"A meleg vizű források, Földünk különleges természeti képződményei kiváló lehetőséget biztosítanak a testi-lelki feltöltődésre. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kényeztetés testnek és léleknek

A meleg vizű források, Földünk különleges természeti képződményei kiváló lehetőséget biztosítanak a testi-lelki feltöltődésre.

A téli hónapokban mindannyiunknak jólesik egy kis kényeztetés, és mi lehetne annál pihentetőbb, mint magunk mögött hagyni a szürke hétköznapok megpróbáltatásait, majd elmerülni egy kellemes forró fürdőben, miközben az elénk táruló festői tájban gyönyörködünk! Legalábbis képzeletben, míg a vírusjárvány enyhülésével ténylegesen újra útra nem kelhetünk.

 

A természet alkotta meleg vizű forrásoknál keresve sem találhatnánk jobb helyszínt a téli regenerálódáshoz és a kikapcsolódáshoz. Ezek a bámulatos geológiai képződmények a világ számos pontján megtalálhatók, különlegességük pedig, hogy a kinti hideg hőmérséklet ellenére is alkalmasak a fürdőzésre. A hasznos ásványi anyagoknak köszönhetően a víz frissítő hatással van a bőrre, és segíthet enyhíteni egészségügyi panaszainkat.

 

Izlandtól Japánig íme, néhány különleges úti cél (a teljesség igénye nélkül), ahol megtapasztalhatjuk a föld alól feltörő meleg vizű források gyógyító erejét!

 

Izlandi feltöltődés


A tűz és jég földjének nevezett Izlandon olyan sok a geotermikus víz, hogy számos városban fűtenek is vele. A kora reggeli fürdőzés a meleg vizű forrásokban hagyomány az izlandiak körében, akik gyakran ilyenkor beszélik meg a politikai ügyeket és a világ eseményeit, mielőtt munkába indulnának. Bár az országban számtalan pezsgőfürdő méretű természetes medencével találkozhatunk, a leglátogatottabb fürdőhely mégis a Kék Lagúna, melyet semmiképp sem érdemes kihagyni, ha Izlandon járunk. A különleges gejzírek által fűtött fürdő 47 km-re fekszik Reykjaviktól, és elsősorban gyógyító ereje, valamint túlvilági szépsége miatt keresik fel a turisták. Gyönyörű kék színét a víz a szilícium-dioxid, a kén, az algák és a különböző ásványi anyagok egyedi kombinációjának köszönheti. A lagúnánál nemcsak a fürdésre nyílik lehetőség, de akár a medence szélén felhalmozódó fehér iszapot is felhasználhatjuk bőrápolás céljából. A fehér iszappakolás számos bőrproblémára, például a pikkelysömörre és az ekcémára is jó hatással van.

 

Az onszenek világa

 

Az onszen a japán kultúra fontos része, több ezer éves hagyományra tekint vissza. A kifejezést az ottani termálfürdőkre használják, melyek rendszerint a természet közelségében találhatók, és olykor egy köréjük épült panzió is tartozik hozzájuk. A fürdőzésnek több szabálya is van, ilyen például, hogy többnyire csak meztelenül mártózhatunk meg a vízben, és a medencékbe kizárólag zuhanyozás után, tisztán léphetünk be. A fürdővel amellett, hogy a kikapcsolódás garantált, a reumatikus panaszok, az ízületi és hátfájdalmak is csökkenthetők.

 

A legjobb onszeneket a Japán-Alpokban kell keresnünk. Ezen az aktív vulkanikus területen fekszik a Kuszacsu nevű spa-város, mely számos apró beltéri és nagy kültéri fürdővel büszkélkedhet. Aki mégis inkább modernebb onszen élményére vágyik, annak érdemes ellátogatnia Hakone gyönyörű vidékére. Ezen a tavakkal és erdőkkel borított területen számos olyan luxus szálláshely közül válogathat, melyeknél az egyes szobákhoz privát onszen is tartozik.

 

Gyapotvár Törökországban


A legnépszerűbb fürdőhelyek listájáról a gyapotvárnak becézett lélegzetelállító látványt nyújtó Pamukkalét sem lehet lehagyni. Ez a forró ásványanyagokkal teli gyógyfürdő Törökország egyik legkülönlegesebb nevezetessége, melyet már az ókor óta szívesen látogatnak az emberek gyógyulás céljából. A Denizlitől 17 kilométerre található fürdőhely hófehér teraszait és mészkőmedencéit a föld alól feltörő forrásvíz alakította ki az általa hátrahagyott ásványi anyagok segítségével.

 

A fürdőtől nem messze fekszenek Hierapolisz ősi görög város romjai, melyeket szintén érdemes felkeresnünk, ha erre járunk!

 

Az Azori-szigetek csodái


A Portugáliához tartozó, Lisszabontól körülbelül 1500 kilométerre fekvő Azori-szigetcsoport három tektonikus lemez – az eurázsiai, az észak-amerikai és az afrikai – találkozásánál helyezkedik el. A területet hófehér strandok, buja növényzet, rohanó hegyi patakok, szédítő szurdokok és különleges növényvilág uralja, emiatt az Azori-szigetek tökéletes úti cél lehet a természetkedvelők számára.

 

A fürdőzéshez érdemes ellátogatnunk a Saõ Miguel szigetén található „Zona das Águas Quente” nevű területre, melynek a lenyűgöző Furnas vulkán völgye ad otthont. Itt számos meleg vizű forrás, gejzír, iszapmedence és gyógyfürdő közül válogathatunk, ha pihenni, relaxálni támad kedvünk. A legfelkapottabb fürdőhelyek között találjuk a Poça da Dona Beiját, valamint a Terra Nostra botanikus kertet.

 

Termálforrások Új-Zélandon


A hosszú fehér felhő földjeként ismert Új-Zéland nemcsak a kalandoroknak és a túrázás szerelmeseinek kínál látnivalókat, de a kikapcsolódásra vágyókat, illetve a fürdőzőket is utazásra csábítja. Rotoruában, a világ egyik legaktívabb geotermikus területén valódi fürdőparadicsom várja a turistákat. Az utazók elsősorban azért látogatnak erre a csodálatos természeti képződményekben gazdag régióba, hogy elmerülhessenek a narancssárga színekben pompázó pezsgőmedencékben, relaxálhassanak a természetes meleg vizű forrásokban, és élvezhessék az ásványi anyagokban gazdag iszapfürdőket.

Rotorua legismertebb geotermikus nevezetessége a Tikiterének (Hells Gate) nevezett szent maori terület, mely leginkább különleges vízeséseinek, bőrfiatalító iszapmedencéinek, valamit bámulatos gejzírjeinek köszönhetően szerzett a turisták körében hírnevet magának. Ha erre járunk, innen nem messze, a Wai Ora Spa Resortba is érdemes ellátogatnunk, így a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a maorik ősi gyógyító technikáit.  

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2022. december
címkék:
Utazás | Wellness
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.