"Afrikába érve magunk mögött hagyjuk európai komfortzónánkat, hogy valami elemi erejű élményben legyen részünk. A világ végén csodák várnak ránk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Utazás a világ szélére: a dél-afrikai kaland

Afrikába érve magunk mögött hagyjuk európai komfortzónánkat, hogy valami elemi erejű élményben legyen részünk. A világ végén csodák várnak ránk.

Afrika legdélibb területe, a mai Dél-Afrikai Köztársaság évszázadokig a világ egyik legnehezebben megközelíthető vidéke volt, ma infrastruktúráját tekintve valószínűleg a kontinens legcivilizáltabb állama. Az ország számtalan látnivalót kínál, ám érdemes alaposan megtervezni az utazást, hiszen nem kis területről van szó, tizenháromszor nagyobb Magyarországnál. Turistautunk támaszpontjaként több nagyváros is szóba jöhet, Pretoria, Johannesburg vagy Durban, de a legváltozatosabb és legérdekesebb mind közül Fokváros. 

Fokföld, vagy ahogy korábban emlegették, a „világ széle”, a „hajósok temetője”, valóban a Föld egy különleges vidéke, ahol a minőségi vendéglátás és a vadregényes, páratlanul gazdag természeti szépségek együtt várják az utazókat. De ne szaladjunk ennyire előre…

 

Amikor a repülés is az élmény része

 

Budapest Fokváros útvonalon több légitársaság ajánlata közül választhatunk. Nincs közvetlen járat, egy átszállással mindenképp számolnunk kell. Mi a KLM légitársaságot választottuk, így Amszterdamon keresztül jutottunk el a fekete kontinens déli szegletébe. A tizenöt órás repülőút a kötelező reptéri ellenőrzésekkel, várakozásokkal együtt kimerítő tortúra is lehet. A holland KLM légitársaság azonban nagy hangsúlyt fektet az olyan fejlesztésekre, amelyek élménnyé teszik az utazást. A nemrégiben teljesen megújult Crown Lounge-ban pazar ellátás várt minket. Egy frissítő zuhany után kényelmes fotelekben fogyasztjuk el a reggelinket, míg a fokvárosi gép indulását várjuk.

Régóta figyelemmel kísérem, hogy az utaskényelmi fejlesztések mellett mi mindent tesz a KLM működése ökológiai hatásainak csökkentéséért. A gépflotta tudatos fiatalítása mellett folyamatos a korábbi típusok fedélzetének modernizációja és súlycsökkentése, a bioüzemanyag felhasználási arányának növelése, a régi repülőgép-alkatrészek újrahasznosítása, vagy épp a jövő, ma még futurisztikusnak tűnő V-alakú géptestének fejlesztése.

 

Fokvárosba egy vadonatúj Boeing 787-9 Dreamliner fedélzetén repülünk. A business kabin lenyűgöző. Szórakoztató központ, étterem, hálószoba és akár a munkánkat segítő iroda is egyben. Az ülésbe simulva, szinte lebegünk. Ez nem csak egy kényelmes bőrfotel, hanem egy teljes értékű ágy, amely a hosszú repülőút alatt a pihentető alvásunkat szolgálja. A rendelkezésre álló több száz film, tévécsatorna és zenei összeállítás, az első osztályú kiszolgálás garantálja, hogy az utazás élménye már a levegőben elkezdődik.

 

Ahol az óceánok összeölelkeznek: Fokföld és Fokváros

 

Egy dél-afrikai utazás megkerülhetetlen állomása kétségtelenül Fokföld, szorosabban véve Fokváros és vidéke. Már a levegőből lenyűgöző látványt nyújt a hegyekkel körülölelt, két óceán találkozásánál elterülő hatalmas település. A mintegy 3 milliós város már csak azért is érdekes, mert a megszokottól eltérően nem felhőkarcolók határozzák meg a városképet. Mindazonáltal az Európától legtávolabb fekvő afrikai város erősen európai jelleget mutat, angol és holland stílusban épült házaival. Bár a gyarmatosítók öröksége stílusban és látnivalókban is meghatározza Fokváros arculatát, a természeti szépség, ami a település környékén fogad minket, igazán sokszínű. A gyarmatosítók történelmi öröksége és Afrika természeti szépsége együtt adja a hely különlegességét.

(fotó: Barta Gergely)

 

A városban sétálva láthatjuk, hogy a viktoriánus óratorony mellett fókák heverésznek, a rögbi és krikett múzeumtól nem messze pedig afrikai kézműves piacon csatangolhatunk. A belváros könnyűszerrel bejárható akár gyalog is, a zegzugos utcák, a gyarmati stílusú épületek önmagukban is hangulatos sétát jelentenek. Ha kiadósabb városnézésre indulnánk, akár városnéző busszal is megtehetjük ezt. Mivel a buszok 15-20 percenként követik egymást, több időt is eltölthetünk egy-egy nevezetességnél. Érdemes alaposabban is elidőzni a 17. századi Jóreménység-kastélynál, füleinket befogva megnézni a delet jelző ágyúlövés kétszáz éves szertartását, hosszabb sétát tenni Fokváros leghíresebb utcájában, a Long streeten, átadva magunkat a New Orleans-i stílusú kávézók, bárok hangulatának.

