"Ez a bámulatos vidék egy életre elegendő természeti kincset, felfedeznivaló titkot és ember alkotta építészeti csodát rejt magában. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A világ egyik leggyönyörűbb országa

Ez a bámulatos vidék egy életre elegendő természeti kincset, felfedeznivaló titkot és ember alkotta építészeti csodát rejt magában.

Vadregényes tájak, ódon kastélyok, festői szigetek, gazdag kulturális és történelmi örökség. Így jellemezhetnénk Skóciát, mely kis mérete ellenére számtalan látnivalót és felfedeznivalót kínál a kalandvágyó utazóknak. Ez lehet az oka annak, hogy a Rough Guide című népszerű útikalauz olvasói szavazatok alapján korábban a világ leggyönyörűbb országának választotta, ezzel a versenyben Skócia leszorította a dobogó legfelső fokáról Kanadát. 

Malcolm Roughead, a Visit Scotland főszerkesztője szerint a megtiszteltető címmel együtt nagy felelősség is jár, ezért minden helyi lakost és turistát arra biztatnak, hogy tiszteljék Skócia természeti értékeit. Roughead szerint csakis így biztosítható, hogy még a jövő generációi is gyönyörködhessenek az ország lenyűgöző kincseiben.

 

De mégis milyen látnivalókat és élményeket kínál Skócia?

 

Zabolátlan természet  


Skócia a kontrasztok földje, ahol jól megfér egymás mellett a régi és az új, a nyüzsgő város és a vad természet, a zord hegyvidék és a romantikus tengerparti látkép. Míg a nagyobb skót városokban vibráló élet zajlik, addig a vidék megőrizte érintetlen hangulatát, természetes báját és misztikumát, így valódi mennyország a természetkedvelők számára. Kihagyhatatlan nevezetességei közé tartozik a Felföldi határtöréstől északra és nyugatra fekvő Skót-felföld, az ország leglátványosabb tájegysége.

A hegyek, lápok, zöldellő dombok, kristálytiszta, kék vízű folyók és tavak vidéke egykor számos csata helyszíne volt az angolok ellen folytatott függetlenségi harcban, mára azonban béke és nyugalom hazája, nem véletlen, hogy a túrázók kedvenc célpontja. Itt található többek között a vulkanikus eredetű Glencoe-völgy is, a híres 1692-es glencoe-i mészárlás terepe, amikor III. Vilmos serege a McDonald-klán számos tagját lemészárolta; a család sokáig nem is fogadott hűséget az új uralkodóknak. Mára persze már semmi nem emlékeztet a hajdani tragédiára, az utazókat egy bársonyzöld hegyek között elterülő lélegzetelállító völgy fogadja. A völgy egyébként a James Bond-rajongók körében is igen népszerű, itt forgatták ugyanis az ötödik Bond-film, a Skyfall egyes jeleneteit.

 

A Skót-felföld csodáit még hosszan lehetne sorolni. Az ország számtalan kisebb-nagyobb tava közül, ha tehetjük, keressük fel a Loch Nesst, Skócia egyik legismertebb látványosságát. A több mint 40 kilométer hosszú gleccsertó neve hallatán valószínűleg még mindig a Loch Ness-i szörny jut az eszünkbe, mely a legenda szerint valahol a tó mélyén bújik meg. Az évtizedek folyamán számos fotó született a sokak szerint a plesiosaurusra hasonlító lényről, ám ez idáig mindegyikre akadt észszerű magyarázat, így egyik sem igazán tudta meggyőzni a tudósokat Nessie létezéséről. Az érdeklődők többet is megtudhatnak a szörny történetéről és a tó titkairól a The Original Loch Ness Monster Exhibition Centre-ben, ahol a rendelkezésre álló fotók és beszámolók alapján részletes képet kaphatnak a legendáról.

Annak, aki inkább a tóban és a körülötte elterülő festői tájban gyönyörködne, érdemes hajóra szállnia. A Jacobite Cruise hajójával a tó közepéről szemlélhetjük meg a környező hegyeket, és a parton álló fenséges Urquhart várát.

 

Felfedezésre váró szigetek


Az ország a szigettúrákhoz is nagyszerű lehetőséget kínál. Skócia partjainál nem kevesebb, mint 790 sziget található, melyek nagy része a mai napig lakatlan. Az utazók kedvelt úti célja Mull, valamint a Belső-Hebridák legnagyobb szigete, a vadregényes Skye-sziget. Ez utóbbit magas hegycsúcsai, vad, sziklás partjai, hirtelen lezúduló vízesései és misztikus hangulatú, „tündérek medencéjének” becézett apró, kristálytiszta vizű természetes medencéi tették híressé. Az itt forgatott filmeknek és klipeknek köszönhetően a sziget rendkívül népszerű a látogatók körében. Az augusztusi időszakban turisták ezrei árasztják el Skye-t, ezért a lakosok körében nemrégiben felmerült a turistaadó ötlete is, hogy ezáltal fejlesszék a helyi infrastruktúrát.

