiányozhat. A francia főváros mindig is mágnesként vonzotta az írókat, festőket és a művészetkedvelőket. Párizsban a múzeumok és galériák falai között olyan nagy művészek alkotásait láthatjuk, mint Monet, Matisse, Picasso vagy Van Gogh, akik mindannyian előszeretettel merítettek ihletet a szerelem városának fényeiből és színeiből. Pablo Picasso például Malagában, Spanyolországban született ugyan, de 1904-ben a Montmartre-ra költözött, ahol egy darabig a Bateau-Lavoir-nak (Úszó mosoda) csúfolt lerobbant épületben lakott. A kubista festő számára akkoriban a város művészi közege biztosította az inspirációt, barátai között Gertrude Steinnel, Henri Matisse-szal és Max Weberrel. Gyakran készített portrékat híres barátairól, valamint Párizs utcáiról és épületeiről, így például a Montmartre egyik kedvelt szórakozóhelyéről, a Le Moulin de la Galette-ről és a  helyi cirkuszról, a Cirque Médranóról.

 

Persze nem csupán a festészet miatt érdemes ebbe a gyönyörű városba látogatni.  A könyvszerető közönség számára igazi különlegességeket tartogat a Párizs 5. kerületében a Shakespeare and Company nevű hangulatos kis könyvesbolt, melynek rendszeres látogatói között volt egykor Ernest Hemingway, James Joyce, Ezra Pound, Ford Madox Ford és Gertrud Stein is. A boltba nem csupán vásárlók jártak, az első emeleten sokszor szálltak meg írók is, akik pénz híján ott aludtak és alkottak. 

 

 

Szentpétervár, Oroszország  


Szentpétervár a világ minden tájáról származó írók és művészek kedvelt úti célja és gyűjtőpontja is egyben. A történelmi épületek, egyedi színek és fenséges paloták különleges hangulatot kölcsönöznek a városnak, mely a történelem folyamán olyan legendás orosz írók lakóhelyéül szolgált, mint Gogol, Dosztojevszkij vagy Turgenyev. Az irodalomkedvelők biztosan nem fognak unatkozni, Szentpéterváron ugyanis számos vezetett séta és irodalmi múzeum közül válogathatnak. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik Alekszandr Szergejevics Puskin lakása, az orosz írók által is kedvelt Literaturnoje Kafe, valamint a Dosztojevszkij Múzeum, ahol közelebbről is megismerkedhetünk Dosztojevszkij munkásságával, és betekintést nyerhetünk az életébe.

 

 

Marrákes, Marokkó


Marrákes minden érzékünknek tartogat valamit, színes bazársorai és bódító fűszerei mellett buja parkjairól, egzotikus növényeiről ismert leginkább. Kertjei és misztikus tájai már sok művészt megihlettek, köztük Henri Matisse-t, a Rolling Stonest, Jimi Hendrixet és a híres tervezőt, Yves Saint-Laurent-t is.

 

Ha erre járunk, mindenképpen érdemes felkeresnünk a Jardin Majorelle-t, amelyet öt kontinens növényvilága népesít be. A kert egykori tulajdonosáról, a francia festőről Jacques Majorelle-ről kapta nevét, és köztudottan Yves Saint-Laurent kedvenc helye volt. A divat királya gyakran hangoztatta, hogy Marrákes az egyetlen és igaz szerelme, amely mindig is inspirációul szolgált számára. A tervező először 1966-ban látogatott Marrákesbe, hogy ihlet után kutasson haute couture kollekciójához. „Ez az én paradicsomom” – írta egyszer.

 

 

Kedvese, Pierre Bergé feljegyzései szerint, nem telt el úgy nap Marrákesben, hogy ne keresték volna fel ezt a csodálatos kertet, melyet a városba költözésük után meg is vásároltak.   

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2018. február
címkék:
Művészet | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.