A legtöbb útikalauz óva int attól, hogy sötétedés után egyedül csatangoljunk a városban. Kivétel ez alól a Victoria & Alfred Waterfront negyed, amelynek éjjel-nappal őrzött, nyüzsgő kikötői utcáin bármikor élvezhetjük a hangulatos éttermek, bárok és kávézók kínálatát. A legjobb, ha ebben a városrészben foglalunk szállást, akkor az esti programok miatt sem kell aggódnunk és teljesen szabadon elmerülhetünk a fokvárosi éjszakában.

 

Az ötcsillagos szállodai kínálatból is magasan kiemelkedik a The Silo luxushotel, amely nem csak építészeti bravúrként izgalmas (egy gabonasilót alakítottak szállodává), hanem első osztályú szolgáltatásaival és a tetőteraszról elénk táruló páratlan naplementével is rabul ejtő élmény.

Fokváros kétségtelenül legnevezetesebb látnivalója a Tábla- vagy Asztal-hegy. Az elnevezés bizonytalanságát egy fordítási hiba okozza, hiszen a Table-mountain szó szerint Asztal-hegy, ám a hangzása miatt több útleírás Tábla-hegyként emlegeti. Az 1082 méter magasan elterülő fennsík szinte függőleges falakkal emelkedik a város fölé, mint egy óriási asztal. Gyalogosan 4-5 óra alatt tehetjük meg az utat a városból a hegyre, de akár felvonóval is megközelíthetjük

FOKFÖLD
A Tű-fok, vagyis Cape Agulhas a világ azon különleges szárazföldi pontja, ahol a napfelkeltét és a naplementét is az óceán horizontján csodálhatjuk meg.
a helyet. A világ legmeredekebb kabinos felvonója menet közben körbe is fordul, pompás kilátást nyújtva Fokföld csodálatos vidékére.

A világ legszebbjei közé tartoznak a fokföldi partok. Két óceán vízében is megmártózhatunk a képeslap szépségű strandok valamelyikén. Az éghajlat kitűnő, a homok selymes, a naplemente pedig káprázatos. Fürdőzéshez, szörfözéshez, sétahajózáshoz is alkalmasak a partszakaszok, ugyanakkor mindig be kell tartanunk a strandmesterek és a feliratok utasításait, mert a cápák is gyakori vendégek az itteni vizekben.

 

A gyarmatosítók szakértelme és a hely különleges klímája hozta létre a világ egyik leghíresebb, legegyedibb borvidékét. A francia hugenották több mint 300 évvel ezelőtt érkeztek ide az első szőlővesszőkkel, és telepítették az első ültetvényeket, amiből mára kinőtt a világhíres fokföldi borvidék. Már a 18. században is exportáltak innen kitűnő desszertborokat Európa udvaraiba, többek között Napóleon is fogyasztotta az egzotikus italt.

Jelenleg körülbelül 600 pincében készítenek itt bort, modern technológiát és kézműves eljárásokat is alkalmazva. A leghíresebb bortermő terület a Stellenbosch, ahova akár buszos, akár kerékpáros túrával eljuthatunk Fokvárosból. A borok élvezetébe igazi európai kényelemben merülhetünk alá, hiszen a borvidék ötcsillagos éttermekkel, hotelekkel, gazdag túraválasztékkal áll az utazók rendelkezésére. A mediterrán klíma mellett az óceán felől érkező tengeri fuvallatok érlelik különlegessé a helyi szőlőket, melyekből első osztályú Shiraz, Cabernet Sauvignon vagy Pinot Noir borok készülnek. Fokváros egyik kerülete a Tokai nevet viseli, a magyar Tokaj után. Valaha itt is bortermelés folyt, ma már kevésbé jellemző itt ez a tevékenység, de a kerület neve máig őrzi a magyar borvidék nevét.

 

Testközeli vadvilág

 

A fekete kontinens kétségtelenül legnagyobb turisztikai vonzerejét gazdag élővilága jelenti. Egy dél-afrikai utazás nem is képzelhető el a nélkül, hogy saját szemünkkel lássuk az Afrikában őshonos állatokat, akár egy szafari keretében. Ez pedig nem különösebben nehéz feladat, hiszen a Dél-Afrikai Köztársaság a nemzeti parkok országa, mintegy 20 nemzeti parkkal. Ha rápillantunk az ország térképére, láthatjuk, hogy hatalmas területet foglalnak el a természetvédelmi területek. Köztük az egyik legjelentősebb az ország északkeleti részén található Kruger Nemzeti Park, ami több mint 19 000 négyzetkilométeren terül el. Az afrikai nagyvadak mindegyike megtalálható itt, köztük a „nagy ötös” – oroszlán, leopárd, elefánt, bivaly, orrszarvú –, valamint 500 afrikai madárfaj.