 

Trendi városok


Skóciában a természet mellett fontos szerepet kap a kultúra és a történelem is. Az ország három legjelentősebb nagyvárosa közé tartozik a klasszikus egyetemi városként ismert Aberdeen, a Skócia kulturális központjának nevezett Edinburgh, és a vibráló éjszakai életéről híres Glasgow.  

A 626-ban alapított főváros, Edinburgh kastélyainak, múzeumainak és lenyűgöző óvárosának köszönhetően gyakorta szerepel Skócia kihagyhatatlan látnivalóinak listáján. Ikonikus épülete a vulkáni eredetű sziklacsúcson magasodó edinburghi vár, melynek története egészen a 12. századig nyúlik vissza. Sokáig királyok és királynők rezidenciájaként szolgált (többek között Stuart Mária is lakott benne), később katonai támaszponttá vált, ma pedig Skócia egyik leglátogatottabb turistalátványossága. Az ódon kőfalak között az érdeklődők megismerkedhetnek a skót nemzet történelmével, és megtekinthetik a skót koronázási ékszereket is.

A város az irodalomkedvelők számára is tartogat meglepetéseket. Nem titok, hogy részben Edinburgh és Skócia gyönyörű vidéke biztosította az ihletet J. K. Rowling számára a Harry Potter-történetek megírásához. Aki kedveli a Harry Potter-könyveket, mindenképpen térjen be az Elephant House nevű történelmi kávézóba, amely többek között arról nevezetes, hogy korábban az írónő egyik kedvenc törzshelye volt. A kávézó ma „Harry Potter szülőhelyeként” hirdeti magát, és rendkívül népszerű a Potter-rajongók körében.

 

Történelmi kalandozások  


A történelem rajongói Skóciánál keresve sem találhatnának jobb úti célt. Itt szinte minden kastély, katedrális, apátság, illetve rom különleges történeteket, legendákat rejt a falai között. Az edinburghi vár mellett Skócia legszebb kastélyai között szokták említeni az 1220-ban épült Eilean Donan-i várat, valamint Stirling várát is. Ez utóbbi neve egyébként a Mel Gibson főszereplésével készült A rettenthetetlen című film rajongóinak biztosan ismerősen cseng. A vártól nem messze zajlott ugyanis a legendás Stirling-hídi csata, melynek keretében a skót történelem hősi alakja, William Wallace 1297. szeptember 11-én bravúros győzelmet aratott az angolok ellen.

A történelem és legendák földje azonban nem csupán várakban és kastélyokban, de katedrálisokban, apátságokban és templomokban is bővelkedik. Érdemes felkeresni például a melrose-i apátságot, ahova I. Robert skót király szívét temették, a dryburghi apátságot, ahol a híres skót író, Sir Walter Scott nyughelye található, valamint a Da Vinci-kód című filmből híressé vált Rosslyn-kápolnát.

 

Kihagyhatatlan gasztronómiai élmények


Skócia a gasztronómia terén sem okoz csalódást a látogatónak. Az ételkínálatban fontos szerepet kapnak a különböző húsok (azon belül is a vadhúsok) és a hal. Amit mindenképpen érdemes megkóstolni, ha errefelé járunk, az aberdeeni Angus-marhahús, illetve a legtipikusabb skót fogás, a haggis. Ez utóbbi összetétele kissé furcsának tűnik a járatlan vendég számára, tekintve, hogy főként darált birka- vagy borjúbelsőségekből, zablisztből, hagymából, valamint fűszerekből áll össze, és juhbélbe töltve főzik meg, a mai napig mégis a legismertebb skót ételek közé tartozik.  

Az ország persze a mai napig a whiskyről a legismertebb. Skóciában számtalan szeszfőzdét és lepárlót találhatunk, melyeket természetesen a whiskykedvelő turisták is előszeretettel keresnek fel. Az ilyen látogatások alkalmával szakértő által vezetett túrákon és kóstolókon vehetünk részt, az így kiválasztott, nekünk tetsző fajtákat pedig később a szeszfőzde területén kisebb boltokban meg is vásárolhatjuk.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2023. október
címkék:
Skócia | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.