Ha eltöltünk itt néhány napot, egészen biztosan lencsevégre kaphatunk néhány vízilovat, krokodilt, megcsodálhatjuk a vonuló zebracsordákat, zsiráfokat, antilopokat, és ha szerencsének van, megfigyelhetjük a ragadozók vadászatát is. A vadrezervátum fejlett infrastruktúrája lehetővé teszi, hogy akár bérelt autóval, akár vezetett túra keretében, de még biciklin ülve vagy hőlégballonról is megcsodálhatjuk az afrikai élővilágot. A többnapos kikapcsolódáshoz a szafarisátortól kezdve a luxusszállásokig bármit igényelhetünk, ugyanakkor érdemes időben lefoglalni a tervezett szállást, hiszen évente félmillió szafarizni vágyó turista látogatja meg az afrikai paradicsomot. A Kruger Nemzeti Park hatalmas területén számos szafari lodge kínálatából érdemes olyat választanunk, amelyben a vadmegfigyelés mellett saját vadvédelemi programja is van, vagy aktívan részt vállal valamelyikben. Felfedezhetjük a Royal Malewane-t, ahol Sir Elton John mellett más hírességek is visszatérő vendégként töltik pihenésüket. Élvezhetjük a lélegzetelállító kilátást és családias hangulatot kínáló rezidenciát, a Makumut, vagy a legnagyobb családi tulajdonban lévő dél-afrikai magánrezervátum, a Kapama vendégszeretetét.

 

Harc az orvvadászat ellen

 

A Kruger Nemzeti Park az ország első természetvédelmi területe. Mikor Paul Kruger 1898-ban megalapította, célja az egyre fogyatkozó vadállomány megvédése, a vadászat ellenőrzése volt. Az orvvadászat ma is hatalmas problémát jelent a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahogy az egész kontinensen. Tavaly az országban majdnem 600 orrszarvú esett az illegális vadászok áldozatául, és bár ez nagyon magas szám, 23 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi adat. Világszerte egész bűnhálózat épül az orrszarvútülök és az elefántagyar értékesítésére, melynek visszaszorításáért óriási erőfeszítéseket tesznek. Természetesen nem csak a két nagytestű növényevőt érinti az orvvadászok tevékenysége. A párducok vadászata egyenesen azzal fenyeget, hogy ez a macskaféle teljesen eltűnik a térségből. Az illegális tevékenység elleni harc nagyon sokféle formában folyik, alapítványok, sokszor az életüket kockáztató önkéntesek, kormányzati és rendvédelmi szervek próbálják visszaszorítani az orvvadászatot.

 

Nem csupán a Dél-Afrikai Köztársaságban, de az egész kontinensen komoly problémát jelent az elefántok számának meredek csökkenése. Afrikában az elmúlt száz évben 12 millióról négyszázezerre csökkent a jámbor óriások száma, annak ellenére, hogy az elefántcsont nemzetközi kereskedelme régóta tiltott tevékenység. Az elefántok törvénytelen legyilkolásának egyik következménye – amire talán nem is gondolnánk – a számtalan árván maradt borjú pusztulása.

Ennek megakadályozására jött létre a HERD (Hoedspruit Elephant Rehabilitation and Development), ami egyfajta elefánt-árvaházként működik. Az itt dolgozó szakemberek az egyedül maradt kiselefántokat gondozzák, új családot biztosítva nekik, ezáltal lehetőséget adva nem csak az egyedek, de az egész afrikai faj túlélésére. Az első afrikai elefánt-árvaház küldetéséről az alapító, Adine Roode így beszélt: „Az elefántok megóvásáért tett erőfeszítés a lélek, a szív és az elme közös küldetése. Mindenkinek nagyon hálás vagyok, aki velünk jár ezen az úton, és örülnék, ha minél többen követnék a történetünket. Mert ez még csak a kezdet.”

 

Az orvvadászok elleni küzdelemnek, a természetvédelemnek ezernyi formájára van szükség, az egyik, amit az Afrikába utazók is magukévá tehetnek, a felelős gondolkodás, a természet óvása, az itt hagyott „lábnyomunk” lehető legszűkebbre vonása. Fontos, hogy ezt a csodás világot az utókor ne csak a mi fotóinkról ismerhesse meg.

 

Több mint fél év után, októbertől a Dél-Afrikai Köztársaság újra megnyitja határait a turisták előtt. Cikkünk a járványzár előtti utazás alapján készült.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2020. október
címkék:
Dél-Afrika | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.